Vi lever onekligen i en mycket annorlunda tid just nu. Mänskligheten visar ett brett spektrum på vad den kan vara, på gott och ont. Samtidigt kanske detta ger ett perspektiv till många att tänka om, gällande vem man själv vill vara i den mänskligheten. För egen del tar jag med mig många insikter från de senaste åren. Jag har börjat reflektera över vad som faktiskt gör mig lycklig och börjat tänka mer på detta i de val som jag gör. Tiden vi har är för kort för att slösas bort på måsten och borden som verkar poänglösa i längden. Men jag har också tänkt mycket på hur gott ställt jag ändå alltid har haft det som svensk invånare och medborgare.

Mörker 😔

Vi hann aldrig ens stänga kapitel Covid-19 innan ett nytt förödande kapitel behövde öppnas i världshistorien. Skoningslöst krig, totalitärt ledarskap och ett kraftigt försämrat säkerhetsläge har tyvärr blivit temat på kapitlet 2022. 

Vi är få om ens någon som inte berörs, åtminstone lite, av allt detta. Flödet i sociala medier talar för detta. Och igår efter SVT Agenda med tema Sveriges säkerhet kunde jag i nattmörkret se Putins otäcka ansikte lysa upp TV-skärmen i ett annat vardagsrum, på andra sidan innergården.

Jag vågar knappt tänka tanken på vilket kapitel vi måste öppna härnäst. 2019 rapporterade FN om en ökning av världshungern för fjärde året i rad och den krisen fortsätter att påverkas av de pågående konflikterna i världen. Samtidigt riskerar våra skador på klimatet att snart göra det omöjligt att nå klimatmålen enligt António Guterres – FN:s generalsekreterare.

Vi behöver verkligen tänka nu på vilken framtid som vi vill lämna åt kommande generationer. Och i detta sammanhang passar det ju även bra att citera Världens Vettigaste Vinsdomsord:

Save the earth – it’s the only planet with wine

Jag menar, vem vore jag att förneka mig själv, eller er, en riktigt god champagne?

Charles Heidsieck for the win! 🥂

Denna drack vi dagen till ära under våffeldagen som också var en lönefredag. En belgisk våffla med lax och lyxig löjrom fick därför göra detta mästerverk sällskap:

En riktig festmåltid! 👏😋
  • Charles Heidsieck
  • Brut Réserve
  • 489 :- nr 77522

Vinet var otroligt komplext och smakrikt med hög syra men ändå med en mycket fint utvecklad ton. Toner av surdegsbröd, syrad grädde och yoghurt samsades fint till en krispig touch av gröna äpplen, citrus och mineral.

Eller skulle jag ha mage att missunna er glädjen att smaka på denna fylliga och smakrika, ekfatslagrade goding från Rioja på tillfälligt sortiment?

En behagligt ekad pava vitt 😋

Druvorna till vinet kommer från lerjordar där rankorna har i genomsnitt 45 år på nacken. Musten har jäst på nya ekfat, både franska och amerikanska. Därefter har vinet lagrats ett år på barriquer tillsammans med jästfällningen.

Fatkaraktären var mycket närvarande med toner av smör, vanilj och dill men ändå i god balans till vinets krispiga fräschör av citrus, gröna frukter och mineral.

Druvan Tempranillo Blanco är en grön mutation av den blå druvan Tempranillo. Klonen upptäcks 1988. Detta år händer många fler fenomenala grejor. Tommy Körberg vinner Melodifestivalen med Stad i ljus och Céline Dion kammar hem ESC med Ne partez pas sans moi. Självaste jag blir till liksom den älskvärda filmen ”Who Framed Roger Rabbit?” med den halvanimerade berättelsen om Toontown.

Tacksamhet ☺️

För egen del har året 2022 startat mycket bra. Detta är inget som jag skriver för att förminska de tuffa tider som mänskligheten nu tvingas genomlida. Snarare anser jag att det är viktigt att visa tacksamhet över den lycka som man faktiskt har, kanske nu mer än någonsin förut. Om det är något som de senaste åren har lärt mig så är det just detta. Och inte minst den senaste tiden har jag också fått en helt annan förståelse och respekt för att aldrig ta den lyckan för given.

Jag har fått så mycket som många aldrig har haft. Jag har levt till vuxen ålder, frisk och mätt i ett land utan krig. Jag har aldrig behövt vara rädd för att visa vem jag är och vad jag står för, varken inför allmänheten och myndigheterna eller inför de som står mig nära. Rädslan har aldrig behövt infinna sig hos mig, den för att bli angiven, förföljd eller attackerad.

Mina drömmar har heller aldrig behövt stanna i att bara vara drömmar. Drömmar har kunnat bli mål som kan uppnås och målen har kunnat bli konkreta planer. Jag har getts förutsättningarna att förverkliga mig själv och att göra detta igen och igen och igen. Så det är av tacksamhet, lycka och förväntan som jag nu förmedlar allt roligt som händer.

Nyheter 🗣

I början av april föreläser jag på en fredagsprovning hos Munskänkarna Mölnlycke tillsammans med en kursare från Vinodlingens grunder. Då ska vi prata om det sydfranska vindistriktet Madiran. Vi skrev vårt grupparbete om Madiran under Vinkunskap 2 i höstas. Läs gärna vidare om vad jag redan har hunnit skriva om Madiran och håll utkik efter mer Madiran-fakta nästa månad.

Sista helgen i maj håller jag själv i kursen Vinskola för nybörjare hos Medborgarskolan i Göteborg. Detta blir en två dagars intensivkurs med provningar. Ni läsare som ännu känner att detta med vin är helt ny mark att vandra på – er vill jag hemskt gärna stöta på där ❤️❤️❤️

Vill allt sig väl kanske man även får smaka på mitt eget äppelvin då. Äntligen har jag fått tummen loss och köpt alla ingredienser för att sätta min egen vinsats:

Nu blir det åka av i ”vineriet”! 😜

De var så snälla på ICA Sannegården som hade lagt undan kartongerna åt mig. Nu ska dessa 3 bibbor äppelmust få puttra nere i källarmörkret inför stundom vakande hökögon och två par korslagda fingrar. Vi får hoppas att det blir mödan värt.

Bloggtrafik 📶 

Bloggen rullar också på! I januari hade jag långt över det dubbla antalet besökare jämfört med januari 2021. Okej, vi snackar babysteps, absolut. Jag kan ju långt ifrån mäta mig med min bättre hälft, blogmaster himself och Popmuzik med hela Sverige ❤️❤️❤️

Johan drar fler besökare per dag än vad jag gjorde under ett år! 😅 Så ja, vi snackar babysteps – men ingen moonwalk i alla fall! ➡️🚶‍♂️😉

Insikter 💡

När jag äntligen fick fortsätta att läsa oenologi – läran om vin – i höstas på Göteborgs universitet så kom jag också till många värdefulla insikter kring det här med lärande.

Att blogga om vin har varit till nytta både som inlärning och inspiration. Det har fört med sig både skaparglädje och en möjlighet att repetera kunskaper. Samtidigt har bloggandet också gett mig ett perspektiv på hur otroligt viktigt det är för ens utveckling att man får känna glädje och motivation för det man gör.

Att kunskap är färskvara förstår jag också tydligare nu. De som läste Vinkunskap 1 i höstas hade ju allting färskt i minnet när Vinkunskap 2 började strax efteråt. Själv hade jag haft studieuppehåll i ett helt år eftersom kurserna var inställda under pandemin. Även om jag lärde mig mycket på egen hand genom bloggandet så var det också mycket kunskap som jag hade hunnit glömma bort.

Bloggande som läromedel är ändå något som jag varmt kan rekommendera. Man kan repetera kunskaperna och skapar också sitt eget innehåll med sin egen kontext att relatera kunskaperna till. Samtidigt blir lärandet levande och kontinuerligt och något mer än bara högskolepoängen och de rätta svaren på tentan som man har råpluggat inför.

Fortsättning följer…

Ja som ni märker så är det mycket på gång nu med diverse olika projekt. Håll utkik strax efter puttrande kärl och nya vinsdomsord!

Long live the winesdom!