Livets vindar blåsa 💨

Livet händer, när vi minst anar det. Det kan vara både en tjusning och en förbannelse eller ett enkelt konstaterande, ett accepterande:

”Livets vindar blåsa” brukade min farfar ofta säga.
Livet händer och så är det.

När livet knackade på fick jag vila från bloggandet och fokusera på annat som behövde göras. Kursen i Vinodlingens grunder på GU har stulit sen beskärda del av uppmärksamheten men nu är hemtentan inlämnad och jag väntar med spänning på resultatet. 

Ett nytt kapitel i karriären har också tagit vid. Jag tog ju mod till mig att säga upp mig i vintras för att kunna välja vinkunskapen – framför ett jobb som tyvärr skavde lite.
Jobb har jag alltid haft lätt för att få och man måste våga hoppa ibland och unna sig att välja glädjen. Och som ni ser är ingen fara skedd. Jag tog det med ro och litade på att saker löser sig med tiden – för det gör det alltid. Man måste ha den inställningen.

Äppelvinet som jag skulle tillverka fick också skjutas på framtiden men nästa söndag är tanken att det ska kunna sättas igång. Även Vinskolan för nybörjare hos Medborgarskolan Göteborg har fått ett nytt datum. Boka in fredag 16/9 kl. 18-21 ifall ni är vin-noviser som vill få en introduktion till att prova vin.

Från och med idag är jag också ett helt år klokare än när jag bubbel-yogade i en Pol Roger Vintage 2013 förra sommaren. Att fylla år i midsommartid och på internationella yogadagen har sina fördelar. Och nu har jag firats med massor av mer bubbel så det kan nog bli en bubbel-yoga även denna födelsedag!

Bubbelyoga med den här var inte dumt 😋

En ära 🙏

Senast lovade jag i alla fall ett till inlägg om Madiran. Så nu får ni det, om än något försenat. Det var en fredagskväll tidigt i april som jag och min kursare Hans fick den stora äran att gästspela hos sektion Mölnlycke för Munskänkarna. Vi blev inbjudna på inrådan av en tredje kursare, Kajsa-Mia, som är den sektionens ordförande och provningsansvarige.

Vi tackar ödmjukast för besöket.

En droppe sydfransk givmildhet ❤️🍷

Temat var alltså viner från Madiran i sydvästra Frankrike. Detta distrikt skrev vi vårt grupparbete om i förra kursen. Efter att vår presentation då blev väldigt uppskattad var man inte sena med att plocka in oss för att leda en provning.

Kurserna som vi har läst nu på Göteborgs universitet – Vinkunskap 1 ; Vinkunskap 2 ; Vinodlingens grunder – är upplagda med lite olika fokus. I kurs 1 skriver man ett grupparbete om en druva och i kurs 2 skriver man om ett land eller en vinregion. I kurs 3 fördjupar man sig på något praktiskt moment inom vinproduktionen – t.ex. skötsel och hantering av vinodlingen; tillverkningsprocesser för vissa vinstilar; tillsatser som används och vad som då är tillåtet eller inte enligt rådande vinlagar osv.

Till hösten finns det en fjärde och sista vinkurs som heter Vin och mat som har haft ett enormt söktryck just i år.

Le maître 🥇

”Ledaren i sydväst”, är epitetet till trots inte iklädd fiskarmössa – vad jag vet… Men i sydvästra Frankrike med vindistrikt som Cahors, Jurançon och Madiran ses han – som verksam i den senare – som en ledare.

Jag pratar om Alain Brumont – en vinets mästare. Alain betraktas som den som verkligen lyfte fram Madiran på vinets atlas. Bakom sitt eget varumärke Brumont har han samlat kända namn och framgångssagor ur vinvärlden som Château Montus, Château Bouscassé och Torus.

Smaskigheter på rad 😋

Av de 6 vinerna – vitt, rött och sött (vitt sött) – som provades denna fredagskväll så kom alla viner utom ett från dessa varumärken. Ni kan också följa Brumont via montusbouscasse på Instagram.

Den udda fågeln Garzón 🦜

Det näst sista vinet, från Bodega Garzón i Uruguay, som består till 100 % av druvan Tannat har en annan historia att berätta om varför det hamnade där. Den blå druvan Tannat är huvuddruvan i Madiran men även nationaldruvan i Uruguay där den hamnade på slutet av 1800-talet med hjälp av baskiska nybyggare. Det påstås bli bättre viner på Tannat i Uruguay än i Madiran. Därför klämdes detta vin in som en referens till de röda vinerna från Madiran.

I Uruguay blir viner på Tannat mycket mjukare utan att behöva blandas med andra druvor. Någon timmes luftning var lagom för att Garzón skulle bli mjukt och behagligt med en rik och utvecklad doft- och smakpalett.

Luft 💨

I Madiran blir viner på Tannat istället mycket kraftiga och sträva. De måste därför blandas upp med mjukare blå druvsorter. Man använder sig av Cabernet för detta ändamål (Sauvignon och Franc) samt Fer Servadou som är en lokal druva från trakten.
Madiran är även känt för att experimentera mycket med modern teknik i vintillverkningen. Där uppfann man så kallad mikrosyresättning vilket innebär att små kontrollerade mängder syre tillförs vinet för att det ska mogna snabbare och mjuka upp de aggressiva tanninerna. Tekniken har spridits vidare till bland annat Bordeaux som också är kända för sina kraftiga tanninrika viner – inte minst på västra banken i Médoc med kända ortsnamn som Pauillac och Saint-Estèphe.

Förutom mikrosyresättning är ekfatslagring på nya och/eller begagnade ekfat viktig. Vinet får även då syrekontakt, genom träporerna. Begagnade ekfat ger mindre fatkaraktär. Det är lite som med en tepåse – ju längre lagringen sker, ju mer fatkaraktär får vinet. Används ekfatet igen så blir också effekten mindre precis som när du använder samma tepåse till nästa kopp.

Både gott och nyttigt 😋🧘‍♂️

Däremot har de kraftigare vinerna från Madiran också sina fördelar. Tanniner är viktiga antioxidanter som ger vinerna god lagringspotential under många år. Röda viner från t.ex. Bordeaux eller viner på Nebbiolo i Piemonte, norra Italien är kända för att kunna lagras under många decennier. Vinerna mognar långsammare och får gott om tid på sig att blomma ut i en fin nyansrikedom av doft och smak. 

Dessa antioxidanter innebär dessutom fördelar rent hälsomässigt – vid måttlig konsumtion. Man har sett att medellivslängden är högre just i sydvästra Frankrike jämfört med i övriga landet samt att man har mycket färre hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar – trots att man äter en mycket fet och kolesterolrik kost. 

Madiran tillhör området Gascogne som är kända för sin extra starka passion för livets sötma – doceur de vivre – med god mat och dryck som man gärna delar med nära och kära och med andra som man möter. Knepet till det ändå så hälsosamma levernet har man konstaterat är just de sträva vinerna på Tannat eftersom de är så rika på antioxidanter.

Terroir-samlaren 🪨🌱☀️

Alain Brumont har även fått epitet så som terroirsamlare och visuell kreatör kastade på sig. I varma, solkyssta Madiran samsas flertalet jordmåner som bland andra kalkrik lerjord och grusig lerjord som ofta är täckta av större stenar. Dessa stenar binder värme under dagen som de kan avge under natten. Alain utnyttjar solexponeringen och de små betydelsefulla mikroklimaten i vinodlingen och anpassar efter skillnaderna i dessa. Men ensam är inte Alain även om han kan sägas vara den främste. Det finns ca 150 vinodlare och 50 vinproducenter i Madiran. Viner produceras i hela regionen men norr om huvudorten Madiran är produktionen som mest koncentrerad.

1️⃣ distrikt 3️⃣ appellationer

Jordmånen och vinodlingens läge i form av sluttningar i olika optimala väderstreck kan ni också läsa mer om i Systembolagets produktbeskrivningar. Sök efter viner från Madiran för rött vin och Pacherenc du Vic-Bilh för vitt vin.
Madiran består av tre olika appellationer/ursprungsbeteckningar (Appellation d’Origine Controllée – AOC). Madiran AOC står för de röda vinerna och Pacherenc du Vic-Bilh AOC och Pacherenc du Vic-Bilh Sec AOC producerar sött resp. torrt (sec) vitt vin.

Packa väskan för värmen 🧳☀️

I april redan, medan vi satt och huttrade här hemma, hade man 14 grader och sol i Madiran. Som man kan se på den här kartbilden så är Madiran lite som vilket skolboksexempel som helst i grundskolefranskan över en pittoresk liten fransosby. Vid Place de la Poste ligger naturligtvis postkontoret och vid Skolgatan – Rue de l’école – ligger såklart skolan.

Mysiga Madiran

Kyrkogatan – Rue de l’église – leder mycket riktigt fram till kyrkan i byn. Église Sainte Marie byggdes redan på 1100-talet. Klosterverksamheten och pilgrimsfärderna ner till helige Jakobs grav i Santagio de Compostella betydde mycket för utvecklingen och spridandet av vinmakarkonsten.

Bredvid kyrkan ligger Maison des Vins de Madiran et Pacherenc du Vic-Bilh där den samlade organisationen för vinerna i regionen håller hus. De tar emot besök för visningar och provningar och vi hade också stor nytta av deras hemsida inför både grupparbete och provning.

För att komma dit magin sker följer du Route du Vignoble ut från byn – den så kallade ”Vingårdsvägen” som leder dig norrut – eller söderut – mot böljande vinodlingar.

Låt platsen komma till dig 🍷🥘

Fast nu barkar det ju åt helvete med musik efter pandemin vad gäller det mesta som resande heter. Jag fick åka ner till Kristianstad i slutet på april för att fixa ett nytt pass och vi ska inte ens prata om flygkaoset på Arlanda och i Belgien…

Men vill ni ha is i magen istället och vänta in bättre restider så kan ni alltid bjuda hem Madiran till er själva istället.

Släng ihop en härlig anka hemma till vinet, som gryta eller som ett lyxigt konfiterat anklår. Konfitering – där man långsamt kokar in maten i fett för att konservera den – är en mycket gammal mattradition i regionen Gascogne vilken Madiran tillhör. Man gör också ett mättande potatismos med ost och vitlök som kallas Aligot och som från början gjordes av bröd på klostren och gavs åt pilgrimerna. Även Roquefort som är en välkänd blåmögelost kommer härifrån.

Fast nu är det ju sommar och man vill gärna ha lättare rätter eller mat från grillen. Vad sägs om en persillade till ostronen och en flaska friskt vitt? Persillade är ett slags tjock vinägrett med persilja, vitlök och örter som man gärna toppar ostronen med.

Eller så kör man vi(n)narklassikern grillat kött och bea till en pava rött! Béarnaisesås har sitt namn efter ett historiskt område – Béarn – i Pyrenéerna i Gascogne, från vilken vår nuvarande kungaätt Bernadotte också härstammar ursprungligen.

Festligt firande 🍾🥳 

Sista tiden har jag fått fira ordentligt de sista dagarna som 33-åring. Kulmen var en bjudning hemma i Eriksberg i lördags med nära och kära både tätt inpå och långväga ifrån.

Men vi preppade först med några dagar i Stockholm där vi såg Pet Shop Boys på Globen. Det var en så kallad post-pandemi-konsert som hade skjutits fram.

Poppigt värre 🥳

Min största behållning denna gång i Stockholm var ändå ett glas Barolo 2012 hos Vinfolket på Drottninggatan:

  • Manzone, Piemonte
  • Bricco San Pietro
  • Barolo 2012

Vi pratar ofta om ifall ett vin är ett snackevin eller ett matvin – som i att ”kan vinet drickas som det är eller måste man ha mat till?”. Fast med detta vin skulle jag säga att jag kan gärna dricka det bara som det är men det är inget som jag vill kalla för ett snackevin direkt. 

Detta vin kräver uppmärksamhet när man dricker det. Det är den typen av vin som vill berätta en historia och som man måste koncentrera sig på. Det går absolut att njuta av ett vin som detta utan mat men det är inget som du svänger dig med lite obrytt i TV-soffan:

”Hej, här är jag! Engagera dig lite, tack!”

Så pratar ett vin som detta till dig – förhoppningsvis!

Jag måste dock erkänna att den adderade atmosfären i form av luften, ljuden, dofterna och inte minst mannen, ändå hjälpte vinet på traven en ljummen tisdagskväll på Norrmalm ❤️

Vin med denna är allt jag behöver ❤️