En genväg till Gascogne 🦆🍖🍷🇫🇷 

Igår tog jag och mina vinkunskap-kursare genvägen till Gascogne via Masthugget. Närmare bestämt begav vi oss till Madiran som är ett litet vindistrikt i sydvästra Frankrike. 

Distriktet är känt för den blå druvan Tannat som ingår i rödvinsblandningar ihop med Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc samt en druva som heter Fer (Pinenc). Vinerna härifrån brukar bestå av Tannat till ca 40 – 80 %.

3 x mums 😋

Anka och rödvin 😋

Till provningen hade jag trollat fram en sydvästlig tolkning av coq au vin – tupp i rödvin – där ankbröst fick ersätta tuppköttet. I Gascogne odlar man även sin egen milda chili. Som en twist gned jag därför in köttet i en finhackad mild chili före stekning 😋

Massor med gott att slänga på spisen 😋

Till grytan hade Hans gjort ett smaskigt Pomme d’Aligot – ett potatismos från Aveyron i Gascogne med smält ost och vitlök. En klick crème fraîche på detta satte pricken över i 😋

Smaklökarna dansade tango 😋

Stefan bidrog med lokala delikatesser från regionen – Bayonne-skinka och Roquefort-ost från ICA Focus 😋 Vi som bor i Göteborg vet ju som bekant att detta mat-mekka har allt man kan önska sig och allt som man inte visste att man ville ha – för att inte tala om allt som man inte ens visste att det fanns!

Ännu mera gott 😋

Det blev en ordentlig festmåltid och precis vad dessa viner behövde för att lyfta sig. Detta är kraftiga och sträva viner som behöver fet och tung mat att bäras upp med. Viner som dessa ska gärna drickas tillsammans med olika rätter av rött kött med mycket fett och kryddning av till exempel lök och vitlök. Dessa viner snackar man inte över i TV-soffan utan de äter man till och detta rejält. 

Och plötsligt var vinerna istället silkeslena kunde vi konstatera.

Strävt var ordet 😖

Förutom mat som en medhjälpare så behöver dessa viner luftas ordentligt och/eller lagras länge på flaska för att mjukna och mogna. Vi tog tillbringarna som vi kunde hitta och Stefan hade varit duktig och luftat sin Château Montus i 4 timmar före provningen 👍

Man arbetar även mycket med att mjuka upp vinerna under själva tillverkningen. Mikrosyresättning är vanligt vilket innebär att man tillsätter lite syre kontinuerligt under jäsning och lagring för att mjuka upp tanninerna.

Tanninerna är däremot viktiga för att man ska kunna lagra vinerna. För att utvinna färg och tanniner från mörkare blå druvor så som Tannat så krävs även lite högre temperatur under jäsningen för att skalen ska kunna macerera/urlaka. Samtliga viner som vi provade från Madiran jäste och macererade vid 28 grader.

Vinerna 🍷🍇

Vi provade fyra viner varav tre blandningar från Madiran och ett vin på 100 % Tannat från Uruguay som fick vara ett referensvin mot de övriga tre:

Madiran 19:10, 2019

 • Företag: SARL Dabadie
 • Vinmakare: Sylvaine Dabadie
 • 85 % Tannat; 15 % Cabernet Franc
 • 89 :- nr 2514

Druvorna har odlats i branta sydliga sluttningar på brun och röd lerjord täckta av stora stenar. Vinet har jäst 3-4 veckor och jäsning och macerering har skett vid 28 grader. Lagring har skett i betongtankar under 8 månader.

Château Bouscassé, 2017

 • Företag/vinmakare: Alain Brumont
 • 50 % Tannat; 26 % Cabernet Sauvignon; 24 % Cabernet Franc
 • 169 :- nr 2204

Druvorna har odlats på lerjord och kalksten med inslag av marmor och de har skördats för hand. Musten har jäst och macererat 3-6 veckor vid 28 grader.

Château Montus, 2017

 • Företag: Alain Brumont
 • Vinmakare: Fabrice Dubosq
 • Tannat och Cabernet Sauvignon (?)
 • 259 :- nr 92208

Druvorna har odlats i branta vingårdar i syd-sydvästlig riktning och de har skördats för hand. Musten har jäst 3-6 veckor vid 28 grader. Vinet har genomgått malolaktisk omvandling på ekfat.

Malolaktisk jäsning/omvandling är standard för alla rödviner och innebär att man omvandlar druvans äppelsyra till den mjukare mjölksyran, med hjälp av mjölksyrebakterier. Två sätt att göra detta på är till exempel genom uppvärmning eller genom att man undviker att tillsätta svavel för att avstanna jäsningen till alkohol.

Garzón Reserva Tannat, 2020

 • Företag: Bodega Garzón
 • Vinmakare: Germán Bruzzone
 • 100 % Tannat
 • 129 :- nr 3210

Druvorna har odlats på sluttningar 160 meter över havet för optimerad solexponeringen. Vinet har jäst i 150 hektoliters cementtankar och därefter lagrats tillsammans med sin jästfällning på franska ekfat under 6-12 månader.

En baskers väg över havet 🌊 

Tannat har baskiskt ursprung och till Uruguay kom vinodlingen med baskiska nybyggare på slutet av 1800-talet. Idag anses Uruguay vara centrum för viner på denna druva. Den anses trivas bättre där och vinerna anses hålla högre kvalitet än vinerna från Madiran.

Däremot var vi inte missnöjda med något av kvällens viner. Men slutsatsen som vi alla drog var att maten räddade vinerna. De är inte till för att drickas solo.

2022 väntar runt knuten 🤩

Sist ut för 2021 var säsongens första semla. Den från Premiumbageriet i Sannegården visade sig vara riktigt fin med precis lagom mycket mandelbitar, fluffig och fast grädde och härlig kardemumma i bullen:

Säsongens första 😋

Jag tänker absolut att avslutar man året med en första riktigt god semla så kan det kommande året bara bli bra!

Nu taggar vi för nyårsbaluns hos våra vänner i Sävedalen och såklart ses vi snart igen för en recension om nyårskvällens ädla drycker.

Gott slut och gott nytt år! ❤️🥂