En bild säger mer än tusen ord – Den här säger: Lyckligt lottad att bo i Sverige 💙💛

Ansökan till höstens kurser och utbildningar har nyss öppnat på Antagningen och på Vivino fick jag idag följande vinsdomsord gällande måndagens Chablis-provning:

”Dina måndagar är bättre än de flestas 😅 Skål! 🥂”

Sant! Varje måndag tar jag 16-bussen och en kort promenad över Grönsakstorget till Göteborgs universitet – Pedagogen, hus C. Jag lär mig om och provar riktigt bra viner, under ledning av riktigt duktiga och engagerade lärare som gillar de här kurserna lika mycket som vi.

För detta betalar jag inte en krona mer än för vin och kurslitteratur.

Det är verkligen ett privilegium vi har att kunna utbilda oss genom hela livet.

TACK! 🙏💙💛

För ett klokare och mer upplyst samhälle betalar jag mer än gärna skatt.

Det skålar vi på! 🥂

Och varför inte skåla i lite ljuvligt uppfriskande Chablis i så fall? 🤩😋

De senaste bättre måndagarna 🍷🥂📚

Nu senast har det vankats Champagne och Chablis på måndagarna.

Champagne körde vi uteslutande med huset Diebolt-Vallois vars prestigecuvée är en given bubbelfavorit här hemma.

Till Chablis-provningen vankades de alltid träffsäkra korten La Chablisienne och JM Brocard samt Bourgogne-jätten Louis Jadot 👌

LJ:s ljuvligt ekade Grand Cru Vaudésir för 599 :- är värd varje krona! 👏

En 1er Cru från Domaine Laurent-Tribut satt också mycket fint! 😋

Merci beaucoup! 💙🤍❤️

Fötterna på jorden 👣 🌏

Nu har jag skrivit tillräckligt om vinerna härifrån. Nu håller vi fötterna på jorden istället eller snarare i den.

Champagne och Chablis tillhör, ihop med Dovers vita klippor –

”i solnedgång…” 🌅🎺🎶

Ernst Hugo Järegård i ett masterpiece bland flera! 👏👌😂

– ett område som kallas för Parisbassängen i geologiska termer.

Parisbassängen låg under vatten fram till för 70 miljoner år sedan då det skedde en enorm jordbävning. Havsdjuren blev till förkalkade fossiler som vittrade sönder till sediment. Sedimenten blev med tiden kalksten som är en sedimentär bergart uppbyggd på främst mineralet kalkspat. Berggrunden vittrade slutligen sönder och gav upphov till kritjordar och kalkrika lerjordar i området.

Champagne 🥂

De viktigaste kritjordarna här kallas Belimnit respektive Micraster efter en slags bläckfisk och ett slags blötdjur som numera är utdöda. Av dessa är Belimnit bäst uppbyggd för att hålla vatten. 

Utöver de tre viktigaste druvorna som jag har nämnt förut – Chardonnay, Pinot Noir och Meunier – så tillåts även druvorna Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbanne och Petit Meslier samt Gamay – men den senare druvan får inte lov att nyplanteras.

Diebolt-Vallois 🥂

Jag har tidigare skrivit om dessa två familjer. De har långa anor inom vinbranschen  i byarna Cramant och Cuis som tillhör vindistriktet Côtes des Blancs i Champagne. Familjerna slogs ihop genom äktenskap på 1950-talet. Vi provade fem av deras viner:

Standardcuvée – Tradition – 349 :-

👃 – Gröna äpplen, yoghurt och grädde, mandel, toast och surdegsbröd.
👄 – Gröna äpplen, grapefrukt och mineral – Mjuk och rund men ändå hög syra.

Cuvée – Blanc de Blancs – 379 :-

👃 – Gula äpplen, kex och brioche, marsipan och mandelmassa – Lite återhållsam.
👄 – Gröna äpplen och citron, gröna örter och mineral – Framträdande syra.

Prestigecuvée – À Cramant – 419 :- (En prisvärd bubbelfavorit här hemma)

👃 – Gröna äpplen, persika och vita blommor,  surdegsbröd och en touch av smör.
👄 – Gröna äpplen och grapefrukt, mineral och sälta.

Årgång standard 2004 – Millesimée 2004 – 895 :-

👃 – Inslag av skogsmark, torkad frukt och lite sherry, surdegsbröd och äpplen – Utvecklad doft.
👄 – Grapefrukt, mineral och lite sälta. Jordig touch. Hög men välintegrerad syra.

Årgång prestige 2004 – Fleur de passion – 1250 :-

👃 – Grädde, yoghurt och rostat bröd, fattoner av smör och dill samt gula äpplen – Utvecklad doft.
👄 – Äpplen, sälta och mineral, hö och gröna örter samt lite sherrytoner. Mogna frukttoner.

Chablis 🇫🇷 

Troligtvis startade romarna vinodlingen här. Dokument om odlingarna skrevs redan 867. Arealen minskade till ca 400 ha under 1800-talet till följd av bland annat vinlusen och konkurrens från södra Frankrike. Trenden vände efter världskrigen och nu är ca 6000 ha uppodlat.

I Chablis, till vilket man endast får lov att använda Chardonnay, är istället de kalkrika lerjordarna Klimmeridge och Portlandien viktiga. Klimmeridge är bäst. Förskjutningar har skapat Klimmeridge-sluttningar ner mot Serein – biflod till Seine – som flyter genom Chablis. Där finns de bästa lägena.

Chablis är störst av de fyra appellationerna – Petit Chablis; Chablis; Chablis 1er Cru; Chablis Grand Cru. Vi provade viner från alla dessa klasser:

JM Brocard – Chablis 2020

👃 – Gröna äpplen, gröna örter, gummi och rök.
👄 – Citrus och mineral, friska gröna örter och gröna äpplen – Fin balans.

JM Brocard – Chablis 1er Cru Fourchaume 2020

👃 – Gröna äpplen och päron, vita blommor och honung samt milda fattoner.
👄 – Gröna äpplen, citron och mineral – Skön och hög syra samt lång eftersmak.

La Chablisienne – Petit Chablis 2020

👃 – Gröna äpplen och päron, gummi och rök – Mild och rund doft.
👄 – Citron, gröna äpplen och mineral – Fruktigt och lättdrucket.

Louis Jadot – Chablis Grand Cru Vaudésir 2019

👃 – Smör, dill och ek, gröna äpplen, päron och honung.
👄 – Citron, mineral och tydliga ektoner – Fylligt, balanserat och mycket långlivat.

Domaine Laurent Tribut – Chablis 1er Cru Côte de Lechet 2019

👃 – Äpple och cider, gummi och rök samt lite fattoner.
👄 – Gröna äpplen, citron och mineral, gröna örter och en touch av lakritsrot.

Jo, minsann är jag privilegierad!

Skål för bättre måndagar! 🥂❤️