”Och han sade nöjd som så, Bordeaux Bordeaux” 😙🎵🍷

Hallå Bordeaux! 👋🍷

Haha, nu blev det en snapsvisa igen! 😄

Provningen under Vinkunskap 2 i onsdags blev Röda viner från Bordeaux och den var rik på både doft, smak och lärdom – så kallad vinsdom i sammanhanget.

Vinregionen Bordeaux 🍷🇫🇷

Bordeaux vid atlantkusten i Frankrike är på det stora hela uppdelad i Västra och Östra stranden/banken samt mittendelen Entre-deux-mers – ”Mellan två hav”.

Några viktiga distrikt att lägga på minnet är Médoc och Graves på västra banken och Saint-Emilion och Pomerol på östra banken. 

Vidare är Sauternes och Barsac viktiga distrikt för söta ädelrötade vita viner från regionen. Om dessa viner skrev jag i ett inlägg från när vi firade med Tårta på tårtasmörgåstårtans dag 😋

Lagringsviner 🛖

Gemensamt för alla rödviner i regionen är att de är till för att lagras. Vinerna är kraftiga och behöver tid på sig för att tanninerna ska mjukna och för att vinerna ska mogna och utveckla en större och mer nyanserad doft- och smakpalett. Som unga är vinerna fruktiga och mörka i färgen samt sträva och återhållsamma.

Blandviner 🍇

Alla rödvinerna tillverkas också som blandningar av olika blå druvor.

Här skiljer det sig från de vita vinerna från regionen vilka kan förekomma med bara en druva. Sauvignon BlancSauvignon Gris och Sémillion samt Muscadelle hör till de vanligaste gröna druvorna.

Rödvinscuvéerna består av Cabernet Sauvignon och Merlot till största delen. På västra banken dominerar Cabernet Sauvignon som brukar karaktäriseras av en aromatisk fruktig karaktär av svart vinbär. Viner på östra banken innehåller istället mest Merlot där fruktnyanserna lutar mer åt exempelvis plommon och hallon.

Cabernet Franc och Petit Verdot förekommer också. Druvorna Malbec och Carmenère har också sitt ursprung i Bordeaux men numera är dessa mer vanliga i Nya Världen. I Argentina gör man mycket vin på Malbec medan Chile odlar mycket Carmenère. 

På ett liknande sätt har vinproduktion på druvan Tannat fått ett uppsving i Uruguay där man har lyckats skapa viner på enbart den druvan med goda resultat. Druvan är annars vanlig i Madiran och Cahors i sydvästra Frankrike.

Om Madiran kommer jag och en kursare att skriva vårt projektarbete så jag kommer att se till att både jag och ni vet allt om Madiran i mitten av januari.

Ett säljande koncept 💵

Bordeauxblandningar har även anammats i många andra vinländer, t.ex. USA och Sydafrika. De går ofta under namnet Bordeaux Blend för bättre marknadsföring.

Spridda skurar från Bordeaux 🩸

Några ord om provningen 🍷

Vi fick prova fem olika rödviner från de bägge stränderna från både yngre och lite äldre årgångar. Men nu pratar vi om äldre viner bara i sammanhanget ska tilläggas. Alla dessa viner är fortfarande mycket unga, inte minst 2016. 2016 och 2015 har klassats som toppår för Bordeaux. Bra årgångar innebär lång lagringspotential med fin utveckling över tid för vinerna.

Château Labadie
Côtes de Bourg 2018
155 :- nr 3550

Château Pierre de Montignac
Médoc Cru Bourgeois Supérieur 2019
149 :- nr 2593

Château Tour Sieujean
Haut-Médoc Pauillac 2016
298 :- nr 5697

Château du Cauze
Saint-Emilion Grand Cru 2019
199 :- nr 2491

Croix Canon
Château Canon, Saint-Emilion Grand Cru 2016
459 :- nr 90668

Man märkte tydlig skillnad på var det fanns mer av Cabernet Sauvignon och var det fanns mindre av den. Vissa av vinerna innehöll ingen Cabernet Sauvignon alls och där dominerades istället doft och smak av söta frukter och bär som blåbär och björnbär, hallon och plommon.

Det var också en tydlig skillnad i hur rik paletten var beroende på vinets ålder trots att alla viner var som små bebisar i sammanhanget. De yngre vinerna från 2019 var mycket slutna i doft och smak jämfört med de som var bara något/några år äldre.

Detta blev ett så kallat barnarov för att citera en medlem ur Munskänkarna häromsistens. Han ansåg att jag drack mitt Tignanello 2017 allt för ungt. Jag får hålla med där och glädjas åt att jag har en flaska till att ruva på.

Nästa gång som vi besöker vinsdomsfabriken så möts vi upp i älskade Bourgogne 😍

Men vi har ju helgens festligheter framför oss också!

See you in a bit 👋🍷