Hörde jag smörgåstårta? Hörde jag yum? Hörde jag slurp?

Igår var ingen vanlig dag för det var smörgåstårtans bemärkelsedag – hurra, hurra, hurra. 

Tre hurra passar bra, jag är ju skåning – till hälften förvisso (morsan medelpading) men desto mer är jag skåning by heart ❤️💛❤️

Skåne-levet eller det lundensiska levet tros bottna i det danska levet som också är trefaldigt och som har levt kvar i Skåne av tradition efter tiden under danska kronan. Men fram till 1900-talet firades faktiskt alla ”vanliga dödliga svenskar” trefaldigt. Bara kungligheter och militärer firades fyrfaldigt – med salut såklart! 💥

Här hos Språkkonsulterna berättar Sofia ett längre inlägg om detta. Sofia är liksom jag uppväxt med ett fyrfaldigt leve och visste inget annat. Grejen är bara att Sofia hade en giltig orsak i form av utomsocknes.
Jag som ändå är från Skåne, mig kan ingen ursäkt i världen rädda. Smått pinsamt är det att jag först som vuxen fattade grejen med det trefaldiga Skåne-levet. Vad är jag för en skåning egentligen? Eller lundensare för den delen! Skäms på mig! 😔

Eller så kan vi på ren skånska kalla detta för en riktigt dålig uppfostran. Bland alla spiddekaugor och lunna-mellar och svartsoppor så missade man att lära mig det allra mest skånska – ett kort och gott, trefaldigt leve; hurra, hurra, hurra!

Smörgåstårta och gott i glaset 🥂

Ett stycke buteljerad fransk elegans

Hur som helst vankades 6 portioner smörgåstårta till 3 berörda. Vår generöse vän Tobbe är med andra ord lika bra som jag på att beräkna. 

För egen del verkar den egenheten gå i släkten. Collin – Collinskan – som hyrde rum hos farmor och farfar klagade vid ett tillfälle på att farfar också aldrig kunde beräkna. Och själv köper jag också ofta på mig för mycket av mat och dryck.

Före maten stiftade vi ytterligare en ny bekantskap med Champagne i denna standardcuvée på Chardonnay och Pinot Noir:

André Legrand
209 :- nr 77841

Det visade sig bli början till en långvarig sådan. Så mycket valuta för pengarna kan inte räcka med bara ett one lunch stand före smörgåstårta. Det blir till att köpa om!

Aromerna var otroligt intensiva och man kände doften långt ifrån glaset. I doften fanns äpple och päron, honung, bröd och mandelmassa samt lite nougat. Smaken var härligt frisk med en syrlig fruktighet av gröna äpplen och grapefrukt samt massor av mineral.

Maten sköljdes sedan ner med en flaska av Österrikes gröna stolthet – en frisk och fruktig Grüner Veltliner från regionen Weinland med toner av päron, krusbär och äpple, melon, honung och passionsfrukt samt mineral:

Martin & Anna Arndorfer
Grüner Veltliner, 2020

Mysig flaska med lite hemmasnickrad känsla

Tårta på tårta och sött i glaset 🍰

En sanndröm! 😍

Man ska ju såklart avsluta på topp. Så vi fortsatte på tema tårta där Johan bjöd på sin berömda mockatårta som är något av en specialitet i släkten. Det tror jag det, så genomsmaskig som den är! Man tog om av den och man tog om igen!

Till detta mästerverk provade vi olika sorters spännande kaffe men även för första gången ett Sauternes som är den appellationen i Bordeaux som gör regionens allra finaste och mest välkända dessertviner:

Calvet
Réserve du Ciron 2014

Vinerna görs på ädelrötade druvor av sorterna SémillionSauvignon Blanc och Muscadelle vilka måste skördas varsamt för hand för att sortera ut de ädelrötade druvorna från de som har haft oturen att drabbas av en kraftigare gråröta.

Vid ädelröta har svampen gråmögel – Botrytis Cinerea – angripit druvans skal. När druvsaften läcker ut koncentreras sockermängden och druvmusten blir sötare. Har hela druvan angripits kallas det istället för gråröta och detta vill man inte ha!

Man använder mest Sémillion som har ett tunt skal och därför lättare angrips av svampen. Sauvignon Blanc adderar friskhet och Muscadelle parfymerade toner.

De bästa vinerna från distriktet har hög alkoholhalt och en fin balans mellan den höga sötman och fruktsyran. Vårt vin låg på 12 % vilket kan jämföras med tyska dessertviner på Riesling som istället brukar ha låg alkoholhalt, ca hälften ofta.

Hos en flaska från flaggskeppet i Sauternes – Château d’Yquem – hittar jag en årgång 2017 på Systembolaget som ligger på hela 14 %. Det ska även tilläggas att den flaskan kräver inget mindre än hela 4 149 riksdaler att lägga vantarna på – förvisso 750 ml, men ändå en gedigen slant!

Mumma 😍

Hur som helst var vinet en sanndröm att dricka, som gyllene nektar – sött fast ändå med en välintegrerade och genomgående syra. Vinet kändes lätt parfymerat och hade toner av russin, aprikos och apelsin samt en frisk touch av eucalyptus och mint i avslutet. Vinet gick riktigt fint ihop med den söta och läckra desserten och med kaffet som också hade syrliga och mjuka toner av frukt och blommor.

Timmarna 🕰

”Lunchen” som skulle ha varit kanske tre timmar, blev till 6 timmar som blev 12 timmar. Lunch ersattes med kvällsmat, paradrätten Kyckling i oljeregn från Evergreen. Köksstolarna ersattes så småningom med ett blandat musikmedley i Tobbes soffa vilket liksom också hör till när vi samlas. En fin tradition!

Har man kul så har man! Då kör man!

Tack Tobbe!