🌊🩸

En vit kväll 😉

Goda droppar ger mersmak 🍷😋

Förra veckans skolprovning av burgundisk Chardonnay är ett av många tillfällen som har lockat till mersmak för livets goda. Denna mersmak levdes ut i lördags kväll. Men först tittar vi lite på Bourgogne och denna blindprovning där. Vi fick ett vin på druvor från hela regionen. Resten var per område/by – Premier Cru i ett fall.

Nu vankas långläsning så sätt er bekvämt!

Bourgogne 🇫🇷🌱🍇

Regionen är uppdelad i följande distrikt från norr till söder:

 • Chablis*
 • Côte d’Or
 • Macon (Côte de Maconnaise)
 • Chalon (Côte Chalonnaise)
 • Beaujolais**

*Chablis ligger lite avsides norrut från övriga Bourgogne-remsan och geografiskt närmre södra Champagne.

**Detta är en vattendelare ifall det tillhör Bourgogne eller inte 🤷‍♂️ Fast jag tror ingen hade att invända mot att vi provade ett vin därifrån 😉

Man odlar främst vitt i Bourgogne, Chardonnay och Aligoté är druvorna för detta. Grand Cru som är den högsta statusen är den enda som har en högre andel rött vin än vitt vin och då snackar vi Pinot Noir i världsklass.

Det finns fyra olika nivåer i regionens AOC/AOP-system*

Appellation d’Origine Controllée/Protegée – Man får själv välja ifall man vill kalla sig för en kontrollerad eller skyddad ursprungsbeteckning.

1
Bourgogne Blanc/Bourgogne Rouge:

 • Lantvin; geografiskt skyddat/kontrollerat område
 • Druvorna ska komma någonstans från Bourgogne
 • För en blandning av de två blå druvorna Pinot Noir och Gamay brukar man prata om en så kallad Passe-tout grains*
 • Beteckningen Petit Chablis används också i Chablis:
 1. Petit Chablis
 2. Chablis
 3. Chablis 1er Cru
 4. Chablis Grand Cru

Bourgogne Passe-tout grains är ett undantag eftersom cuvéer inte är vanligt i Bourgogne – viner brukar tillverkas på endast en druva. Undantaget detta är däremot även Crémant de Bourgogne – ett mousserande vin på traditionell metod.

2
Village (by/kommun)

 • Druvorna får endast ha odlats inom kommunen där det tillverkas

3
Premier Cru

 • Namn på by/kommun står på etiketten + Premier Cru (odlingsstatus)

4
Grand Cru

 • Bynamn står aldrig på etiketten utan bara vingården + Grand Cru (odlingsstatus)

Cru betyder växtplats och stämplarna på etiketten berättar vad man dricker och varifrån samt hur pass bra växtläget för druvorna är. Däremot följer hårda regler med de olika klassningarna som blir allt strängare ju högre status vinet har.

Chardonnay 🥂

Chardonnay är den mest odlade gröna druvan i världen. Kanske är det även den mest odlade druvan. En korsning mellan Gouais Blanc och Pinot Noir gav ursprung till denna vinmakarhit som brukar kallas vinmakarens bästa vän. Den är lättodlad och får sällan sjukdomar men den är även flexibel i vad man kan göra med den. Lagras vinet på ståltank så blir det friskt och krispigt med toner av grön frukt, citrus och mineral. Vid lagring på ekfat får vinet en rund, krämig och smörig ton med touch av bland annat smör, vanilj och dill. Nya ekfat ger mer karaktär och gamla mindre – det blir lite samma effekt som med en tepåse som används igen.

Får vinet även vila på jästfällningen så blir det också rundare. Det får då även toner av bröd, toast och nötter. Bröd, toast och nötter anas ofta hos Champagne eller Crémant samt Cava eller övriga traditionella bubbel. Då lagras vinet alltid på sin jästfällning i samband med flaskjäsningen. För stiller vitviner kan det även förekomma ett så kallat bâtonnage under vilket man skakar om vinet så att det får blanda sig med jästfällningen.

Odling 🌱👨‍🌾

Chardonnay-druvan måste hållas efter väl då den lätt bildar bladverk istället för druvor. Det är därför viktigt att rankan binds upp noggrant. Vanligtvis görs detta med enkel Guyot ⬇️

Enkel Guyot – En vanlig syn i vinodlingen, bland annat i Chablis och Champagne

Vid beskärning sparas ett fjolårsskott närmast stammen som binds upp horisontellt längs nedre tråden i spaljén.

Tidig på gott och ont  🛑

Chardonnay sätter knoppar tidigt och man kan då även skörda mogna druvor tidigt utan att möta dåligt höstvädret. Men tyvärr är den tidiga knoppsättningen även ett bekymmer när det kommer till den fruktade vårfrosten som dödar knopparna. Detta blev främst Chablis varse i år – SVT rapporterade då ifrån producenten Chablis Clotilde Davenne om vårens svårigheter.

Detta är dock inget nytt. I takt med klimatförändringarna har det blivit ett återkommande problem. Redan i maj 2018 rapporterade Svenska Dagbladet om Katastrofvinåret 2017 i en artikel. Vinproduktionen var den lägsta på 60 år till följd av extremväder som hagel och frost å enda sidan, torka och bränder å den andra. Även då rapporterade man om stora bekymmer med vårfrost i Chablis men även i Champagne och i vitvinsdistriktet Sancerre i Loiredalen.
Enligt International Organisation of Vine and Wine blev säsongen 2017 den lägsta vinproduktionen på 60 år. Man spådde att 2017 kunde bli första gången på 30-40 år med ett underskott på vin. Enligt vår kursledare får man också gå tillbaka så långt som till 2010 för att hitta ett år där Chablis levererade till 100 %.

Provningen 👃👄 

Bourgogne Blanc

 • Coteaux Bourguignons
 • Chardonnay, 2020
 • 99 :- nr 5374

Detta är den enklaste klassen med druvor från hela Bourgogne men just här hade man mycket vin för pengarna. I doften fanns vanilj, rostat bröd och något bränt, söta päron och tropisk frukt samt en aromatisk touch av krusbär och fläder. Vinet smakade mineral, citron och grön äpplen, päron, krusbär och tropisk frukt samt hasselnötter.

Beaujolais Blanc

 • Marguerite
 • Château Thivin, 2019
 • 199 :- nr 95684

Detta vin var jättegott och med en intressant karaktär och det var också otroligt prisvärt. I doften fanns gula äpplen, äppelcider och övermogna/bokna äpplen samt dill och toast, nötter och mandelmassa. I smaken fanns äpplen och grapefrukt samt dill och en touch av mineral och rökighet.

Chablis 1er Cru

 • La Chablisienne
 • Grand Cuvée, 2018
 • 245 :- 6237

Detta vin var ingen hit tyvärr. Doften var obehaglig och smaken ganska tråkig. Det doftade lite päron och mineral men tyvärr enligt min mening även svavel och gammal gympasal, lite svett och bränt gummi. Smaken var bättre men ganska återhållsam och där hittade jag citron och grapefrukt samt mineral och lite mentol och eucalyptus. Lukten av svavel och svettig gammal gympasko/gympa-matta ville aldrig riktigt lägga sig.

Pouilly-Fuissée – Macon

 • Pouilly-Fuissée Solutré
 • Auvige, 2019
 • 279 :- nr 95712

Vinet var friskt och smakrikt men hade även en rund ekfatslagrad ton, oljig och smörig. Det doftade äpple, krusbär och lime, smör, ekfat, vanilj och dill samt nötter och vaxkrita. I smaken fanns grapefrukt och krusbär, dill och nötter samt mineral, mentol och lite kött/umami.

Chassagne-Montrachet – Côte de Beaune; Côte d’Or

 • Chassagne-Montrachet
 • Joseph Drouhin, 2018
 • 569 :- nr 5648

Även detta vin var både friskt och smakrikt samt med en ekfatslagrad karaktär. Vinet hade däremot en högre syra som kunde bryta av och balansera upp den feta och runda fatkaraktären. I doften fanns krusbär och krita, smör och dill. I smaken fanns krusbär och grapefrukt, dill samt mineral, mentol och kött/umami.

Mumma för hela kvällen 😋

Mersmaken 🦞😋

I våras köpte jag på mig tre flaskor av ett annat Chassagne-Montrachet av klassen Premier Cru:

 • René Lequin-Colin
 • Les Vergers, 2019
 • 649 :- (Vivinos pris)

I veckan hade Johan fått några stora maffiga humrar à la Bohuslän från sin farbror. Detta kan vara sista gången han fiskar så vi ville äta dessa godingar med andakt.

Havets lokala läckerheter 😋

Vi köpte till lite havskräftor nere hos Fiskhuset Svanen här i Eriksberg och bjöd in våra vänner Björn och Henrik på fiskgryta med saffran samt skaldjursfrossa ihop med gott i glasen.

Mera gott 😋

Saffranspannacotta hade vi till efterrätt så saffran fick bli kvällens tema. Helgen före hade jag vunnit tre paket saffran i ett julklappsspel så redan då kom tanken på allt detta goda.

En enkelt men sött och gulligt avslut 😋🥰

Bubblet var också trevligt och dessertvinet likaså men minsann var det ändå vårt Chassange-Monrachet som slog allting den kvällen med hästlängder. Det var så otroligt friskt och smakrikt men ändå mycket runt och fylligt. Tonerna av ek var mycket närvarande men ändå i jättefin harmoni med druvaromen. Det var ett ljuvligt samspel mellan dill och smör, gula äpplen, päron och citron samt en härlig touch av mineral. Tillsammans med det söta skaldjursköttet med lätt smak av dill, mineral och hav hade vi här vad som i gastronomins förtrollade värld kallas för ett

Bon marriage 👌😍

Le bon marriage ❤️😋

Så, hur var er lördagskväll?! 😜