Mera GU nu i VIN.ter – Mera vinter gud bevars 🥶

Fill me with winesdom! 🍷👨‍🎓

Nej, så går inte riktigt snapsvisan. Ni som vet, ni vet.

Hur som helst, igår började vinskolan äntligen igen med Vinkunskap 2GU. Jag kan gott få unna mig att vara lite studentikos igen. Är man en gammal Lundastudent så är man. Ränderna går aldrig ur! 👨‍🎓

Det var spännande igår att se vilka kända ansikten som fanns där från förra kursen i vinkunskap och vilka som var nya. Vi har fått i projektuppgift att skriva om en region eller ett land inom vinvärlden. Det föll på Madiran för min del, i sydvästra Frankrike nära Spanien. På Tannat som är deras signumdruva tillverkas kraftiga cuvéer som brukar blandas upp med andra blå druvor som Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc samt några andra mindre vanliga druvsorter.

Det blir jätteroligt nu att lära sig nya saker! Eller ja, det har jag ju faktiskt gjort hela tiden med hjälp av den här bloggen. Men jag börjar tröttna lite på att bara vara en autodidakt – en självlärande så att säga. Det känns bra att luta sig mot skolvärlden igen:

Ready to take some notes 📝

En gammal kursare från HR-programmet, hennes lilla barn var tydligen en autodidakt:

”Mamma, jag är en autodidakt”

”Vad sa du? Är du en autodidakt?”

”Ja”

☺️

Det känns ganska uppenbart här att man pratar om barnet till en tidigare pedagogikstudent och numera HR-arbetande. Men det stämmer säkert. Barn lär ju sig saker hela tiden. Eller det gör vi väl alla tänker jag.

Fast egentligen har jag kanske inte varit särskilt självlärande. Jag har haft mina böcker att läsa i och massor av kunskap från diverse ”vinfluencers” i sociala medier och i olika vinprovarsällskap. Man får ju lära sig av de som kan!

Fast utan verktygen som jag fick med mig från förra kursen så skulle min uppförsbacke vara mycket brantare. Där fick jag en liten grund att byggare vidare på och ett hum om vilka kunskaper och fakta som spelar roll. Annars hade jag ju inte vetat vad jag skulle leta efter.

Och jag har absolut mitt eget engagemang att tacka att jag har lyckats hålla lågan och motivationen vid liv. Det är ju verkligen nyckeln om man ska lyckas med något – att man har ett eget driv och en egen passion att vilja utvecklas.

Välj glädjen 😃💡

Jag minns att vi pratade om detta under en lektion på kandidatprogrammet i personal- och arbetslivsfrågor. Det var min kloka lärare Maria som poängterade det självklara i att det faktiskt är viktigt att välja en utbildning och ett arbete som man tycker är roligt. 

Det kan tyckas självklart men det är nog lättare hänt än man tror att följa strömmen och välja det som man tror kan vara bra att ha på CV:t enligt andras tycke.

För mig har det blivit väldigt tydligt under det senaste året hur viktigt det är att välja glädjen när man ska åstadkomma något och utvecklas. Jämför jag den utvecklingsresa som jag har haft genom bloggen med andra utvecklingsresor i form av jobb och studier så blir detta väldigt tydligt.

Men vad som kommer att bli av detta i framtiden återstår att se. Jag tar en dag i taget. Imorgon är det provning med fördjupning av Bordeaux som gäller.

Stay tuned 🍷