Min vinvÀrld

Mitt i ett Ă€ventyr đŸ€©

Årets ljusaste dag

PĂ„ Ă„rets ljusaste dag hĂ€romveckan var jag ett Ă„r klokare igen. Jag uppvaktades med gratulationer, blommor och bubbliga presenter samt god mat och vin med min bĂ€ttre hĂ€lft pĂ„ La Baracca Rossa i SannegĂ„rden. Tack alla ni som förgyllde dagen dĂ„ jag gick över till andra halvlek i matchen som vi kallar 30+! ❀

Älsklingen och husets champagne (Vve Fourny et Fils) – Höjdpunkten pĂ„ min dag đŸ„‚ ❀

Livets vatten

Äntligen denna helg kom ocksĂ„ mina förĂ€ldrar upp och firade mig. Dryckesnörden i mig fick bokstavligen livets vatten pĂ„ sin kvarn med tvĂ„ spĂ€nnande snapsar bland presenterna:

Bubbel, sprit och Wettex – Allt som man vill ha

Skryllesnaps tillverkas av malten hos mikrobryggeriet Perfectly Squared Brewing i Dalby utanför Lund dĂ€r jag vĂ€xte upp. Skrylleskogen i nĂ€rheten Ă€r ett populĂ€rt naturreservat och rekreationsomrĂ„de. DĂ€r har jag avverkat otaliga löpmil đŸƒâ€â™‚ïž

Vasa 1628 Àr ett Ă„terskapat aniskryddat vindestillat frĂ„n vraket av regalskeppet Vasa. InnehĂ„llet har klarlagts med teknisk analys samt historisk fakta. DĂ„ det var före potatisens och sockerbetans genombrott sĂ„ var det ingen vodka. Vin och destillat var Ă€ven exklusivt sĂ„ det var troligast gjort pĂ„ vin. BĂ„de ”brĂ€nnvin” och ”brandy” kommer av hollĂ€ndskans ”brandewijn” – ”brĂ€nt vin”. Som liten var jag mycket fĂ€st vid Vasa-historien sĂ„ naturligtvis önskade jag mig den hĂ€r snapsen.

Jag har inte hunnit prova Skrylle Ànnu men vi provade Vasa i helgen. Den Àr mild, fyllig och söt med tydlig aniston och i doften hÀrligt floral och lÀtt parfymerad.

VinÀventyret

Mina förĂ€ldrar fick Ă€ven dela glĂ€djen med mig om den alldeles sĂ€rskilda ”födelsedagspresenten” som jag fick i förskott i mitten av juni. Jag har nĂ€mligen blivit antagen till sommelierutbildningen pĂ„ YRGO hos Göteborgs stad.

Nu hÀnder det pÄ riktigt. Efter 65 högskolepoÀng i vin och dryck sÄ ska cirkeln Àntligen slutas. Men vinÀventyret, det tuffar vidare. Det Àr en sann befrielse att efter alla kurser som jag har gÄtt, i vitt skilda Àmnen, sÄ finns det Àntligen en tydlig stig som jag fortsÀtter att följa.

Jag Ă€r otroligt glad och tacksam för den hĂ€r chansen. Det Ă€r en gedigen ettĂ„rig utbildning med stort fokus pĂ„ dryckeskunskap. Jag ser jĂ€ttemycket fram emot att dela all den spĂ€nnande vinsdomen med er – en droppe i taget. 

PĂ„ tal om detta sĂ„ kan Drops of God pĂ„ Apple TV+ vara en av de bĂ€sta serierna pĂ„ lĂ€nge. Vinnörd eller inte, se den oavsett! Du kanske rentav blir en vinnörd av att se den? Och det Ă€r ju inte sĂ„ illa! Nerds have more fun – det Ă€r mitt motto.

Framtiden

Efter utbildningen vill jag arbeta med marknadsföring och dryckesprovningar. Vinprovningar och avsmakningar har jag en hel del vana av. Jag har varit med och arrangerat vinprovningar och avsmakningar bÄde via MunskÀnkarna och Medborgarskolan samt privat med vÀnner, familj och kollegor. Det Àr jÀtteroligt och jag ser mycket fram emot att fortsÀtta med detta.

Även mer omfattande kurser i dryckeskunskap ser jag fram emot att arrangera. Jag ser ett stort kunskapsbehov inom frĂ€mst vinservering bland restauranger och krogar. Serveringstemperaturen blir jag ofta mest besviken pĂ„. Vitt och rosĂ© Ă€r ofta lite för kallt medan rött vin kan vara pĂ„ tok för varmt.

Jag gillar att planera och hÄlla utbildningar och presentationer och sÄklart Àven att skriva och fotografera. Nu hoppas jag att det en gÄng för alla blir mer av den varan. Det har helt Àrligt varit tufft att kombinera heltidsjobb och högskolestudier och tyvÀrr Àr det bloggen och sociala medier som har fÄtt bli lidande. Men Ä andra sidan har det ocksÄ varit mödan vÀrt med tanke pÄ var jag befinner mig nu.

Vinbonden

Ett mÄl i livet som jag ocksÄ vill uppnÄ pÄ nÄgot sÀtt Àr att göra mitt eget vin. Jag förvÀntar mig inget stordÄd men jag ska ha odlat mina egna druvor och ha gjort ett vin av skörden. Som ett första steg gick jag nyss med i Föreningen svenskt vin som samlar bÄde svenska vinodlare och intressemedlemmar för svensk vinodling.

Ifjol gjorde jag ett fruktvin pĂ„ Ă€ppelmust och det blev uppskattat, bĂ„de av mig och av de som provade det – under förutsĂ€ttning att de var vĂ€nner av sött i glaset. Mest lĂ€mpligt har vinet visat sig vara till smakrika ostar. Jag bjöd av vinet till mina kursare pĂ„ Göteborgs universitet nĂ€r vi hade lektion i att kombinera ost och vin. Enligt vissa var detta den bĂ€sta av dryckerna att kombinera stilton med.

Vinverkets Ă€ppelvin 2022 frĂ„n Inre skĂ€rgĂ„rn’ đŸ„‚đŸđŸŽđŸ„‚

Jag mÄste ocksÄ nÀmna i sammanhanget hur otroligt tacksam jag Àr som fick lÀsa 45 mycket vÀrdefulla poÀng i vinkunskap pÄ GU. Utan den höga kvaliteten pÄ dessa kurser och utan de engagerade och kompetenta lÀrarna sÄ hade inget av detta varit verklighet för mig nu. Det Àr sÄ synd att de kurserna tyvÀrr upphör frÄn och med detta lÀsÄr. Kan de hjÀlpa bara en eller nÄgra fÄ att hitta en vÀg vidare sÄ som de gjorde för mig sÄ tycker jag att kurserna Àr mer Àn vÀrda.

Möjligheterna

Som ni ser finns det ingen idétorka om möjligheterna som vÀntar med detta vinÀventyr. Nu Àr det bara att börja upptÀcka allting, bra och kanske mindre bra, och plocka russinen ur kakan dÀrefter nÀr det kristalliserar sig lite.

Nu gÀller det. Nu smÀller det.

HĂ€ng med!

2 kommentarer

  1. Anders

    SÄ spÀnnande Daniel! Ska bli kul att hÀnga med pÄ resan!

    • Daniel Larsson

      Tack Anders! 🙏 En resa fylld av vin och vinsdomsord blir det! 😃

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *