Ett ljuvligare avslut med goda vänner i en mjuk soffa – där ute, uppe bland taken. Ljuvligare än så går inte att få. Drink efter drink gick till ända, solen gick ner och infravärmen gick på. Ett ljuvligare avslut, på en ljuvligare lördag, på en ljuvligare helg, i en ljuvligare tid – SOMMAREN

Soppan med stort S 🍵🍾

Crémant d’Alsace av producenten Domaine Moltès i Pfaffenheim fick inviga den här helgen ute på balkongen. Brödig och frisk fick den serveras både i och till soppan med stort S.

Crème Ninon vill jag att du lägger på minnet. Har du aldrig tidigare provat denna lyxiga passerade gröna ärtsoppa som kokas på vispgrädde och hönsbuljong och som toppas med ännu mer vispgrädde och ditt val av frisk, härlig Champagne eller Crémant? Undvik då genast att dö nyfiken – eller hungrig. Med snålskjuts utav detta recept från Foodfolder har du så gott som ingen ursäkt till att avstå.

Marsch till köks! 👉👩‍🍳👨‍🍳

Detta var bara en förrätt – som sällskapade med chips och kalamataoliver och som banade väg för risotto med pestobakad lax. Vi somnade inte hungriga…


Tvärsäkra kort 🎴🃏

Ibland är säkert bäst, som ett glas gott innan maten hos Champagnebaren t.ex. Där vet man att man alltid kan få en god champagne av kunnig personal med koll.

Lördagskalaset som därefter följde stod Bar Palavas för. Dit gick vi vidare, jag och mina goda vinvänner och serverades säkra kort vid bordet: Sparris och Riesling; Anka och Pinot.

Let’s twist again 🎶💃🕺

Jag är verkligen svag för en spännande och udda twist på maten. Det är detta jag lägger mest på minnet och i förrätten lyckades man verkligen fånga min uppmärksamhet.

Grön sparris, kokt till krispig perfektion, vilade på rostad hasselnöt, syrad lök och forellrom under ett mjölkskum bestrött av senapsblommor. Till detta dracks frisk riesling med precis lagom mycket restsötma och utvecklad doft av petroleum och en gnutta honung.

Det som lyfte kombinationen i förrätten till en ny dimension var den syrade löken samt senapsblommorna som även gjorde maten extra vacker att titta på. Den syrade löken å sin sida speglade samma balans mellan syra och sötma som återfanns i det syrliga vinet ihop med dess milda restsötma. Blommorna å andra sidan bäddade in hela rätten i ett bitterljuvt aromatiskt skimmer som påminde på samma gång om både apelsinzest och apelsinblomma men även tagetes.

Tagetes är också en spännande krydda. Lammet hos Poppels Citybryggeri ifjol serverades med bland annat tagetes och labneh och detta lyfte hela rätten. Med på-plats-bryggd ekad pilsner var det hela himlen i min mun – helt ärligt 😋

Men åter till Riesling. På Marstrands havshotell hade jag i mars det här året ett minst lika fint Riesling Experience när jag var där med jobbet. Där bestod förrätten av en variation på jordärtskocka tillsammans med vänerlöjrom och syrade kantareller. Där var det kantarellerna som lyfte kombinationen med hjälp av en sötsyrlig lag men även av att svampens jordiga och lite kryddiga toner var i samspel med vinets tertiära/utvecklade aromer av främst petroleum. En mogen tysk Riesling med precis lagom mycket restsötma – off-dry eller möjligen halvtorr i stilen beroende på val av mat – det är verkligen svårslaget.

Det fanns även en rökighet i gårdagens förrätt som jag också tyckte passade mycket bra ihop med vinet. På det stora hela har jag svårt att se att det hade kunnat bli en bättre kombination. Jag ger A i betyg.

Play it safe 👷👷‍♀️

Till konfiterat anklår med ugnsrostad potatis och endiver blev det en klassisk burgunder-PN i glaset. Vad kan gå fel? Inget egentligen. Detta var supergott verkligen. Skinnet var krispigt och smakrikt, de små potatisarna likaså. Köttet var saftigt och såsen underbart salt och smakrik. Vinet var också trevligt men jag är mer svag för något ljusare Pinot Noir med lite syrligare toner av röd frukt.

Detta kort var också lite väl säkert. Jag tyckte att det fattades en twist som gav maten det där lilla extra lyftet. Men annars är det inget att klaga på att äta ett gott och vällagat anklår till ett glas Pinot Noir. Här blir betyget B och det är också bra.

Fler A att dela ut 🏅🎖

Pigalle plockade många A igår vill jag lova. På deras takbar hamnade vi till slut i en bekväm soffa och i gott sällskap av varandra och av goda drinkar i skymningen och fram till midnatt. Både drinkarna i menyn och de övriga som efterfrågades var mycket välgjorda. Personalen var mycket engagerad och tillmötesgående och de lyste verkligen upp och ville lära ut när de såg att vi var nyfikna och kunde lite. Kunnig personal är en sak, det är en förutsättning – men inte alltid en självklarhet, tyvärr. Passionerad personal däremot, det är ren och skär glädje.

Nu återstår det att se ifall jag kan dela ut A även för denna söndag. Fast å andra sidan kan väl en helt vanlig söndag aldrig blir mer än B eller på sin höjd lilla a. Detta har vi måndagar att tacka för.

Så är det