🇫🇷🇮🇹🇫🇷

Skål Skål Skål…

…hemskt mycket skål! 🥂

De senast avverkade veckorna har vi gått igenom följande europeiska vinregioner på Vinodlingens grunder – i kronologisk ordning med föreläsning + provning:

 • S:t Émilion, östra Bordeaux 🇫🇷 
 • Alsace, nordöstra Frankrike 🇫🇷
 • Piemonte, nordvästra Italien 🇮🇹

Igår på kursen gjorde vi äntligen en avstickare till Nya världen istället och körde lektion + provning på viner från Australien men detta tar jag upp i ett senare inlägg.

Idag den första mars kom också en väntad prishöjning på Systembolaget. Bland annat har som sagt Champagne stigit något till följd av betydligt sämre väderlekar de senaste säsongerna. Den nuvarande situationen bjöd ju i fredags på att köpa Torr cider från Ukraina men då passade jag även på att bubbelbunkra lite:

Ukrainsk cider och Mr. Putas så kallade ”mousserande vin” – I väst vet vi bättre! 💙💛

Vad jag egentligen vill komma fram till nu är att priserna som står angivna i detta inlägg är de som gällde före dagens datum.

Ett spill av Bordeaux – by arty me 🍷👨‍🎨 – Inget kalas utan vinspill 😉

Bordeaux, S:t Émilion Grand Cru 👌🇫🇷

 • Château du Cauze 2019; 199 :- nr 24910
 • Château Barrail du Blanc 2018; 275 :-
 • Les Hauts de Grange 2016; 189 :- nr 38140 (korkskadat…)
 • Château Rocheyron 2016; 1200 :-
 • Canon la Gaffeliere 2006; 1100 :-
 • Château Lassegue 1978 (!)

Som tidigare nämnts är rödviner från Bordeaux synonymt med cuvéer där olika druvsorter blandas och de ska helst drickas efter en tids mognad på flaska – mer eller mindre åtminstone beroende på tycke och smak. 

De specifika druvsorterna är mer eller mindre tanninrika med hög andel garvsyra. Tanniner är de antioxidanter som gör att vinet känns strävt i munnen. Ni känner detta enklast mot gommen och på tänderna. Tanninerna bromsar vinets mognad så att det kan utvecklas under längre tid.

På högra banken av Bordeaux, samt i regionen generellt, odlas mest Merlot och blandningarna har en större andel Merlot. På den vänstra banken är det istället Cabernet Sauvignon som dominerar på odlingarna och i blandningarna.

Merlot är mjukare och bärigare än Cabernet Sauvignon med toner av t.ex. hallon och milda mörka bär samt söt kryddighet av t.ex. korint och lakrits. Tanninstrukturen är mjukare med mindre garvsyra och kropp/fyllighet. Vinerna mognare snabbare men även de kan lagras länge – åtminstone 50 års lagring eller så.

Geografi, klimat och jordmån 🌱🪨 

S:t Émilion ligger vid högra banken av Bordeaux på en kalkplatå följt av en sydlig sluttning med grus- och lerjordar ner mot floden Dourdogne. Olika förkastningar ger stora lokala variationer i jordmånen på små geografiska ytor. T.ex. hittar vi rena grusjordar vid Pomerol – stad/område.

Ju närmre man kommer Pomerol desto mer dominerar Merlot. Det världskända toppvinet Château Petrus odlar uteslutande Merlot och blandar endast 4 % Cabernet Sauvignon i vinet.
I ett avsnitt av Servant – en sjukt spännande serie på Apple TV+ – sticker Sean till barnflickan Leanne en flaska Château Petrus från sin vinkällare inför en vanlig hemmakväll – utan att blinka. Då rör man sig med snuskigt mycket pengar…

Vädermässigt är egentligen högra banken bättre för Cabernet Sauvignon tillika Cabernet Franc. Temperaturen är högre vilket bland annat floden tros bidra till. Cabernet-druvorna, inte minst den förstnämnda, mognar sent och behöver värme för att växa bra. Cabernet Franc odlas även längre norrut i Frankrike i Loiredalen vilket anses vara lite på gränsen för den druvan.
Jordmånen gör ändå att det odlas mest Merlot på högra banken. Detta beror på att Cabernet Sauvignon ogillar lera och växer bättre där det finns mer grus och sand. Detta hittar man mer av på den vänstra banken. Vänstra banken ligger närmre Atlanten där klimatet är mer tempererat maritimt och svalare.

Appellationssystem 1️⃣2️⃣3️⃣

Klassningen i S:t Émilion skiljer sig lite från övriga Bordeaux. Grand Cru är en låg klassning i sammanhanget. Letar man efter riktigt fina kvalitetsviner så ska man titta efter ett Grand Cru Classé istället. Klassningarna i S:t Émilion revideras vart tionde år och detta hände senast 2012 så nu är det snart dags igen.

Klassningarna benämns också annorlunda. Här ser ni beteckningarna i S:t Émilion följt av de generella motsvarigheterna i kursiv text:

 • Grand Cru Classé A – 1er Grand Cru Classé
 • Grand Cru Classé B – 2ième Grand Cru Classé
 • Grand Cru Classé – 3ième Grand Cru Classé
 • Grand Cru – 4ième Grand Cru Classé; 5ième GCC osv.

Wines to remember 🤢😍 

Denna provning bjöd på intressanta upplevelser på både gott och ont. Det tredje vinet var märkbart korkskadat med en obehaglig lukt av mögel, fuktig källare och klor. Usch! Ändå var det lärorikt att lukta på vinet för jag har sällan (tack och lov) råkat ut för korkade viner. Vi hällde såklart tillbaka vinet i flaskan för byte på Systembolaget.

Detta är också den viktigaste orsaken till att alltid lukta på korken när ni öppnar en flaska vin – om det är naturkork vill säga. Ifall ni kommer ihåg så be om korken på restaurangen. Det är ett kemiskt ämne, trikloranisol – TCA – som skadar korken. Koncentrationen av ämnet märks tydligast just där. Ofta beror angreppet på att korken inte har varit tillräckligt ren vid buteljering.

Det sista vinet var utan dess like. Vår lärare tillika mat- och vinentusiast – krögaren Ulf Wagner – hade med sig ett vin från sin källare, årgång 1978 – alltså tio år före min årskull. 

Detta var som inget annat som jag har provat, vilket säger ganska mycket om vilken novis jag ännu är. Vinets bouquet var otroligt utvecklad. Man pratar om att unga viner har en arom medan ett lagrat och moget vin har en bouquet.

Mycket lite av druvornas primära fruktaromer fanns kvar. Vinet hade en liten touch av torkad frukt och lakrits. I övrigt anade man lite ekfatstoner som drog mycket tydligt åt cigarr samt jordiga och mogna toner som lockade fram rök och tjära, sälta och läder samt lagrad ost och rökt, rimmat kött. Wow!

Man ser också mognaden tydligt på den transparenta färgen med nyans av rost och tegel
6 X A = BRA! 🤩😍🥂🍷

Alsace 👌🇫🇷

 • Hagel Gentil 2018; 139 :- nr 2108
 • Duttenberg Sylvaner 2019; 189 :- nr 51650
 • Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris 2018; 149 :- 75542
 • Gustave Lorentz Riesling Lieu-Dit Burg 2018; 189 :- nr 75756 
 • Dom Weinbach Pinot Blanc Réserve 2019; 259 :- nr 79697
 • Gustave Lorentz Evidence Pinot Noir 2018; 169 :- nr 71970

Alsace ligger vid dalen/floden Rhen i nordöstra Frankrike omringad av Tyskland – i norr av vinregionen Pfalz och av Baden i öster. Den max 5 kilometer breda regionen löper ca 12 mil från norr till söder. 

Regionen ligger nära 50:e breddgraden som traditionellt har ansetts vara den yttersta norra gränsen för vinproduktion. Idag är detta en sanning med mer eller mindre grov modifikation av flera anledningar:

 • Klimatförändringar – Vi får högre medeltemperaturer på gott och ont.
 • Globalisering – Nya vinländer uppstår och där kan man ha hittat vissa mikroklimat som passar för vinodling även om klimatet generellt är sämre.
 • Utveckling av hybriddruvor: PIWI – pilzwiderstandsfähig (svampresistent) – tål kyla bättre och är resistenta mot svampangrepp vilket gör det enklare att odla hållbart och i ett svalare klimat. Sverige som vinland är ett bra exempel.

Vogeserna som är en bergskedja som löper längs regionen, skapar regnskugga vilket ger ett torrt klimat. Detta borgar för mycket ekologisk odling. Mindre fukt kräver mindre bekämpning mot svamp och röta. Men utan lov att konstbevattna måste t.ex. rankorna odlas mindre tätt.

Klimatet är även svalt vilket ger viner med hög syra men som också är smakrika. Detta beror på en lång växtsäsong som ger en god fenolisk mognad (skalmognad).

Bland 13 olika jordmåner som har skapats genom förkastningar från urtiden kan nämnas bland andra vulkanjord, lerjord, grafit, skiffer och kalk.

Även odlingarna bjuder på en bred mångfald. Till att börja med finns fyra så kallade ädla druvor som får lov att ingå i en Grand Cru – Riesling, Muscat, Pinot Gris och Gewürztraminer. Utöver detta odlas Sylvaner, Pinot Blanc, Pinot Noir, Chasselas, Klevener de Heigenstein och Mélange. 

Chardonnay och Pinot Auxerrois kan också blandas i en cuvée för att tillverka Crémant – mousserande vin på traditionell metod. Gentil och Edelzwicker är två sorters stilla vita cuvéer. Endruvsviner är annars vanligast. 

Ibland får man ange kommunnamn på AOC – appellation d’origine controllée – fast med strängare regler för tillverkning och odling. Här ser ni de olika klassningarna i regionen:

 • AOC Alsace Grand Cru
 • AOC Alsace Lieu-dit + kommunnamn, ex. AOC Alsace Lieu-dit Burg
 • AOC Alsace Communale
 • AOC Alsace
 • AOC Crémant d’Alsace

Fun Fact: Flaskfakta – Sex laxar i en laxask… 🍾🐟 

Letar du efter en bibba till storfesten så kom du helt fel. Förut fraktades billiga bulkviner från regionen för att buteljeras där det såldes men nya regler kräver att allt vin måste buteljeras i Alsace. Eftersom man då har valt att betona buteljeras så är flaska ett krav vilket i Alsace är synonymt med dess stiltypiska Flûte – ”flöjtflaskan” – där både hals och bas smalnar av:

Haha! 😂🙈 Ful som stryk men förhoppningsvis pedagogisk!

Piemonte 🤌🇮🇹

 • Voghera Langhe Arneis 2020; 129 :- nr 74093
 • Voghera Dolcetto d’Alba 2020; 119 :- nr 74735
 • Elio Altare Barbera d’Alba 2020; 215 :- nr 70175
 • Voghera Barbaresco 2014; 229 :- nr 72107
 • Travaglini Gattinara 2018; 209 :- nr 2372

Man odlar vin i hela Italien, mest på lokala druvsorter men även på internationella varianter. Veneto odlar mycket Corvina Veronese till Amarone och Ripasso. Toscana har sitt solkyssta blod av Jupiter, druvan Sangiovese som betyder just Jupiters blod. I söder odlas mycket Primitivo som är den identiska tvillingdruvan till Zinfandel i Kalifornien. Dessa druvor har även en kroatisk motsvarighet i druvsorten Crljenak Kaštelanski som anses vara moderdruva i skapelsen.

Bland gröna lokala druvor kan nämnas bland andra Verdicchio och Vermentino med flera.

I Piemonte i nordväst odlas bland annat de blå druvorna Nebbiolo och Barbera samt Roero Arneis som är en grön druva. Arneis betyder svår eller krävande.

Nebbiolo är istället döpt efter Nebbia som betyder dimma vilket beror på morgondimman i regionen. Detta är en lätt druva som, bortsett från att den är mycket sträv, har många likheter med Pinot Noir. Fruktaromerna är snarlika i form av röda bär, läder och stall samt peppar. Liksom Pinot Noir är den också svårodlad och kräsen samt muterar lätt.

Den höga strävheten gör däremot att viner på enbart Nebbiolo så som Barolo och Barbaresco kan missuppfattas att vara fylliga. Detta fick mig att minnas ifjol när jag besökte den supertrevliga italienska restaurangen Tavolo här i Göteborg. Jag pratade med en av alla trevliga i personalen om ett lämpligt vin till maten och vi kom in på att diskutera Barolo som hen beskrev som fylligt. Jag nämnde att jag inte höll med om detta och fick svaret att man såklart kan uppfatta viner olika.

”I rest my case” tänkte jag och fortsatte att njuta av god mat och vin i gott sällskap. Men alltså var jag inte helt fel ute. Fast nu vet jag också varför dessa viner lätt kan uppfattas som fylliga i alla fall. Och Tavolo vill jag poängtera är så värd ett besök!

It’s movie time! 🍿🎞🎥 

Ett hett dokumentärtips fick vi också med oss från denna lektion som jag definitivt ska titta på snarast. Barolo Boys – Story of a revolution handlar om ett gäng nyskapande, men från början misstrodda, eldsjälar i Piemonte och hur de kom att förändra vinerna där as they were.

Den dokumentären känns ju betydligt mer upplyftande än den om s(VIN)dlaren Rudy Kurniawan som lurade USAs elit på stålar med fejkflaskor av världens främsta toppviner. Men den är ändå intressant och underhållande också, så titta gärna på dokumentären Sour Grapes om hans lurendrejeri och hur detta slutade.

Filmen Sideways är ju annars en klassisk och mycket underhållande komedi med vintema som man absolut inte ska missa:

I’M NOT HAVING ANY FUCKING MERLOT!!!

När huvudkaraktären, PN-freaket (Pinot Noir) Miles skrek detta så sjönk försäljningen av Merlot i USA som följd. 

Miles spelas av Paul Giamatti som vi även känner igen som skogstokig galning i en annan alldeles, alldeles underbar komedi – nämligen Den där Mary med Cameron Diaz i huvudrollen.

Semmel-mums 😋

Vi får inte heller glömma att idag är det fettisdagen. En goding som denna från Baka Stenugnsbageri tänker jag klämma ikväll med ett glas Tokaji Aszú och detta lovar jag kommer att bli en match made in heaven, alla kategorier! 😍😋

Med detta sagt så tackar jag för mig för den här gången.

Glad fettisdag allesammans! ❤️