Väl mött vid matbordet 😋

Igår drack vi typ rosévin till kvällens tacomys med chilihet kycklingfajita som fick avbryta vårt filmmaraton med Göteborgs filmfestival som pågår nu. Även detta år har man möjligheten att titta på filmerna hemma.

Jag introducerades till filmfestivalen först förra året, hemma i TV-soffan, så jag har inte riktigt upplevt den egentliga filmfestivalen i Göteborg. Men jag föredrar film hemma så det gör inte så mycket. Jag hoppas att de behåller sitt digitala koncept även framöver för att nå ut till en bredare målgrupp. Covid-19 har ändå varit bra på så vis att många verksamheter är mer flexibla nu med hur och var de levererar sina tjänster, både sett till kundperspektivet och till möjligheten att distansjobba.

Tacomys 😋

Mycket gott var detta vill jag lova men jag säger ändå typ rosévin för att det inte är ett vin i egentlig mening på grund av sitt innehåll. ”Vinet” vi drack är istället ett fruktvin gjort på lingon, vinet Bergskär från Idunn Wine som alltså inte innehåller några druvor. 

Fast jag bryr mig inte. If you like it – pour it, drink it, repeat. Och det gjorde jag.

Denna dryck anser jag förvisso saknar en liten aning syra och avslutet är lite kort men den är ändå välbalanserad. Den doftar och smakar ljuvligt friskt av röda bär så som jordgubbar, hallon och lingon. Det finns även en framträdande, söt och aromatisk nyans av mylta som för tankarna till de norrländska myrmarkerna.

Allt som glimmar är inte guld, men vackert lik förbannat

Med dessa vinsdomsord sagda är det ändå bra att upprepa det faktum att den enda produkten som får lov att säljas som vin ska vara tillverkad på godkända vindruvor av arten Vitis Vinifera som är den europeiska och så kallade äkta vinrankan. Det finns många tusentals arter av Vitis Vinifera men endast ett hundratal av dessa har betydelse för vinproduktionen.

Vitis Vinifera Vinifera är den undergrupp av domesticerade Vitis-druvor som används till vin och vinäger. Vissa av dessa druvsorter odlas även för att bli bordsdruvor och/eller russin. Vitis Vinifera Sylvestrii – eller bara Vitis Sylvestrii – är den vilda arten av Vitis Vinifera.

Det finns i sin tur underarter till de domesticerade underarterna. Detta är de så kallade PIWI-druvorna vilka är köldtåliga och svampresistenta hybriddruvor. Bland PIWI hittar vi inom svensk vinodling bland annat de gröna druvorna Solaris och Muscaris och den blå druvan Rondo med flera.

PIWI är en förkortning av Pilzwiderstandsfähig som betyder just svampresistent på tyska. Den internationella organisationen PIWI International finns i just Tyskland och tittar man till de ledande länderna för odling av PIWI-druvor så är också Tyskland etta tätt följt av Österrike och därefter Schweiz på en tredjeplats. Italien kniper fjärdeplatsen från Frankrike fast med mycket liten marginal. Övriga länder har en mycket mindre produktion i sammanhanget.

Att välja PIWI för sin vinproduktion har stor fördel vad gäller hållbar vinodling eftersom man inte måste bekämpa odlingarna lika mycket. Man bekämpar vanligen vinodlingarna med hjälp av pesticider mot mjöldagg som kan orsaka svampangrepp men med svampresistenta druvsorter kan detta minskas avsevärt.

Gott-gotti-gott-gott

Hur som helst är ändå njutningen det allra viktigaste. Häll upp ett glas gott till en tallrik gott i gott sällskap. Gott-gotti-gott-gott! Ifall det är äkta Vitis Vinifera, PIWI eller ingen druva alls i glaset är sekundärt. Njut tillsammans av en god stund med mat och dryck.

Nästa gång siktar jag på att prova Rålund som är Idunns alternativ till rödvin gjort på blåbär. Detta kan nog bli gott till vilt och svamp, tillsammans i en gryta eller som en stek med festliga tillbehör.

Ny vecka, ny provning

Imorgon kickar jag igång den nya veckan med Bordeaux på vinskolan. Denna gång är provningen helt och hållet på tema S:t Émilion på östra banken. Detta innebär med andra ord mer Merlot i blandningarna och mindre av Cabernet Sauvignon som dominerar i blandningarna på västra banken.

See you in just a sip 🍷