Veni Vidi Vici 🏃‍♂️👁💪 

Jag kom – Jag såg – Jag segrade! Jag smällde till med ännu ett VG på höstens kurs! BAM! 💥💪 

Jag känner verkligen att jag har valt rätt väg och beslut att skola om mig. Allt känns så självklart och så roligt och inspirerande med att lära sig om vin.

Där satt den! 🤩😎

Eko Bio Vego 🌱🪴

I veckan firades detta med den första vinprovningen på nästa kurs. Det vankades en blandad kompott av rött och vitt från både gamla och nya världens vinländer och med både biodynamiskt vin och naturvin på menyn.

Vi börjar med att reda ut lite olika termer som bio, natur etc. Vi kör en kortversion av faktan här på Systembolaget där ni som vill kan läsa mer. Därefter går vi loss på dropparna.

Låter det bra?

Jag tänkte väl det! Let’s go!

Eko Reko – För att grönt är skönt! 🌱🪴 

Redan på 1960-talet började man med ekologiskt vin. Uppsvinget kom 20 år senare men först från årgång 2012 ställs vissa krav enligt EU:s regelverk för både odling och tillverkning. Konstgödsel med kväve är förbjudet liksom kemisk bekämpning. Antal godkända tillsatser är också färre i både odling och produktion.

Kalk tillåts liksom svaveldioxid fast i lägre doser. Traditionella bekämpningsmedel, t.ex. Bordeaux-vätska som består av vatten, släckt kalk och kopparsulfat, lägger sig utanpå rankan och försvinner med regnet. Kemiska preparat tränger istället in i rankan och lämnar spår i druvorna och senare i vinet. 

De flesta gifterna är borta i det färdiga vinet men ekologiskt vin gynnar miljön med minskad övergödning och ökad biologisk mångfald. Jorden ger mer näring och blir en sundare plats för de som brukar den. Dock krävs mycket mer arbete och man kan förlora skörden.

Bio Rio – Harmoni eller häxeri? 🔮💎

Biodynamisk odling går steget längre med enbart naturpreparat i odlingen. Rölleka och andra växter används liksom kisel och humus från kogödsel. Preparatet bereds inuti horn, skallar och blåsor av djur vilka grävs ner i marken. Man följer även olika astrologiska mönster som månens cykler för när odlingen ska besprutas samt en speciell biodynamisk såkalender för skörden.

Spring sedan naken i fullmånens sken över vinodlingen, yla högt och svinga en råtta över ditt huvud och miraklet är ett faktum.

Nej, helst inte! Men astrologin bakom filosofen Rudolf Steiner (1861-1925) och hans idé om vingården som en levande organism kan lätt föra tankarna till en mix av häxkonst och bondepraktika.

Även för biodynamisk vinodling finns dock olika krav och vissa certifieringar samt en hel del vinsdom som jag får lov att återkomma till.

Naturvin – Less is more, eller? 🏔🏕

Det vore väl passande här att slänga sig med naturligtvis lite klämkäckt. Men inget är självklart när typ alla kan kalla sitt vin för naturvin. I Frankrike, där rörelsen startade på 1960-talet, har man så sakteliga börjat se över en certifiering.

Idén är att återgå till vinets rötter och få fram det mesta av druvorna och marken i vinets uttryck. Tumregeln är ett minimalistiskt vin med minimal påverkan där inget adderas eller tas bort. Utan en fast definition är man i alla fall överens om följande:

 • Tillsätt inget socker, vinsyra eller industriell jäst (endast vildjäsning)
 • Undvik mikrooxidation (detta ger annars mjukare vin)
 • Reducera inget vatten eller alkohol (detta ger annars mer koncentration)
 • Tillsätt bara minimal dos svaveldioxid och helst bara vid buteljering

Däremot tvistas det om ifall följande är okej:

 • Reglerad jästemperatur
 • Maskinell pressning
 • Klarning, filtrering, kylstabilisering etc.
 • Ek (Andra kärl som betong eller terrakotta ger ingen bismak)

Vegan – Are they made from real vegans? 🌱🍖

👧🍖🍪

Hur kan ett vin, jäst druvmust, inte vara veganskt undrar ni kanske? Det beror mest på klarningen. I ett ofiltrerat vin utan klarning finns proteinfällningar som bildar vita, grumliga dimslöjor. Proteinerna bilas vid jäsningen och är helt ofarliga men de kan göra vinet instabilt. Klarnade viner är också den gängse normen.

Vid klarning binds fällningarna till ett sediment och sjunker till botten med hjälp av bland annat gelatin, äggvita eller mjölkprotein. Veganska viner brukar istället klarnas med betonitlera eller filter av finmaskigt slag.

Systembolaget märker inte ut dessa viner på hyllan. Leta istället efter vissa stämplar på etiketten.

What’s in it for me? 🍷🤔

På tal just om vikten av att veta vad man köper så vill jag slå ännu ett slag för genierna bakom Wine Mechanics i Gamlestaden, Göteborg.

På deras viner hittar ni all möjlig information om vinets Vad När & Hur – med undantag för det ack så fruktade vita giftet. Sockerhalt är förbjudet enligt EU:s regelverk att ange på vinetiketten. Det har spekulerats ifall man på så vis vill skydda de stora producenterna genom att dölja den sockersöta sanningen.

Socker spelar oavsett en avgörande roll för vintillverkningen. Till bara 1 vol.% alkohol behöver man så mycket som 17 g socker per liter druvmust. Jästen äter sockret och omvandlar detta till alkohol och nytt socker.

Voilà, les vins! 🥂🍷 

Prost! 🥂🇦🇹
Österrike, Kremstal, Niederösterreich

 • No1 by Ulf Wagner
 • Riesling von den Terrassen, 2018
 • 199 :- nr 72864

Detta fantastiskt krispiga Riesling består av biodynamiskt odlade druvor från en vingård anlagd 1955 som aldrig har fått besprutning eller konstgödsel.

Vinet är klart och doften nyanserad och behaglig. Smaken är välbalanserad med lika delar frukt och fräschör samt en pärlande känsla i munnen. I doften finns gröna äpplen och krusbär, petroleum och gröna färska örter samt en touch av apelsinblomma. I smaken finns gröna äpplen, lime och apelsin samt mineraler.

Till några bitar sushi är detta vin perfekt.

Salute! 🥂🤌🇮🇹
Italien, Emilia-Romagna

 • Tri Monti, Vitalba
 • Albana Secco, 2020
 • 199 :- nr 94089

Tri Monti fördelar 50 hektar odlingar på två ägor. Detta vin består av den gröna druvan Albana som har skördats för hand och genomgått 90 dagars vildjäsning tillsammans med skalmaceration på amfora/qvevri utan reglerad temperatur. Orangevin pratar vi alltså om här – vin på gröna druvor fast med vinifiering som för röda viner – och med inslag av naturvin.

Detta vin provade vi även under Vinkunskap 2 och jag gillar det verkligen. Vinet är mycket annorlunda i både doft och smak. Inslagen är bokna och karamelliserade äpplen, terpentin och eteriska oljor, barrträd och kåda. Skalmacereringen ger ett vin med markant strävhet och mycket djup både i färgskalan och i doft- och smakpaletten.

Ost- och chark eller tapas och annat småplock kan bli en bra kombination.

Salute! 🥂🤌🇮🇹
Italien, bordsvin

 • Le Piane
 • Maggiorina, 2020
 • 169 :- nr 90676

Druvorna är från Alto-Piemonte i norra Piemonte. Fast med minst 10 olika druvor i detta vin som växer och vinifieras ihop – en så kallad field blend – kommer det inte på fråga att ange mer än ursprungsland i detta fall. Reglerna för en skyddad ursprungsbeteckning är stränga inte bara för odlingsområdet i sig. Druvsorterna ska vara godkända för just det området och måste ofta följa vissa bestämda procentsatser i vinet.

Vinet har jäst och macererat i 8-10 dagar följt av 10 månaders lagring på ek.

Vinet har tydliga inslag av frukt och ek fast med platt smak. Det doftar björksav och vanilj, körsbär, svart vinbär och blåbär. I smaken finns ekfat, tobak och körsbär.

Salud! 🍷🇨🇱 
Chile, Région del Sur, Valle del Bío-Bío

 • Terra de Pumas, Roberto Henriquez
 • País, 2020
 • 199 :- nr 93879

País är en av de först druvorna som nådde Sydamerika under kolonialismen. Dessa stockar med 200 år på nacken växer fritt på granitjord på vingården Tanahuillín – så kallat bush vine utan stöd eller uppbindning. Man skördar manuellt och använder endast dragdjur i odlingen. 

Druvorna har avstjälkats och vildjäst i öppna träfat för att sedan pressas manuellt. Vinet är oklarnat och utan filtrering samt endast minimalt svavlat.

Vinet har lite samma karaktär som det förra fast med komplex doft. Det doftar mogna jordgubbar och kryddigt ekfat samt hö, multna löv och kryddig skogssvamp. Smaken är syrligt fruktig med inslag av körsbär och röda bär.

Cheers! 🍷🇦🇺 
Australien, South Australia, Adelaide, Barossa

 • Fluus
 • Ruggabellus, 2017
 • 279 :- nr 95864

Vinet består av 60 % Grenache, 24 % Mataro, 15 % Syrah och 1 % Cinsault som har odlats 220-510 meter över havet – främst ekologiskt eller biodynamiskt. Druvorna har skördats manuellt och biodynamiskt för att sedan genomgå vildjäsning utan reglerad temperatur, manuell pressning och ekfatslagring.

Senare på Vivino kunde jag inte såga detta vin annat än att likna det vid att betala för Helix på Liseberg och hamna i en karusell… 🙈🤦‍♂️ Tråkvin!

Ut på tur, ändå sur! 😾

Vinet smakade frukt och ek. I doften fanns jordgubbar, körsbär och kaffe samt söt krydda som drog åt Cola-cola. I smaken fanns lite lingon. Less is not more…

Var Reko – Välj eko 👌🌱 

För att sammanfatta inlägget vill jag först säga att less is more inte stämmer så bra överens med naturviner. Jag skulle snarare säga, som i naturvinets hemland Frankrike:

Comme si, comme ça 🤷‍♂️

Vinet blir som det blir och då blir det lite si och så…

Och så vill jag säga att det bästa man kan göra är att välja ett vin som är snällt för miljön och producenten och som ger hopp om framtiden. Titta efter eko- och bioviner. Köldtåliga och svampresistenta hybriddruvor – PIWI – så som Solaris och Rondo är också ett bra alternativ för hållbar vinproduktion. Tänk på miljön 💚

Slut på vinsdomen!