Sista tiden har det varit full rulle och detta inte minst med vinskolan. Den nya kursen på 15 högskolepoäng i Vinodlingens grunder började i måndags. Veckan innan dess fick jag lägga på ett extra kol med Vinkunskap 2 för de sista momenten:

 • Sista provningen 😋🍷
 • Projektarbete 📉💡
 • Tenta 📚🎓

Mat och vin 🍷🥘

Blandade livsmedel till vinet 😋

Sista provningen var på temat Mat och vin i kombination vilket jag tycker är det allra svåraste. Jag har mycket kvar att lära mig där. Tack och lov finns det en till kurs i höst om just detta där man även lagar mat tillsammans. Den kursen ser jag verkligen fram emot.

Blåmögelost och torkade fikon 😋

Följande viner provades till samtliga matkombinationer nedanför:

 • 6851 Rio Claro Sauvignon Blanc – Torrt, friskt vitt
 • 6603 Casillero del Diablo Pinot Noir 2020 – Lätt, fruktigt rött
 • 3210 Garzón Tannat 2019 – Fylligt, strävt rött
 • 6257 Kloster Eberbach Spätlese 2020 – Halvtorrt, druvigt vitt

Provning 1:

 • Tomat
 • Tomat + rå lök + olivolja
 • Tomat + rå lök + olivolja + Mozarella
 • Tomat + rå lök + olivolja + Mozarella + Skinka

Provning 2:

 • Rå sallad
 • Rå sallad + Valnöt
 • Rå sallad + Valnöt + Blåmögelost
 • Rå sallad + Valnöt + Blåmögelost + Torkat fikon

Detta är ju inte min mästargren så vi håller det här tillsvidare. Jag hoppas kunna återkomma senare i år med ett längre inlägg om mat och vin i kombination. Jag vill få mer kläm först på den delen av vinets magi. En huvudregel är i alla fall att allt vin är surt och sötma förstärker syra. Äter du sött så ska du alltid dricka ännu sötare. Fet mat kan du däremot bryta av med syran från vinet – t.ex. vitt vin till fet fisk.

Projektarbeten 📉💡

Benvenuto in Puglia – Stövelklacken i söder 🍷🇮🇹

Gruppredovisningarna hölls under onsdagen sista kursveckan. Alla grupper valde varsin region eller nation i vinvärlden.

Värmen och generositeten från södra Frankrike fick vi uppleva ☺️

Min grupp skrev om Madiran i sydvästra Frankrike där man gör blandningar (cuvéer) med Tannat som karaktärsdrivande druva. Cabernet Franc gör vinet mjukare. Druvorna Fer Servadou (Pinenc) och Cabernet Sauvignon tillför vinet ytterligare färg och smak, tanniner och fyllighet.

I Vinkunskap 1 skriver man istället om en druva. Det blev Tempranillo för min del som är en vanlig blå druva i Rioja i norra Spanien. Där har den länge varit populär i ekfatslagrad variant. Yngre varianter utan lagring och fatkaraktär har däremot börjat tilltala den internationella marknaden mer.

Till kursen som har börjat nu vill jag gärna alternera mig, både geografiskt och på vinstil. Det lutar mot vitt och mousserande. Det sistnämnda är ju min favorit!

Tenta 📚🎓

Lite Château Musar dan före dan – rött från Libanon 🍷🇱🇧

I lördags förra veckan var det slutligen dags för tenta. Jag satt många timmar vid min padda innan dess för att nöta in olika terroirer, klimat och vinstilar med mera. Aldrig förr har jag heller suttit kvar så länge i tentasalen. 8:30-11:30 fick vi på oss att skriva. Fem minuter före deadline lämnade jag in vad jag hade fått till. Nu håller vi tummarna för att den prestationen ska räcka.

Fira vin och en massa skåla 🥂🎶 

Johan skålade vi för i fredags på hans bemärkelsedag. Och för S:t Vincent skålade vi igår på Vinets dag 22 januari som är en dag till hans ära. Han är skyddshelgon för vin och vinäger (eller kasst vin? 😜)

Vi firade Johan hemma med mat, vin och vänner. Vi delade en dubbelmagnum årgångsprosecco 2014 till Aperol Spritz och Yoko Riesling fick jag också äntligen tillfälle att prova:

Pfalz 🇩🇪

 • Yoko
 • Riesling, 2020
 • 129 :- nr 52967

Vinet var friskt och fruktigt, lättdrucket och stiltypiskt men med viss karaktär. I doften hittade jag vax och petroleum, gröna äpplen och päron. I smaken fanns gröna äpplen, lime och mineral.

Johan briljerade åter med sin farmors mockatårta och innan dess hade vi soppa på kronärtskocka och fänkål samt lax i ugn med hummerkött och hummersås samt pressad potatis.

Prost mein Liebling! 🥂😘 

Tips från coachen – Skaffa dig en snygging som gillar bubbel 😘🥂

Vinets dag 22/1 🍷🎉🎈

Ett litet vinrace i Gamlestaden

Vinets dag firade vi med Munskänkarna GöteborgWine Mechanics där vi provade fyra stycken av deras viner på plats bland ståltankarna i vilka magin till stor del sker.

Wine Mechanics är ett så kallat Urban Winery – ett stadsvineri. Hit importeras druvor för vintillverkning från vinländer runt om i Europa (EU). Man får därför sätta EU som ursprung på etiketten. Vi provade följande viner ur deras sortiment:

Furmint Condition 2019 – Furmint

Helgen V. 48 2020 – Chenin Blanc

Hisingen Blues 2020 – Blaufränkisch

Syrah 2018 – Syrah

Furminten var frisk och fruktig. Syran var sylvass men det fanns en mycket fin balans mellan fruktighet och fatkaraktär. I doften fanns gula äpplen och honung, smör, dill och popcorn. I smaken hittade jag vitpeppar, citron och mineral samt färsk dragon och salvia.

Chenin Blanc med druvor från Anjou i franska Loiredalen hade en fint utvecklad karaktär. Vinet doftade gula äpplen och tropisk frukt, mogen banan och bivax, dill och smör. I smaken fanns gröna äpplen och citron, honung, örter och mineral samt dill. Även i detta vin kändes syran lite påträngande.

Blaufränkisch var min favorit. Vinet var otroligt komplext. Det doftade mogna jordgubbar, körsbär och plommon, torkade fikon, orientaliska kryddor och viol samt läder, hö och stall. I smaken fanns körsbär och viol samt peppar och gröna beska salladsblad.

Sista vinet, på Syrah, hade en spännande touch av grillat kött i doften som påminde om feta korvar och bacon samt rök. Det doftade även björnbär och svarta vinbär samt en mild touch av röda rosor. I smaken var fruktigheten mer framträdande med inslag av körsbär, plommon och blåbär.

Mycket god risotto toppad med fräscha, syrliga tillbehör som bröt av 😋

Därefter till en smarrig risotto ai funghi med krispig brysselkål och ricotta delade vi på en flaska ljuvlig Barolo innan vi drog vidare till Cuckoo’s Nest på Radisson Lindholmen för att njuta deras fenomenala drinkar i baren.

En lat söndag 😴☺️

En lat söndag därefter har nu passerat och vad passade då bättre än en läcker schnitzelsöndag på Haket med äkta vara? Wienerklassikern på kalv ihop med ljummen, kumminspäckad potatissallad från Bayern sveptes ner med en besk Pivo pils:

Perfekta avrundningen på helgen 😋

Långa, friska promenader har vi också varvat med för att ta oss från punkt A till B på vårt späckade mat- och vinschema. En helg som denna är precis vad man behöver för att ladda upp batterierna inför den kommande veckans strapatser.

Kom igen! Nu tar vi nya tag! 💪