Tills när är vinet fortfarande gott för varje krona?

Hörde jag ett bud?

Fynd från Louis Jadot

1 kvarts lakan gott? 💰

  • Louis Jadot
  • Santenay, 2015
  • 249 :- nr 77493

4 lakan gott? 💵

  • Château d’Yquem
  • Sauternes, 2017
  • 4 149 :- nr 95329

40 papp? 💸 500?! – Va?! I US-dollar?! 🤑

Första, andra, tredje…

Romanée-Conti, 1945 🤩🍷

⬇️

https://starwinelist.com/sv/vin-story/1945-romanee-conti-slar-rekord

Vad betalar man för? 🤔

Det får väl tilläggas att dessa två flaskor Romanée Conti – världens dyraste vin- säkert aldrig korkas upp. Inte den årgången i alla fall. Jag gissar att de som bäst blir en fancy trofé i en fancy vinkällare, i ett fancy mansion på fancy adress.

Men det finns alltid en gräns för priset på ett vin. Ifall det är värt detta eller inte avgör du själv, även ifall många olika faktorer kan avgöra prissättningen:

Hur har vinet tillverkats? Hur unik och exklusiv är årgången? Hade man en bra eller dålig växtsäsong? Är vinhuset väletablerat och med gott renommé? Hur goda är förutsättningarna för vinodling just där? Vilken status har vingården/odlingen? Lantvin? Kommun? Premier Cru? Grand Cru? Erste lage? Grosse lage? AVA?

Men ändå…

”Det är inte roligt längre…” 🙁

Detta konstaterade vår lärare Ulf Wagner när vi under höstens provningar halkade in på prisutvecklingen bland världens toppviner. Den har ökat markant sista tiden. 

Många av de bästa Bordeaux-vinerna har varken han eller många andra av oss en chans på. Detsamma gäller prisutvecklingen i Bourgogne vilken han bokstavligen beskrev som ”idiotisk”.

En kassako? 🐮

Många riktigt bra viner är också värdiga en investering. I takt med att exklusiva årgångar når sitt perfekta drickfönster och samtidigt blir färre i antal så trissas budgivningen upp. 

Detta tryckte man på i ett webbinarium där jag deltog i höstas, om fördelarna att bygga en portfölj med exklusiva viner att sälja vidare. Detta är förvisso aningen vinklat och ensidigt då syftet med webbinariet var att locka nya investerare. Men det gav ändå ett slags perspektiv över utvecklingen på marknaden.

Klimatet kostar på 🔥🌱 

Man spår även att klimatets fortsatta inverkan innebär dyrare fast sämre viner generellt. Med stigande temperaturer mognar druvorna snabbare. Detta ger druvor som uppnår sockermognad men inte skalmognad vilket spelar en essentiell roll för doft- och smakpaletten i vinet. Vi får platta viner med hög halt av socker och alkohol och som tappar i nyansrikedom. 

Skördar man druvorna lika sent som vanligt så får de en högre sockermängd vilket ger mer alkohol när sockret jäses ut. Skördar man tidigare så kanske man förlorar de mer mogna fruktaromerna.

Druvor behöver mycket solljus men däremot ett tempererat och jämnt klimat som inte är för varmt. De behöver mogna under lagom lång tid. Detta kan förklara varför man till exempel har lyckats bra med etablering av vinodling på Gotland. Förutom den kalkrika jorden har man också många soltimmar varje år medan havets svalka reglerar temperaturen.

Det förändrade klimatet innebär även en större utsatthet för vattenbrist men även extremväder. Till exempel är vårfrost och hagel mycket äventyrande för vinodlingar.

Finns det vin, finns det hopp 🙏🍷 

Fast nu måste ju inte bra viner kosta skjortan. Santenay Pinot Noir från producenten Louis Jadot var ett fyndtips som jag hittade via Munskänkarnas medlemstidning ifjol.

När Munskänkarna bedömer viner så är prislappen mycket avgörande. Antingen är vinet prisvärt eller ej i förhållande till kvalitet och i sällsynta fall anser man att vinet är så pass väl värt pengarna att det kan kallas för ett fynd.

Denna Pinot Noir från Santenay AOC i Côte de Beaune, Bourgogne har beskrivits som drickmogen och utvecklad och väl värt sina 249 kronor. Efter att själva ha provat vinet till kyckling med apelsinsås och hasselbackspotatis så var vi helt eniga. Det var ett fynd!

Och goda tips på prissänkta viner hos bolaget hittar man ju på Vinbörsen – för vem, helt ärligt, vill betala onödigt mycket mer?

För extra prisvärda tips på vinhyllan följer jag på Instagram även Vin för CSN:

”En student på jakt efter mest vinupplevelse per krona!”

Detta kommer väl till pass då jag sannolikt själv är fortsatt student under våren. Jag hoppas så att Olle – a.k.a Covid – kan motas i grind för 15 högskolepoäng i läran om Vinodlingens grunder på Göteborgs universitet:

Sök kursen vettja!

Men vad tycker du?

Det är som sagt upp till dig vad du gillar och varför samt vilket pris du är beredd att betala för att få detta.

Vad är prisvärt och vad är ett Rhône 😜🍷

Tanken är fri – men inte vinet, tyvärr… 🤌💸