100 % – jag svär på Bacchus och allt mitt vin 

🤭

Nä, jag bara skojade! 😜

Blev ni ledsna nu?

Det hoppas jag inte!
Fanta rosé hittar aldrig in till denna blogg! 😄

Men låt oss ändå snacka rosé!

Färgglad mångfald av viner 🍷

I onsdags provade vi 6 roséviner på skolan. Eller ja, 4 skulle jag säga – plus ett nästan vitt (i stilen) och ett Rkatsiteli Qvevri – men detta kommer vi vidare till.

1️⃣ – Södra Rhonedalen – 🇫🇷

 • Les Lauzeraies
 • Tavel, 2020
 • 129 :- nr 2724

I appellationen Tavel AOC tillverkas endast rosé. Dessa viner är djupare i färgen än de provensalska rosévinerna. De går istället mer åt laxrosa eller persika eller så har de i de bästa fallen en lätt nyans av skalet från en gullök 🧅

Just detta vin blev en av våra favoriter ifjol under heta sommardagar och det har en djup och angenäm karaktär av citrus, hallon och jordgubb. Druvorna i blandningen är många. Förutom merparten Grenache och Cinsault så förekommer Syrah, Mourvèdre, Carignan och Picpoul Blanc.

2️⃣ – Bordeaux – 🇫🇷

Appellationen Bordeaux Clairet är också benämningen på ett djupt/mörkt färgat rosévin. Vinerna varierar i färgskala från ljusare rosa till lätt röd med viss transparens. I England pratade man förr i tiden om Claret gällande rödviner från Bordeaux. Rött vin från Bordeaux hade från början denna färg eftersom man ännu inte hade kommit på teknikerna för att laka ur skalen på färg och tanniner.

Jag har länge velat prova ett Clairet och blev glad att få prova denna mycket överkomliga variant som absolut kan köpas fler gånger:

 • Château des hauts de Fontaneau
 • Bordeaux Clairet, 2019
 • 69 :- nr 4669

Vinet består av Bordeaux-klassikerna Merlot (70 %) och Cabernet Sauvignon (30 %) och här doftade jag jordgubb och svart vinbär, örter och vitpeppar samt vanilj. I smaken hittade jag röda citrustoner och svart vinbär.

3️⃣ – Languedoc-Roussillon – 🇫🇷

 • Côté Mas
 • Organisationen Rosé, 2020
 • 89 :- nr 2282

Nu kommer vi in på de mer lättfärgade varianterna av laxrosa och persika och den extra lättheten märks också på doft och smak. Jag anade doft av söta päron, melon och tropisk frukt samt grapefrukt och citruszest. I smaken hittade jag också grapefrukt och citruszest samt en touch av röda bär och frukter. Vinet kändes också lite rundare och fetare i munnen.

85 % Mourvèdre samsas med 15 % Syrah i denna flaska.

4️⃣ – Coteaux d’Aix-en-Provence – 🇫🇷

Lökigt! 🧅

De bästa rosévinerna lär ha den lätt lökfärgade tonen och den färgbeskrivningen passade in på onsdagens bidrag från de lätta rosévinernas högborg som ju är Provence såklart:

 • Domaine de Collavery
 • Rosé, 2020
 • 97 :- nr 2859

Vinet hade en lätt doft och smak av röd frukt och citrus. I flaskan hittas en merpart Grenache ihop med Syrah och Cinsault.

5️⃣ – Marlborough – 🇳🇿

Nya världens bidrag blev en avstickare på flera sätt, inte bara för att det är just från Nya Världen – i detta fall Nya Zeeland:

 • Marlborough Estate
 • Reserve Sauvignon Blanc Rosé, 2020
 • 99 :- nr 6026

Man har även använt sig av metoden att blanda rött och vitt vin för att skapa ett rosévin. Detta är ovanligt i gamla världen och förbjudet inom EU förutom i Champagne vid tillverkning av roséstil. Hos en roséchampagne tillsätter man stilla rött vin tillsammans med sin så kallade dosage av vin och socker som flaskan fylls upp med inför slutlig buteljering och lagring.

Detta vin stack även ut genom att i det närmaste vara ett vitt vin – Sauvignon Blanc uppblandat med Malbec till 2 %. 

Det doftade och smakade därefter – som ett Sauvignon Blanc – med toner av krusbär och svart vinbär, krusbärsbuske och rabarber. Jag upplevde inte att dessa 2 % Malbec gav särskilt mycket karaktär till vinet utöver färgen. 

Men vinet var onekligen gott och trevligt!

6️⃣ – Kakheti 🇬🇪

Alright! 

Georgia one point – Géorgie un point – E for effort 😉

Ja, Rkatsiteli Qvevri var inte min tekopp direkt:

Druvan är Rkatsiteli och metoden är Qvevri vilket innebär att vinet har jäst och lagrats på amforor gjorda av lera. Detta ger en mycket speciell doft och smak.

I somras firade jag min andra Covid-19-shot med cigarr och whisky på balkongen. När Johan kom hem ville han ha ett glas vitt och jag tog ett glas med. Men efter en cigarr blir ett glas vitt inte så trevligt. Och precis så doftade och smakade detta vin.

Totalt sett var upplevelsen följande: Doft av övermogna äpplen, aska och askfat, kolgrill och grillat kött. Liten smak av grapefrukt samt aska och askfat, kolgrillat kött och gammal andedräkt av cigaretter.

Men för att avsluta med något positivt så är det såklart spännande och coolt att man ännu idag använder en metod för vinframställning som har 8000 år på nacken! Men det är svårt att säga old but gold här, utom möjligtvis för den pissgula färgens skull.

Hade det inte varit för att det konstant öser ner snöblandat i 2-gradig kyla så hade jag slutat gnälla nu. Men det är som det är. Vi försöker motivera oss att dra ut och handla en present till Linda som fyller 40 – men shit vad det tar emot nu!

Peppa mig!