… ja, det är frågan 💀🍷
För oss var detta länge frågan för ifall det skulle bli bukt på vinförvaringen här hemma eller ej. Men nu är svaret vitvara för i veckan fick vi äntligen en vinkyl – en sprillans ny som lever och har hälsan.
Valet när vi kikade in hos Vinkylen.se föll på en 66-flaskors MQuvée med två temperaturzoner.
Sortering 🔢📶
Prydligt och lagom nördigt radade jag upp flaskorna längs soffan kvällen före leverans – sorterade efter land och region, norr till söder:
Frankrike 🇫🇷
- Loire: Sancerre
- Champagne: Épernay; Reims
- Chablis
- Bourgogne: Santenay; Chassagne-Monrachet
- Beaujolais: Beaujolais Nouveau
- Côte du Rhône: Crozes-Hermitage; Châteauneuf-du-Pape
- Bordeaux: Graves; Côtes de Bourg; Bordeaux Supérieur
Spanien 🇪🇸
- Montsant
Italien 🇮🇹
- Veneto
- Piemonte: Barolo
- Toscana: Chianti Classico
- Abruzzo
- Apulien
Övrigt 🍷
- Sverige: Norrland – Bergskär lingonvin från Idunn Wine
- Ungern: Tokaj
- Kroatien: Dalmatien
- Libanon: Bekaa
Nya upptäckter 🧐💡
Sist jag var på Systembolaget var inför Madiranprovning strax före nyår med mina kursare. Då passade jag även på att köpa rödtjut från Kroatien och Libanon som kom i min väg. Det är alltid roligt att prova nya spännande smaker i vinvärlden.
I måndags fick jag även den chansen på skolan där temat för provningen var udda länder och druvor. Det var dock främst udda druvor och inte särskilt udda länder. Några av druvorna hade jag hört talas om tidigare och andra inte alls. Det var bara en av druvorna – Godello – som jag redan hade provat.
Extra kul med tanke på att vi skrev projektarbete om Madiran var att ett av mina favoriter för kvällen var från Château Bouscassé – Les Jardins Philosophiques (De filosofiska trädgårdarna).
Château Bouscassé liksom Château Montus drivs av den framstående vinmakaren Alain Brumont och vi provade rött vin från båda dessa slott under Madiran-provningen. Det är endast för röda viner från Madiran som man får lov att skriva ut Madiran AOC (Appellation d’Origine Controllée) på etiketten. Vitt vin går under appellationen/distriktet Pacherenc du Vic-Bilh istället.
Vinet i måndags bestod av druvorna Petit Courbu och Petit Manseng och det var både friskt, fruktigt och fylligt. Det doftade päron och gula äpplen, honung, gummi och bivax, vanilj och rostat bröd. I smaken fanns citronzest, grapefrukt och det friska gröna äpplet Granny Smith samt rostat bröd och mineral. Smaken av gröna beska frukter och mineraler dröjde sig kvar länge. Mums! 😋
Måndagens provning i sin helhet
Petit Courbu; Petit Manseng från Pacherenc du Vich-Bihl – Frankrike 🇫🇷
- Château Bouscassé
- Les Jardins Philosophiques, 2017
- 139 :- 92702
Arneis från Roero – Italien 🇮🇹
- Giovanni Almondo
- Bricco delle Ciliegie, 2020
- 189 :- nr 90142
Godello från Valdeorras, Galicien – Spanien 🇪🇸
- Bodegas La Tapada
- Guitan Godello Sobre Lias*, 2019
- 198 :- nr 95494
* Sobre Lias= Sur lie (on the lees) vilket innebär att vinet ligger på sin jästfällning
Albana från Emilia-Romagna – Italien 🇮🇹
- Vitalba
- Romagna Albana Secco, 2020
- 199 :- nr 94089
Detta vin, ett orangevin lagrat på amfora, var det som jag gillade allra mest. Det smakar absolut speciellt men är verkligen värt att prova om man vill ha något annorlunda som även passar bra till många typer av mat. Vinet var strävt och rikt på smak och doft med toner av övermogna och bokna äpplen samt cider och även lite inslag av terpentin och eteriska oljor, kåda och barrträd.
Assyrtiko från Santorini – Grekland 🇬🇷
- Domaine Sigalas
- Assyrtiko, 2020
- 269 :- nr 94013
Och idag är det trettondagen minsann, bara det är ju lycka! Jag unnade mig dessutom semester imorgon. Nu ska jag njuta av långledigt och massor av bloggande, fotande och annat kreativt och roligt!
God fortsättning! ❤️
Lämna ett svar