OBOJO! 🍷

Äntligen var det dags för BOJO TIME med denna Beaujolais Nouveau under lördagskvällen. Så mycket annat gott har kommit i vägen sista tiden men till sist fick vi tummen loss att prova en flaska.

Dukat bord 😋

Maten på bordet 🥘

Det vankades pestobakad lax och potatisgratäng samt lite småplock i form av heta salamislantar och två sorters ost; grönmögel och vitmögel med ljuvlig tryffel.

Men kvällens bäst var ändå Kalamata som är min favoritoliv. Denna mörklila oliv är medelstor och avlång, som en schalottenlök i miniformat. Den är härligt syrlig med rejäl sälta och fyllig smak. Den har en köttig konsistens och är lite lätt al dente men ändå otroligt mjuk och lättuggad. Hela oliven glider enkelt av från kärnan utan att lämna några trådiga rester.

Syrligt och lätt till lax, ost och korv

Vinet i glaset 🍷

Vinet doftade mogen banan, viol och tuttifrutti och i smaken fanns röda frukter i form av jordgubbar och hallon. Smaken bjöd även på apelsinsaft som ihop med en markant sälta och mineraltoner lockade fram smaken av en brustablett med citrus. Den höga syran och sältan tog över lite mycket och man blev snabbt torr i munnen. Dessutom var smaken ganska flyktig. Med sin lite återhållsamma och neutrala stil passade vinet däremot bra till alla sorters mat på bordet. Jag hade tänkt köpa en platta provensalska sniglar också för skojs skull men jag hittade ingen i butiken.

Betyget på vinet 🔖

Detta vin får medelbetyg vilket stämmer väl överens med omdömen från diverse vinvänner som har fått tycka till. Nästa år ska jag vara bättre förberedd inför släppet den tredje torsdagen i november. Då satsar jag på att lägga vantarna på detta vin som kanske kan vara ett säkrare kort:

Beaujolais Nouveau
Domaine Jean Foillard
149 :- nr 95057

Den andra flaskan 🤔❓

Nu är frågan vad man gör med den andra flaskan Bojo. Kan den passa i en gryta eller i pastavattnet? Eller blir det för syrligt eller för mesigt som smakförstärkare?

Detta vin gör sig nog bättre i en lätt och frisk rödvinsdrink. Vinbanken tipsar här om att fylla halva glaset med rödvin och resten med citronläsk och ginger ale. Får man en anledning så god som denna att köpa hem en riktigt söt, het och rivig ginger ale så är det helt enkelt menat.

Låt oss gena till Sangria i sommar 🍷☀️

Därefter blandar vi oss en Garbo till whiskyn – Anna Christie (1930):

Gimme a whisky. Ginger ale on the side.

And don’t be stingy baby!