A warm and happy place – vinvänner emellan 🍷❤️☺️

Nu i vinterkylan känns det extra fint att tänka på viner och vinprovningar i form av ett glatt och inspirerande sällskap där kunskap, glädje och inspiration kan delas, vinvänner emellan. Jakten efter goda viner och kunskapen om dessa behöver inte alls gå vägen genom pretentiösa och snobbiga förstå-sig-påare utan det blir vad man gör det till. Man väljer själv sina vinvänner och vilken nivå man lägger sig på.

Själv hade jag förmånen i onsdags att connecta med några riktigt välkomnande hygglon. Då trotsade jag snöstormen för att äntligen gå på introduktion med Munskänkarna Göteborg på plats hos La Cuvée i Munkebäck. Vi hade lite manfall hos både nykomlingar och styrelse men det blev ett trevligt och socialt välkomnande i vinterkylan. Vi är ca 1300 medlemmar i sektionen och i hela Munskänkarna över 28 000 medlemmar. Detta gör Munskänkarna till det största ideella vinprovarsällskapet i världen. Här har vi ännu en mästargren som lilla avlånga gurkan Sverige kan stoltsera med.

Spårvagnen till östra efter jobb gick otippat bra medan stackars tågpendlare stod i en handlingsförlamad klunga inne på centralstationen i väntan på bättre tider.

Det var också helt värt besväret efteråt att pulsa hem genom snön från Hjalmar Brantingsplatsen. 99:an mot Frölunda behagade minsann inte att inställa sig. Fast då hade jag redan fått upp värmen med gött snack och vin, massor av inspiration och nya vänner. Och när jag och Rickard väl hade fått upp flåset så gick traskandet som en dans över snödrivorna ner mot Sannegården och Eriksberg.

Vinsdomsprovet ⚔️🔥🍷

Vinsdomsprovet för oss nya – eller nya och nya, man hade samlat ihop de som gått med 2020-2021 – var en trevlig och informell blindprovning på dessa fyra viner:

Santé! 🇫🇷 Côtes-du-Rhône

E. Guigal
Blanc 2020
125 :- nr 71947

65 % Viognier; 15 % Roussanne; 10 % Marsanne; 5 % Clairette; 4 % Bourboulenc; 1 % Grenache Blanc

14 %

Vitt från Rhônedalen hör till viner som jag inte alls är berest inom så jag försökte mig knappt på en gissning här.

Vinet doftade inledningsvis vaxkrita och päronmer och efter ett tag kom det fram smör, vanilj och honung. I munnen kändes vinet lent men även lite oljigt och spritigt fast detta rådde luftningen i glaset bot på. I smaken kom det fram grapefrukt och persika samt mineral.

Prost! 🇩🇪 Pfalz

Müller-Catoir
Haardt Riesling 2020
225 :- (ca-pris)

Detta var en luring. I början tänkte jag inte alls på Riesling utan snarare på Sauvignon Blanc på grund av en framträdande touch av krusbär. Men efter ett tag blev toner av bränt gummi allt mer kännbara för näsan vilket avslöjade den typiska karaktären av petroleum. Vinet hade även doft och smak av päron och grönt äpple, lime och krusbär samt mineral.

Cheers! 🇳🇿 Central Otago 

Akarua
Rua Pinot Noir 2019
169 :- nr 6265

14 %

Detta vin fick jag också klura lite på. Jag har inte druckit Pinot Noir från Nya Zeeland förut. Först tänkte jag att det kunde vara en annan druva, kanske Grenache eller Mourvèdre men efter ett tag blev den typiska tonen av jordgubb, läder och vitpeppar kännbar. Den bar på toner av mörkare frukt än hos de PN som jag är van vid och detta förde mina tankar till Tyskland eller Österrike.

Vinet doftade jordgubbar, syrliga körsbär och björnbär samt läder och vitpeppar. I smaken hittade jag apelsin och syrliga körsbär samt annan röd frukt.

Salute! 🇮🇹 Gattinara

Travaglini Giancarlo DOCG
Nebbiolo 2018
209 :- nr 2372

13,5 %

Wow! Detta vin alltså! Mumma! Här fick man att komplext, stramt och nyanserat rödpang som var rödpang för varje liten 209:e sekin! I doft och smak fanns russin och körsbär, läder och lakrits. I doften anades även lite dill samt en tydlig utvecklad doft som förde tankarna till en rejäl bit långlagrad västerbottenost. Men trots sin utvecklade karaktär var ännu strävheten och fruktsyran högst närvarande. 

Måndagsprovning med vänner ☺️🍷

Efter kursstarten på måndag träffar jag på nytt mina nyfunna vinvänner. Då vankas måndagsprovningen av nysläppta nyheter från Systembolaget. Detta arrangeras en gång i månaden i Munskänkarna Göteborg. Som medlem får man prova åtta viner och äta en god måltid till det facila priset av 300 kronor. Respektive är också välkomna för 400. Se nu till att gå med i Munskänkarna för det är så värt!

Länge leve vinvänner! 🍷❤️