När vår magiska midvinter möter Toscanas glödheta sol ❄️☀️

VIN-tern har anlänt till vårt Eriksberg. Som bäst pareras den med lite fredagsmys i advent under Toscanas sol med en klassisk italiensk kombo av mat och vin.

Visst gör det ont när pastan brister?

Nej, om detta skrev aldrig Karin Boye i dikten Visst gör det ont utan om vårens väntande, tvekande knoppar. Men ändå, visst gör det ont också när pastan brister?

En hastig gammal dejt berättade hur han i det närmsta dödshotades en gång av en hetlevrad italienska. Nåde honom om han någonsin igen skulle bryta spagettin mitt itu. En lång utläggning följde om detta övertramp, detta oväsen som för en italienare var som tusen knivar i öronen. Andra hade kanske sagt sandpapper eller naglar mot en griffeltavla. Detta kan jag knappt skänka en tanke utan att rysa.

Och ananas på pizzan är likaså en kniv i hjärtat för en stackars italienare som sakta vrids om, varv efter varv. Fast med risk för en smärre hatstorm så förstår även jag det vedervärdiga i denna styggelse.

Italienarnas kärlek till mat och vin är helig. Den tolererar inga övertramp. Och den får ta tid, massor av tid i anspråk. Detta skäms man inte heller över att föra på tal – åtminstone inte ifall man heter Casa Marrone

Why not?! Säljer man ett italienskt vin är det klart man gör det the Italian way 🤌

Mer vin i snön ❄️🍷

Kombo av mat och vin 🥘🍷

Just kopplingen mellan mat och vin är väldigt central i det italienska köket. Varje region har sina rätter med sina speciella viner att dricka därtill. Man känner till ca 300 inhemska italienska druvsorter men man räknar med att det kan finnas uppåt 2-3000 variationer på druvor i landet.

Här är några exempel från vinskolan i appen till Vivino där man har parat ihop mat och vin – de mest kända italienska druvsorterna till unika lokala specialiteter:

Norra Italien ⬆️ 🇮🇹 

  • Nebbiolo till gryta på bräserat kött
  • Pinot Grigio till risotto (Pinot Gris – ej inhemsk, den är från Alsace)

Centrala Italien  🇮🇹 

  • Sangiovese till Lasagna bolognese
  • Verdicchio till Brodetto (fisk- och skaldjursgryta)

Södra Italien ⬇️ 🇮🇹 

  • Aglianico till pizza
  • Fiano till grillad bläckfisk

Vi valde att fogligt lyda. Till en klassisk lasagna bolognese vankas Tignanello 2017 från anrika Antinori som har bedrivit vintillverkning historiskt i Toscana och Umbrien i hela 26 generationer.

Starten var redan 1385 när vinmakaren Giovanni di Piero Antinori gick med i föreningen Arte Fiorentina dei Vinattieri – skrået för florentinska vinmakare.

Vinet består till 85 % av Toscanas signumdruva – Sangiovese -Jupiters blod – en av italiens mest kända druvor. Druvan är medelfyllig och med medelhög syra.

Vinerna passar bra till olika typer av rött kött och man bjuds på fruktiga toner av körsbär, plommon och jordgubbar samt örter och tomat. Mestadels görs det rött vin av druvan men rosé förekommer i enstaka fall.

Resten av vinet består av 10 % Cabernet Sauvignon och 5 % Cabernet Franc.

En gnutta sommar i vinterkylan ☀️🍕

Bounissimo 🤌😋

Och naturligtvis hittar jag väl aldrig en bättre pizza än denna Pizza Caprese som var sanndröm! Detta sommarminne från Napoli – pizzans huvudstad – får avsluta dagens inlägg.

VIVA ITALIA ❤️🇮🇹