Mörkt fylligt rödpang är Black Weekend för mig

Vad vore väl ett lördagsmys utan ribs från Texas Longhorn och lite pommes? Som bekant går detta inte av för hackor hemma hos gottegrisarna Daniel och Johan.

Myset ackompanjerades av Johans popiga jullista och med tanken på att vinterns första snö hade fallit under dagen så var mysstämningen helt enkelt på topp!

Att få avsluta det hela med en ryslig skräckis i TV-soffan gjorde inte saken sämre – The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It höll oss på helspänn!

Halloween Liseberg 2018 👻

Zinfandel 🍇🍷

I glaset fick våra ribs sällskap av ”grill-ettan” från Kalifornien – Zinfandel – 2 hav + 1 kontinent bort från sin tvilling Primitivo nere på italienska stövelklacken, Apulien. Vad vore väl Kalifornien utan sin signumdruva?

Zinfandel görs i många olika stilar i Kalifornien, ofta fylliga rödviner med toner av mörk frukt, lakrits och russin men även så kallat White Zinfandel som är ett medeltorrt, fruktigt rosévin. 

I detta fall bjöds vi på ett rödvin uppblandat med druvan Petite Sirah till 14 % som har lagrats på fransk och amerikansk ek. Druvorna kommer från gamla vinstockar på mellan 35 till hela 80 år på nacken.

En livsnjutare

Gnarly Head
Old Vine Zinfandel 2019
109 :- nr 6597

Nu blev det inte direkt grillat till vinet som Zinfandel alltså annars anses passa extra väl till. Men saftiga ribs med het och rökig glace blev en utmärkt kombo.

Vinet var fylligt och smakrikt med lång eftersmak. Det doftade vanilj, läder och russin samt mörka frukter som plommon, björnbär och bigarråer. I smaken fanns mycket russin och lakrits och eftersmaken bjöd på en aromatisk touch av svart te.

Det som drog ner betyget en aning var att den höga alkoholhalten på 14.5 % gjorde sig kännbar på tungan inledningsvis. Men den brännande känslan kunde snabbt lägga sig. Överlag får man en hel del pang för pengen med detta vin.

Kalifornien 🇺🇸🍷 

Druvkungen Chardonnay är däremot den som leder ligan för odlingsprocenten i Kalifornien medan det är Kung Cabernet Sauvignon som leder det blåa laget. Det gröna laget förstärks av den aromatiska druvan Sauvignon Blanc medan det blåa laget får ytterligare mer assistans på plan av både Merlot, Pinot Noir och Syrah. 

Klimatet är varmt i vissa delar men kyls på andra ställen ner av vindar från Stilla havet. Detta ger gynnsamma förhållanden för bägge planhalvor. Både gröna druvor och blå varianter av både lättare och fylligare slag har goda förutsättningar att frodas. 

De flesta sorterna görs i fyllig stil med mogna frukttoner. Druvorna kan mogna långt in på säsongen och erhålla höga sockerhalter. Det regnar inte så mycket under mognaden och inte heller under hösten vilket tillåter klasarna att hänga extra länge. Däremot är vattenbristen också ett stort bekymmer.

Vinodling förekommer längs med hela kustremsan, uppdelat i regionerna North Coast, Central Coast och South Coast. Den mesta odlingen är koncentrerad kring North Coast där man en bit in från kusten hittar Napa Valley – de kaliforniska vinernas högborg.

Lodi AVA, Central Valley ☀️🍷 

Regionen Central Valley hittar vi istället ytterligare längre inåt landet i centrala Kalifornien mellan Sacramento Valley och San Joaquin Valley. Dit når inte havsvindarna och klimatet är varmt. 

Man odlar en bredd av druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay med flera men mest känt är distriktet Lodi AVA* för statens bästa Zinfandel för att citera WSET**

*AVA= American Viticultural Area; Förutom odlingsområde regleras procentandel av en viss druva för att den ska få lov skrivas ut på etiketten. Både federala och lokala regelverk förekommer.

**WSET Wines Level 3: Understanding wines: Explaining style and quality

Till skillnad från övriga distrikt i Central Valley så är Lodi beläget vid Sacramento-deltat där San Fransisco Bay rinner upp och förgrenar sig i flertalet floder åt norr och söder – huvudsakligen Sacramento River och San Joaquin River. De kyliga brisarna från bukten gör druvorna gott. 

Mängden soltimmar är mycket centralt för att få till en bra vinodling. Temperaturen däremot ska inte vara varken för hög eller för låg.

Oops! 🍑

Mer adventsmys ❤️🍷 

Under natten till söndag har lite snö kunnat lägga sig och vi ser såklart fram emot mer adventsmys. Det vankas högrevsgryta ikväll på resterna av ett tråkigare rött från i fredags. Och lite god ostbricka med pepparkakor till kan det också bjudas på.

Däremot inleddes helgen med spontan digital AW med bästa vännen Emma från hemma – i Skåne – samt ett enastående Sancerre med mycket komplexitet:

Sancerre
Les Baronnes 2020
189 :- nr 32253

Ljuvligt friskt och fruktigt men ändå fylligt var detta vin med toner av päron, gröna äpplen, mineral och blad av svart vinbär samt lime och krusbär, honung, melon och vanilj.

Sancerre har jag en ny kollega att tacka för om tipset. Bland det bästa med att nyligen ha bytt jobb är väl ändå att där finns en till i gänget som verkligen diggar vin. Gött fikasnack blir det!

Tillsammans med Pouilly-Fumé utgör detta de två främsta appellationerna i centrala Loiredalen för Sauvignon Blanc. Druvan är som sagt aromatisk och främst känd för sina friska gröna toner så som blad och frukt av krusbär och svart vinbär.

Andra gröna i Loire är Chenin Blanc och Melon Blanc medan Cabernet Franc och Gamay odlas på den blå planhalvan.

Vår första första advent på Eriksberg är allt som första advent ska vara. Jag önskar detsamma till er allesammans med massor av mys och gott med nära och kära.

Glad första advent! ❤️