Félicitations! 🥳

Jag försökte minsann hålla traditionen med rödvinet Beaujolais Nouveau förra veckan, det får ni tro mig om! Annars har jag vittnen som kan intyga hur förfärligt nesligt vi snubblade på målsnöret. Istället bunkrades två flaskor på Systembolaget denna tisdagskväll:

It’s Bojo Time 🥳🍷

Beaujolais Nouveau
Le Bistrotteur – Bojo Time
89 :- nr 92625

Till bolis på Eriksberg nöddes vi att gå denna gång. Det var slut på vinet i de andra närliggande butikerna.

Det är ungefär lika nära till bolaget vid Jægerdorffsplatsen i Majorna – några minuter med båt och lika lång promenad. Där brukar de ha ett bättre och roligare sortiment – åtminstone vad gäller vitt och rosé. De har även många sorters lokala hantverksöl vilket är trevligt.

Egentligen hade jag ögonen på detta vin som tycks vara populärt. Det må jag tro då det var tillfälligt slut både där och inne i Nordstan:

Beaujolais Nouveau
Domaine Jean Foillard 2021
149 :- nr 95057

I Beaujolais, Bourgogne nordväst om Lyon dominerar Gamay vilka läggs i hela klasar på ståltank för att kolsyrejäsas till detta lätta och fruktiga rödvin. Därefter stabiliseras vinet och buteljeras direkt.

Här hos Vinguiden rekommenderar man till detta vin bland annat ost och chark eller rätter på kyckling och lax. Vi hittar säkert något som passar bådas smaklökar. Ostarna får jag äta själv men vem är jag att lipa över detta? 😋

Remember, remember the 3d (Thursday) of November 🍷

Detta är det årliga släppet av vinet vilket skapar folkyra i södra Frankrike, men även här hemma. Både bolaget och många restauranger och barer släpper då.

I torsdags sökte vi efter vinlyckan på vin- och matmekkat Diket  – vårt förlängda vardagsrum tvärsöver gatan när vi ännu bodde söder om älven i mysiga Majorna. Tobias uppmärksammade oss på deras specialmeny ihop med detta vin. Riktigt goda vänner vet ju såklart vad man bäst vill ha!

Vinet var tyvärr slut så vi provade ett liknande vin – Brutulais Noveau – som också är helt nytt och från Skåne minsann. Det är tillverkat på den blå PIWI-druvan Rondo samt på äpplen och har låg alkoholhalt; 6 %. Doft och smak är mycket äpplig, som en torr cider med mycket jästkaraktär.

Specialmenyn på tre smårätter fanns kvar att avnjuta till en kanna Riesling som smakade äpplejuice – som JO-koncentrat konstaterade vi!

Hej blomkål 😋
  • Tempurablomkål med äpplen och riven parmesan
  • Krabbsallad på rödbeta, sesamolja och cidervinäger
  • Fläsk à la pekinganka med strimlat äpple och ingefära
Hej krabba 😋
Hej inbäddad ankgris 😜

Men inte minst fick jag den mest sagolika efterrätt som man kan tänka sig. Himlen öppnade sig på vid gavel för en härligt sötsyrlig tarte tatin där äpplena hade karamelliserats i en sås på konjak.

En klick vispgrädde och ett glas sydfranskt fortifierat dessertvin på Grenache och Syrah blev trogna följeslagare till den lilla godingen. Fortifierade viner är viner som förstärks med sprit vilken även sätter stopp på jäsningen.

Hej kvällens vinnare! 😋🤤😍

Så här lagom till att På spåret kickar igång för säsongen på fredag; vill ni prova spännande viner och riktigt god mat så har ni svaret här till Vart är vi på väg?

Bonne soirée! 😘