Eh?! Låter detta lite för bra eller? Haha JA! Sanna mina ord att det gör! 😅 Nog för att omväxling förnöjer men visst rimmar det tämligen illa med Daniel? 

Åtminstone rimmar folkrace riktigt, riktigt illa med mig! 😅 Inget illa menat mot er som gillar detta men det kickar inte igång min glädje! 😉

Folkis-race 🍻😋

Folkisar snackar vi istället om – 3.5-surisar från Fermenterarna i Lundbystrand, Göteborg. Tre finfina suröl köpte jag där härom helgen, till bara mig! 

Min bättre hälft älskar inte surisar men fick såklart ändå smaka för sin obligatoriska incheckning i appen till Untappd. Detta är lite som Vivino men man recenserar öl istället.
Vi Untappar en del båda två men jag rockar såklart mer Vivino. Inom kort har jag nått upp till topp 100 i Sverige på Vivino – cheers to that! 🍷

Säg hej till tre sura snubbar 😡😋

Goda folkisar med coola omslag

1
Måndag sur

Fruity Freak

Ölen var en flytande godispåse i djupaste cerise fylld av hallonbåtar och fizzy bubbles tillsammans med en genomträngande fast snäppet för intensiv sälta. Men mums så gott det ändå var!

Med den svepte jag ner min allra mesta guilty pleasure – Felix pulvermos – och till detta köttbullar från Scan. 

Pulvermos alltså! Vi har väl alla en last eller flera som nästan kräver sin skämskudde? Vilka har ni? Låt höra i kommentarerna!

2
Tisdag sur

Lemonade Cocktail

Den här ölen var frisk och fruktig som en Riesling med massor av härlig doft och smak av lime och passion. Som jag misstänkte blev det en bra ersättare till 10 bitar sushi som jag annars gärna sköljer ner med just ett glas frisk och fruktig Riesling.

3
Onsdag sur

In the Darkness

Onsdag = lillördagsmys, det är ju sen gammalt. Ribs i ugnen och pommes i airfriern.

Därtill blev det gott med denna lite tjockare och grumligare suröl med smak av svart vinbär. Det var lite som att dricka en tunnare och surare version av standard-Provivan med svart vinbär.

Men det blev delad förstaplats till Lemonade Cocktail och Fruity Freak 😋

Grogg 🥃

Uppdukat för grogg

Detta stämmer dock exakt med vad det blev. I lördags, på ett toalöst menlöst smaklöst fik i Kvillebäcken, var jag rädd att bli pinknödig och sparade min Pepsi till bättre ändamål – groggvirke, eller blannevann som vi så vältaligt slänger oss med nere i södern ❤️💛❤️

Då och då händer det att jag sparar en ”gratis-cola” från en utelunch och unnar mig en Cuba Libre som ju är en genomsmaskig och enkel drinkklassiker:

Rom, Coca Cola och färskpressad limejuice serveras generöst i ett highballglas med is och limeklyftor – läskande och festligt till sommarens galej och baluns!

Nu i brist på fler ingredienser fick det, lillördag till ära, duga med Pepsi-groggar i höstmörkret på vad spritskåpet förmår:

1
Bacardi Reserva
Ron añejo especial

Blend av olika rom, lagrad på ekfat i minst 3 år.

2
Naked Grouse
The Famous Grouse

Blend av olika skotska maltwhisky, lagrad på sherryfat. Här på Allt om whisky kan ni läsa mer om vad och hur.

Smakbetyg:

Whiskyn var len med bara en lätt rökig ton och annars en touch av vanilj och karamell. Romen smakade och doftade också karamell men även lite honung och tobak. Romen var snäppet bättre till en Pepsi-grogg. Det blev lite som en ekfatslagrad julmust.

Groggar och andra drinkar

Lite förenklat sägs det att en grogg har två ingredienser, sprit + virke/mixer, medans en drink har tre eller fler. Fast drink är mer av ett svenskt samlingsord för mixade drycker i baren så som:

  • Grogg: Två ingredienser, sprit + mixer, i highballglas – ex. GT eller Rom & Cola
  • Cocktail: Drink, lång eller kort, på tre eller fler ingredienser, ofta med is
  • Long drink: Cocktail i höga glas – lägre del sprit mot mixer
  • Short drink: Cocktail i låga glas – högre del sprit mot mixer
  • Och självklart diverse alkoholfria drinkar som kan bli minst lika goda

Utförligare beskrivning och tips på olika drinkar bjuder Café på i denna artikel som jag lånade lite visdom ifrån.

Nu kom plötsligt en helt vanlig torsdag med pannkakor och mellanmjölk emellan innan helgens festligheter. Så…

Happy lillsöndag på er! 🥳