Min vinvärld

Gröna Goda Glada Galna Gotland

Mirella i Roma

Nu var det äntligen dags att summera förra helgen med bästa Mirella i Roma. Mirella som jag känner sedan långt tillbaka från Skåne har jobbat i Visby i sommar och hyrde då in sig på Gotland Grönt Centrum AB på Lövsta gård i Roma. 

https://grontcentrum.se

På Grönt Centrum samarbetar näringsliv och offentlig sektor och samlar sin kompetens för att utveckla ett lönsamt företagande på Gotland för en hållbar framtid. Man erbjuder även kompetensutveckling och utbildning för både organisationer och privatpersoner, bland annat ett naturbruksgymnasium. Med en master i arbetspedagogik och ett hjärta för miljö och hållbar utveckling blir jag såklart varm i själen över detta fina intiativ.

Men nu snackar vi vidare om G som i Gotland som i Grönt, Gott och Glatt.

Gröna Gotland

Före den helgen hade vi bara fått en halvdag i Visby, under mulet uppehåll som strax övergick i kuling med vågräta skurar. Då 2019 på en östersjökryssning fick vi årets sämsta dag – så mycket för den öns alla soltimmar! 😂 Men den här gången hade vi konstant sol och värme från fredag till söndag.

Jag har alltid haft bilden av Gotland som en karg ö men grönskan är imponerande. Och det är så likt Skåne med alla åkrarna och fälten, smala landsvägar och lummiga alléer. Även de traditionella husen är mycket Skåne med möllor och kalkade fasader och halmtak.

Hemkänsla ❤️💛

En känsla av hemma men också lite Don Quijote 😉

På lördagen besökte vi norra Gotland och Fårö som förutom minnen efter geniet Bergman – https://www.bergmancenter.se – bjöd på ensliga ruiner, mera grönska och raukar. Jag tänkte inte heller att raukarna kunde vara så stora – vissa är ju som klippblock!

Massiva raukar – Fårö i norr, Burgsvik i söder och Jungfrun i Lickershamn

Och när man står vid de vidsträckta steniga stränderna och känner brisen från det azurblå havet så är det Medelhavet fast här i Sverige. Man kan bara älska detta.

Vacker vy från Gamla Hamn på Fårö

Goda Gotland

Goda Gotland bjöd under fredagen på en ljuvlig vegopizza i Visby hos Mille Lire – http://millelire.se – samt ett smakprov av Gotlands Bryggeri’s nya 0-procentare – en häpnadsväckande fyllig alkoholfri öl med fina toner av citrus och tropisk frukt. Den drack vi såklart på plats hos bryggeriet mitt emot Drottens ruin inne i stan:

https://gotlandsbryggeri.se

Till pizzan drack jag rött toskanskt som även hittas på bolaget. Jag ville ha ett lättare rött vin och valde det bästa på Vivino där man kan skanna av vinlistan med mobilkameran och jämföra medelbetygen.

Terreno Il Momento
Sangiovese 2019
114 :- nr 75163

Detta vin har 3,5 av 5 hos Vivino vilket indikerar på ett helt okej vin. Jag är beredd att hålla med i den bedömningen – ett glas gott och trevligt vin men som varken jublade jättehögt eller sket sig totalt. Vinet var medelhögt i kropp, strävhet och syra och inslagen bjöd på ljusa körsbär, tobak och lakrits.

Såklart bjöd även goda Gotland på landskapsrätten saffranspannkaka med vispad grädde och salmbärssylt. Salmbär, även kallat blåhallon, växer vilt på Gotland och Öland och på flera andra ställen i Sverige och Europa. De ser ut som just blåa hallon eller som björnbär fast ljusare och mattare i färgen. Mirella köpte med oss en burk hem så vi får väl slänga ihop en egen pannkaka snart.

Kakorna från Sylvis döttrar på Fårö och himmelska smaker från Guteglass – http://www.guteglass.se – är också värda att nämna i det kulinariska besöket. Har ni inte provat glassen med saffran och honung så lova att ni ska!

Mumma! 😍

På lördagskvällen körde vi hemmamys med kycklingfajitas och ett imponerande rosé från ön https://gutevingard.se

Gute Vingård
Levide Rosé 2020
219 :- nr 36089

Gott till fredagsmys på en lördag

Friskt och spritsigt var vinet – lättdrucket med inslag av jordgubbar, hallon och vanilj samt en touch av sälta.

Skaparen av denna goding – Andrea Guerra – är inte heller sen att credda sig själv på Vivino:

”Vinmakare måste vara otroligt duktig! Ops that’s me🤣

Men så gör han ju detta med all sin rätt. Med sin bättre hälft Emma Serner utgör han också eldsjälarna bakom hållbara Långmyre Vineri i Hamra, Burgsvik på södra Gotland. Där hade vi äran att vistas under vår sista dag och följde med Emma ut bland rankorna och Andrea in till vineriet.

Vin med själ och eftertanke i varje led

https://www.langmyrevineri.com/svenska

På 5 hektar mark sköter de med omsorg sina 26 000 rankor av olika hybrider så som grön Fleurtai och blå Merlot Kanthus – för mig helt nya och spännande bekantskaper i vinvärlden.

2018, lagom till värsta torkan, påbörjade de sitt slit ute i odlingen efter ett långt förarbete av prover och analyser på jord och druvsorter. Trots ett mindre optimalt startläge har de nu en första årgång 2020 där deras vita och rosé är helt magiska. Båda vinerna är friska och aromatiska med hög syra och inslag av blad från svartvinbär och krusbär, frisk citrus och mineral samt ett fint avslut av friska örter. Lyckan för gommen var total!

Stort tack till er båda för detta välsmakande och inspirerande besök!

Två sanna eldsjälar i vinvärlden

Glada Galna Gotland

Två busar på taket

Och som vi skrattade, Mirella och jag, där på taket utanför fönstret en sen lördagskväll. Stearinet spilldes och cigarröken låg tung i flanellen dagen efter. Whiskyrösten ska vi inte prata om – men det var värt allting.

Vi började som studdy buddies på Käftis i Malmö 2008 men vågade vägra tandteknik bägge två. Nu röker vi mest cigarr ihop och sippar en god whisky.

Många goda skratt blev det för oss alla och glada dagar av vänskap och kärlek på Gotland att leva på tills jag kommer tillbaka. För det har ni mitt ord på att jag gör.

Tack Gotland och Mirella! Och tack Panda, din lilla kelgris och Johan, min älskling.

Två- och fyrbenta fina individer

TACK ❤️

1 kommentar

  1. Mirella N

    Finaste bloggen! Tack min vän för besöket med din älskling. Härliga dagar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *