…finns inget längre kvar att förlora ❤️

Allesverloren – Allt är förlorat

Vinet som dracks under lördagskvällen är på alla sätt mer än bara en dryck för mig. Det är en livsfilosofi värd att beundra, lyfta fram och vårda.

When life gives you lemons etc.

Livet är många gånger en kamp. Många är sakerna som kanske inte blir eller blev som vi hade tänkt oss. Men det som utmärker oss är vår strävan och vad vi gör av det som vi har och det som kommer till oss – såväl det goda som det som gör ont:

🐮🏠🔥😭

”Allesverloren!” 

ropade gårdsägaren, änkan Cloete, förtvivlat. Efter en tur till Stellenbosch hittades huset nedbränt och boskapen stulna på gården i Swartland norr om Kapstaden i Coastal region.

”Allt är förlorat”.

1704 etablerades så Allesverloren Estate där man sedan 1806 också producerar vin, idag utökat till 227 hektars odling:

https://www.allesverloren.co.za/#

Starka kvinnor 💪👩

Änkan Cloete beskrivs här som en modig kvinna och en pionjär i att etablera sig i det ogästvänliga området Swartland. Hon är en av många starka kvinnor att beundras över genom historian.

Det var också änkorna Clicqout Ponsardin – Gula änkan – och Bollinger som banade väg för succén bakom två av de mest framstående champagnehusen. Och till hyllning av Lily Bollingers gärning instiftades år 2002 det prestigefyllda priset Lily Bollinger Award – ett sommeliermästerskap för kvinnor.

Och vi ska inte heller glömma att nämna Skånes egen stolthet, entreprenören Maria Zoéga och hennes bidrag i utvecklingen och expansionen av kafferosteriet Zoégas i Helsingborg. Även hon blev änka, i tidig ålder, men med en medfödd kämpaglöd och entreprenörsanda var framgången ett faktum även utan hennes älskade Carlos. Idag får hon den upprättelse från Zoégas som hon förtjänar:

https://www.zoegas.se/produkter/maria-zoega-skanerost

Inte heller vill jag glömma att nämna känslan av målmedvetenhet som jag tycker utmärker sig i Selma Lagerlöfs succéhistoria som författare. För prispengarna som första kvinna och svensk att vinna Nobels litteraturpris 1909 köpte hon tillbaka sitt älskade Mårbacka som var inspirationskälla till mycket av litteraturen.

Här ser vi flera exempel på starka individer, starka kvinnor, som trots förlust av både affektivt och materiellt värde reste sig upp igen och trodde på sig själva.

Tillbaka till Swartland 🇿🇦 

Redan flera år tidigare under en vinprovning med våra vänner blev vi introducerade för Allesverloren. Kanske ännu mer då var det vingårdens namn som jag föll för och budskapet bakom detta. 

Namnet fick mig att beundras över den otroliga instinkt vi har i att aldrig ge upp och att vända det negativa i våra liv till vår fördel. Det finns något särskilt vackert i den strävan och vad den säger om oss som människor. Som nyinflyttad till Göteborg, ung, osäker och ganska tvivlande på mig själv, var upplyftande ord som dessa en extra mumma för själen.

Och vinet… 🍷

…var också mumma! 😃😋

Allesverloren
Chenin Blanc, 2019
105 :- nr 75986

Druvorna som består till 100 procent av Chenin Blanc, Sydafrikas mest odlade druva, har plockats för hand och vinet har lagrats ett halvår på gamla ekfat. Inget annat land odlar heller så mycket Chenin Blanc som Sydafrika. Jämfört med Frankrike är produktionen ungefär det dubbla enligt Systembolaget.

Vinet upplevde jag som friskt, fruktigt och smakrikt med inslag av päron, lime, gröna äpplen och lite rabarber samt en härligt sötaktig rökighet som lockade fram toner av honung, rök och petroleum. Vinet hade en lång finish med nötigt avslut som lockade fram en touch av mandel. Vinet var mycket komplext i sin smakrikedom och mycket välbalanserat mellan sina söta och syrliga toner.

Mycket mumma för pengarna