Det hÀnder med jÀmna mellanrum att vinet bara Àr wow, rakt igenom wow och man bara mÄste fÄ berÀtta om de goda dropparna. Lite som nÀr man ser en riktigt bra film eller hör en riktigt skön lÄt. Nu senast gÀller detta bÄde ett vin och en film.

The Wine

TvÄ buketter att stoppa nÀsan i men bara en gÄr att dricka

Vi börjar sĂ„klart med vinet – ett Pinot Gris frĂ„n Alsace i Frankrike dĂ€r jag blev fullkomligt tagen pĂ„ sĂ€ngen av hur mjukt och lent det var. Det var sĂ„ otroligt milt men Ă€ndĂ„ sĂ„ djupt, runt och fylligt i smaken. Vinet hade en helt fantastisk balans och rondör mellan sin milda syra och snĂ€lla sötma. 

Det var ett ganska sockrigt vin, 15 gram/liter, men ÀndÄ ÄterhÄllsamt i bÄde sin syrlighet och sötma utan att för den skull vara blygsamt. Det var ett otroligt nyanserat vin med mÄnga olika frukttoner, nötighet och rökighet och Àven mycket nÀrvarande doft och smak av sin terroir:

Hubert Beck
Grand réserve Pinot Gris 2019
99 :- nr 12105

I nÀsan anade jag gröna Àpplen, pÀron och pÀronmer, tropisk frukt, honung och vanilj samt rök, kalk och mineral. Smaken var otroligt mjuk, len och fyllig med ett brett spektrum av nyanser. DÀr fanns mineral, kalk och honung, pÀron, tropisk frukt och en snÀll touch av citrus, rökig hickorysÄs och nötter samt jord och sten. Smaken satt ocksÄ kvar mycket lÀnge i munnen och bÄde doft och smak hade en fin utveckling i takt med ökande temperatur dÀr olika aromer avlöste varandra.

Oj vad vi ska köpa mer av detta otroligt prisvÀrda och goda vin och Ànnu mer av Pinot Gris som vi Àven tidigare har varit nöjda med. Jag tror att Pinot Gris Àr ett vin som Àr lÀtt för mÄnga att tycka om just för att det Àr bÄde smakrikt och lent utan att sticka ivÀg med sÀrskilt hög fruktsyra. NÀr jag lÀste vinkunskap i höstas minns jag hur betagna nÄgra av mina kursare var som hade skrivit om och presenterat denna druva. Kort och gott sammanfattade de det hela med följande retoriska och högst rimliga frÄga:

”Varför ska man inte alltid ha ett Pinot Gris hemma i kylen?”

De föreslog vinet till och med till julbordet. Jovars, serverar du vinet till lax, potatis och brysselkÄl sÄ tror jag faktiskt att det kan bli en hit. Kanske Àr vinet Àven tillrÀckligt sött för att man ska vÄga toppa laxen med lite hovmÀstarsÄs utan att syrligheten i vinet skenar ivÀg? HovmÀstarsÄsen har ju en liten aning syra ocksÄ som kan spegla vinet och som dessutom passar bra till att bryta av den feta laxen.

Jag tror ocksÄ att ett vin som detta verkligen hade blommat ut pÄ pÄskbuffén till lax, primörer och paj med vÀsterbottenost. Kanske kan man ocksÄ vÄga sig pÄ gravad lax med dillstuvad potatis, detta Àr ju en helt fantastisk rÀtt! Jag har aldrig varit missnöjd nÀr jag har Àtit detta.

Pinot Gris passar just i de norra delarna av Frankrike dÄ den trivs bÀst i ett svalare klimat men den odlas i mÄnga lÀnder bÄde i gamla och nya vÀrlden. Den angrips ocksÄ lÀtt av Àdelröta vilket man drar fördel av i Alsace genom att ofta skörda druvorna sent för att tillverka söta Àdelrötade viner:

https://www.systembolaget.se/vin/druvans-varld/druvsorter/pinot-gris/

The Grudge

Och sĂ„ ett filmtips pĂ„ detta – ifall ni gillar att sitta i mörkret och bli skönt skrĂ€mda och kĂ€nna pulsen och adrenalinet kika in. Jag Ă€r verkligen en sucker för riktigt lĂ€skiga rullar. Jag Ă€r sjukt lĂ€ttskrĂ€md ocksĂ„ men tycker bara att detta Ă€r roligt sĂ„ jag fĂ„r ut mycket för pengarna kan man sĂ€ga. 

Den senaste amerikanska versionen frĂ„n 2020 av The Grudge Ă€r verkligen helt fenomenal. Den Ă€r nervkittlande, tempofylld och brutalt elak frĂ„n början till slut. Den har sĂ„ mycket av allt som behövs med speglar, mörka garderober och lampor som tĂ€nds och slĂ€cks, tĂ€nds och slĂ€cks, tĂ€nds och BAM! đŸ’„đŸ‘»

Se den! Om du törs! 😜

Foto: Daniel Larsson, DoubleTree by Hilton i Tampa, Florida