När hallonen har mognat finns ett helt hav runt knuten av rött och grönt att dyka ner i och ta för sig av sommaren – för den som är vaken för detta och tar sig tiden.

Förra veckan i Lerum tog jag mig tiden. Jag gick jag längs Alingsåsspåret varje dag och plockade litervis av solmogna vildhallon – till paj, till mellanmål och till min egen hemmagjorda hallonsylt. Sylten blev jättegod till Johans pannkakor och även helt perfekt till att baka massor av läckra hallongrottor:

En kaka till kaffet eller två… eller tre! 😋

Man får unna sig ljusglimtarna i vardagen. Hallonen stannar inte för alltid på sin buske. Körsbärsträden på Järntorget blommar också allt för snabbt på våren, inte många dagar tills de ligger dammiga och grå på marken – inte längre lika trevliga för kameran som här:

Vårens körsbärsblomning på Järntorget 🌸

Självklart kommer nya vårar och somrar, nya blommor och bär. Men varför ska man vänta ett helt år till? Varför inte bara passa på?

Den här bloggen handlar inte bara om vin och vinkunskap. Den är också lite av min personliga studie i rent och skärt livsnjuteri. Och konsten bakom detta är till stor del att vara uppmärksam på livets små ljusglimtar, inse att man är värd allt detta och ta för sig.

Visste ni förresten att hallongrottan föddes på tidigt 1960-tal under en konditortävling som Önos – https://www.onos.se – arrangerade för att promota sin hallonsylt? Den stolta vinnaren var Calles Konditori i Söderhamn med just hallongrottan som bidrag.

Källa: Wikipedia a.k.a Nörd-Mekka 🤓

Nerds have more fun! 😜