HĂ€r kommer en summering av de senaste vinerna som jag har provat. Alla har varit goda men bara en kan vin(n)a.

PN frĂ„n Österrike 🍇🇩đŸ‡č

Först ut har jag och Johan nu provat gamla vĂ€rldens Pinot Noir Ă€ven frĂ„n Österrike. Detta vin provade vi till en pasta carbonara:

Meinklang
Pinot Noir 2019
129 :- nr 75093

De typiska tonerna av lĂ€der och stall hos Pinot Noir fanns dĂ€r men jag kĂ€nde en mörkare fruktighet och bĂ€righet jĂ€mfört med de viner som jag har provat frĂ„n Bourgogne – mycket björnbĂ€r framför allt. Syran var ocksĂ„ högre och detta lockade fram lite apelsintoner.

Hade jag fĂ„tt göra om detta sĂ„ hade jag serverat vinet lite svalare till vit fisk. 

Top notch i sĂ„ fall! 👌 

Tisdagsbubbel đŸ„‚ 

I tisdags förra veckan invigdes Eurovision Song Contest 2021 med MÄns Zelmerlövs cava som jag skrev om i förra inlÀgget.

Doft och smak var frisk och fruktig med inslag av apelsin, lime och pĂ€ron samt grönt Ă€pple, krusbĂ€r och flĂ€der. DĂ€r fanns ocksĂ„ toner av bröd, kex och choklad. 

Ett vin vĂ€rdigt Eurovision! 🎙

Onsdagsgrill đŸ”„ 

GrillsÀsongen invigdes ocksÄ officiellt förra veckan. Fransk potatissallad och heta kycklingspett med habanero och ingefÀra stod pÄ menyn. Detta sÀnktes med en frisk, fruktig och pÀrlande Riesling frÄn vingÄrden Jeanette Wines i South Australia:

Big Fine Girl
Riesling, 2019
119 :- nr 2401

Söta pÀron och aromatisk flÀder och dragon samsades med syrlig lime och frisk mineral. Vinet passade perfekt till maten dÀr potatissalladens dill speglade vinets örtighet medan de sötstarka spetten samsades mycket fint med frukten i vinet.

Perfekt start pĂ„ grillsĂ€songen! 😋

Fredagsmys đŸ˜ 

Myset inleddes med ett glas frisk och fruktig rosé frÄn Rioja:

Muga
Rosado 2020
119 :- nr 92242

DÀrefter fick ribs och pommes sÀllskap av detta mustiga rödtjut frÄn Portugal:

Casa Ferreirinha
Vinha Grande, 2018
139 :- nr 2752

Vinet hade mjuka tanniner och inslag av körsbÀr, mörka bÀr och vanilj, svartpeppar och lakrits, stall, tobak, trÀ och hö. Det var helt underbart till en saftig köttbit.

FulltrĂ€ff!Â đŸ€©

Eurovision-lördag đŸŽ” 

Till ESC-finalen valde vi att bubbla vidare med MĂ„ns och dĂ€refter blev det en till god rosĂ© – en tysk variant pĂ„ Pinot Noir som visade sig vara en fenomenal somrig fruktbomb av smultron, jordgubb och söta citrusfrukter:

Villa Wolf
Pinot Noir, 2020
129 :- nr 92310

Fint vĂ€lkomnande av sommaren! ☀

Vin(n)aren đŸ·đŸ„‡

Av alla dessa viner anser jag att det portugisiska röda vinet gav mig mest nöje. Det var komplext och nyanserat i doft och smak med riklig variation och god balans. Det passade jÀttebra till bÄde mat och som sÀllskapsdryck. Tack och lov har jag en flaska till att se fram emot.

ParabĂ©ns Portugal!Â đŸ· 👏