Solaris till Toast Skagen och ”brĂ€nnesnuda”

BrĂ€nnesnuda?! Är det ens svenska? Nej, det Ă€r skĂ„nska!Â đŸ€ Â Och till brĂ€nnesnudan serverades skĂ„nskt solera-lagrat vin pĂ„ druvan Solaris. Wow, vilken kombo!

Vi avslutade pÄ sedvanligt skÄnskt manér med Àppelpaj. BÀstkusten mötte ocksÄ upp spektaklet i en Toast Skagen till förrÀtt. Mums!

BrĂ€nnesnuda đŸ€§

Jag ville bjuda pĂ„ nĂ„got tvĂ€ttĂ€kta skĂ„nskt att tillĂ€gna mina hemtrakter pĂ„ den vindpinade lundaslĂ€tten samt lördagens vin frĂ„n Flyinge VingĂ„rd – https://www.flyingevingard.com – skĂ„nsk ekologisk vingĂ„rd sedan 2009.

Denna skĂ„nska landskapsrĂ€tt – lĂ„ngkok pĂ„ rotfrukter och sidflĂ€sk – brĂ€nner till i ”snudan”, a.k.a nĂ€san. Det Ă€r en rejĂ€l dos riven fĂ€rsk pepparrot som finish skapar den magin. Havregryn och smör kokas med pĂ„ slutet för extra fyllighet.

Inspiration till maten fick jag frÄn https://www.mathem.se och https://www.visittrelleborg.se dÀr jag tog russinen ur kakan för att fÄ till den ultimata brÀnnesnudan för kvÀllen.

Solaris 🍇

I glaset denna lördagskvÀll hittades vad som har blivit Sveriges egen specialdruva, nÀmligen den gröna druvan Solaris:

Pegasus Solera (ofiltrerat)
Solaris
295 :-

Druvan togs fram i Tyskland genom korsning 1975 dÀr den har blivit kÀnd i Baden och Sachsen. Den Àr tÄlig mot sjukdomar och svamp och odlas förutom i Tyskland och Sverige Àven i Danmark. 
Solaris ger ofta viner med lite söt karaktÀr dÄ den uppnÄr höga sockerhalter redan tidigt i mognadsprocessen. DÀrför Àr den Àven populÀr att göra dessertviner pÄ.

Systembolaget beskriver just detta vin som fylligt och smakrikt samt fruktigt och nyanserat. Smak och doft beskrivs som fatkaraktÀr och inslag av gula Àpplen, kardemumma, aprikos, nÀtmelon, smör och vanilj. 
Jag tÀnkte att detta var spÀnnande smaker att matcha med en mustig rotfruktsgryta dÀr man Àven har öst pÄ rejÀlt med vitt vin och honung.

Jag valde sĂ„klart StrömĂ€ngens sommarhonung 2018 – nyslungad nĂ€r jag köpte den av en före detta kollega men minst lika god nu som dĂ„. Tack Alis för din bisyssla 😜

Solera-systemet đŸȘ”

Vinet har ingen enskild ÄrgÄng dÄ det har fatlagrats enligt Solera-systemet. Detta Àr annars vanligt vid tillverkning av ex. sherry och portvin och bygger pÄ en blandning av viner frÄn flera fat i olika ÄrgÄngsnivÄer.

Vinet i de nedersta faten Ă€r Ă€ldst och den nivĂ„n kallas för solera – frĂ„n de faten tappar man det vin som ska buteljeras. Ovan pĂ„ soleran finns nivĂ„er av fat med yngre viner – dessa nivĂ„er kallas för criaderas.
Man tar vin frÄn alla fat i soleran till sin blend och fyller sedan pÄ soleran med en blandning frÄn alla fat i den första criaderan. Den fylls i sin tur pÄ med en blandning frÄn alla fat i den andra criaderan osv. Faten i översta criaderan fylls pÄ med olagrat vin som kallas för sobretabla.

Genom denna blandningsmetod försÀkrar man sig, precis som vid en standardchampagne, om att produkten kommer att bli likadan varje gÄng.

Pegasus Solera har alltid minst tre ÄrgÄngar som bÄde har jÀst och lagrats pÄ franska ekfat. Inte minst för detta talade vinets hÀrligt intensivt gula fÀrg. Vita viner som ekas gulnar i tonen.

Kolhydrat-smockan 😮

Okej, först och frĂ€mst fick jag Ă„tminstone en brĂ€nnesnuda i kranen. Har man inte fĂ„tt sig en brĂ€nnesnuda sĂ„ har man liksom inte Ă€tit en brĂ€nnesnuda – sĂ„ Ă€r det.

Vinets söta toner av frukt och krydda var perfekta till den mustiga och söta grytan som Àven var milt kryddad med peppar och lagerblad. DÀr fanns Àven en frisk syra som gick bra bÄde till Toast Skagen och till att runda av smöret och sidflÀsket i brÀnnesnudan.

Men efter en rejÀl portion Àppelpaj med vaniljsÄs pÄ detta var jag helt golvad av kolhydrat-smockan. Det var bara att ge upp för kvÀllen.

Sist men inte minst vore det helgerÄn ifall jag inte avslutar dagens inlÀgg med följande skÄnska ordsprÄk:

”Möen mad Ă„ god mad Ă„ mad i rĂ€ttan ti Ă„ madaro”