Ost och vin – Vacker syn att skåda 😍🧀🍷

Lillördagslyx var ordet och igår stavade vi detta finord i spaghetti med smörstekta champinjoner i peppar och vitlök. Vi slängde in en accent av oförskämt mycket riven parmesan och som utropstecken till det hela drog vi till med en fyllig och kryddig Bordeaux-blend från Sydafrika:

Aaldering, Stellenbosch
Cabernet Sauvignon Merlot 2018
219 :-*

*Vivinos pris

Vinet bjöd på mycket frukt och tanniner från druvorna samt en hel del fatkaraktär efter 20 månader på 100 % fransk ek. Bland frukten hittades svart vinbär, björnbär, plommon och mörka körsbär. Ekningen lockade fram toner av örter, vanilj, smör och smörpopcorn samt körsbärskärna. Där fanns även en touch av tobak och läder i vinet samt en pikant kryddig ton av peppar.
Löken och svampen stektes i rejält med smör och kryddades med svartpeppar, vitpeppar och pressad vitlök. Smöret, sötman och kryddorna utgjorde en perfekt spegling av vinets alla underbara dofter och smaker. Wow, vilken fullträff!

Sydafrikas vinodling avgränsas till sydvästra delen av landet runt Kapprovinsen. Kapprovinsen och Godahoppsudden är en av de vackraste platser som jag har sett. Längs vägen ut mot udden såg vi massor av vilda babianer. Vi stannade också till för lunchen för att titta på kolonin av afrikansk pingvin i naturreservatet Boulders Beach. Där vågade vi oss även på ett dopp i False Bay – på rejält avstånd från pingvinerna såklart vilka man absolut inte får störa. Det var uppfriskande men inte i närheten av hur kallt det vore på motsatt sida i Atlanten.

Jag besökte ingen vingård men det var också jättefint att bussa mellan bergen under utflykterna och se de solkyssta vinodlingarna längs vägen. Vinodlingen i Sydafrika är uppdelad i tre huvudregioner med diverse underregioner:

Coastal Region

  • Stellenbosch
  • Paarl
  • Swartland

Breede River Valley

  • Worcester
  • Robertson

Cape South Coast

  • Walker Bay
  • Elgin

I Sydafrika domineras druvodlingen av den gröna druvan Chenin Blanc medan Cabernet Sauvignon är den blå druva som odlas mest. En annan viktig druva är den blå druvan Pinotage som uppfanns i Sydafrika genom att korsa Pinot Noir med Cinsault. Pinotage som ekas länge får ofta en intensiv karaktär av kaffe och choklad. Detta har blivit populärt hos vissa konsumenter och många vinproducenter drar nytta av detta i sin marknadsföring.

Andra druvor som odlas är de gröna druvorna Sauvignon Blanc och Chardonnay samt de blå druvorna Merlot, Syrah och Pinot Noir. Pinot Noir som är en känslig och kräsen druva odlas dock bara i mindre mängd i de allra svalaste områdena. I de andra delarna är klimatet för varmt för druvan.

Området Stellenbosch hittas ca 5 mil väster om Kapstaden, norr om bukten False Bay. Just Stellenbosch är kända för Bordeaux-blends vilket innebär att man efterliknar druvblandningar från Bordeaux.
För Sydafrikanska viner där druvorna kommer från ett specifikt område anges ursprungsbeteckningen WO, Wine of Origin, sedan 1973. Jämfört med apellationssystem i andra länder, t.ex. Frankrike och Italien, omfattar WO inte några ytterligare regler än den geografiska ursprungsbeteckningen.

Men hör ni, torsdag eftermiddag och helgen kommer snart.
Med andra ord:

À bientôt