Match made in heaven 😍

Ytterligare en flaska hÀrlig Pinot Noir blev det under pÄskdagen till att skölja ner en klassisk dansk flÊskesteg:

LabourĂ©-Roi, CĂŽte d’Or
Pinot Noir 2019
119 :-

Vinet var lÀtt med relativt hög syra fast med snÀlla tanniner, bara en aning strÀvt. BÄde doft och smak var rika pÄ frukter som mogna jordgubbar, björnbÀr, syrliga körsbÀr och lingon. Stall, lÀder och ekfat trÀngdes ocksÄ i glaset. 

De sötsyrliga frukttonerna tillsammans med de mogna tonerna av lÀder och stall gifte sig galant med rödkÄlen och med det sötsyrliga milda Àppelmoset. Den feta flÀsksvÄlen var perfekt knaprig och rundades av riktigt fint av syran frÄn vinet.

En Pinot Noir frĂ„n CĂŽte d’Or i Bourgogne gĂ„r alltid hem till flĂ€sk eller fet fĂ„gel – en stĂ„ende klassiker. Om detta stĂ„r pĂ„ bordet sĂ„ Ă€r det hĂ€r vinet ett sĂ€kert kort till ett mycket överkomligt pris.

Franskt bubbel sĂ„klart đŸ‡«đŸ‡·đŸ„‚

En crĂ©mant som vi tog med oss ner skĂ€nkte ocksĂ„ en god aperitif före maten – franskt bubbel slĂ„r ju aldrig fel liksom. Den hĂ€r gĂ„ngen var det en crĂ©mant frĂ„n Loiredalen:

Langlois-Chateau
Crémant de Loire Brut
149 :-

Vinet bjöd pÄ hÀrlig bubblighet, söt smak av honung och pÀron och frisk smak av apelsin och grapefrukt.

Producenten Langlois-Chateau grundades 1885 av Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Idag Àgs företaget av champagnehuset Bollinger.

Perfekt avslutning 😋

Vi avslutade middagen med en riktig 200-procentare – 100 % av bĂ„de enkelhet och fullĂ€ndning. Vaniljglass med rostade mandelflarn, fĂ€rska hallon och persikor i sockerlag. Hallonen bröt av glassen med bĂ„de syra, sötma och djup smak. De knapriga och rostade mandelflarnen skĂ€nkte en extra kryddning och hĂ€rlig crunch som finish. Ibland hittas det bĂ€sta i enkelheten.

Loiredalen đŸ‡«đŸ‡·đŸ‡

Loiredalen strĂ€cker sig inĂ„t landet frĂ„n franska atlantkusten vid den förrĂ€diska Biscayabukten. Tro mig nĂ€r jag sĂ€ger att Biscaya inte Ă€r platsen för den sjösjuke, vilket jag tack och lov Ă€r förskonad frĂ„n. DĂ€r passerade vi ocksĂ„ under kryssningen 2015 frĂ„n Southampton till Barcelona. Som det gungade och knakade. Den natten glömmer vi inte…

Klimatet i regionen Àr överlag kyligt men varierar frÄn svalare maritimt till varmare kontinentalt beroende pÄ hur lÄngt inÄt landet man kommer. FrÄn kusten och inÄt delas regionen upp i fyra mindre vinregioner:

  • Nantais
  • Anjou-Saumur
  • Tourraine
  • Centrala Loire

Odlingen i Loire utgörs framför allt av de gröna druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Melon Blanc samt de blÄ druvorna Cabernet Franc och Gamay.

Franska bubbel-2:an đŸ„‚đŸ„ˆ

Det produceras mycket mousserande i Loire. Efter Champagne görs hÀr mest bubbel i landet. Förutom crémant görs andra varianter av mousserande vin i Saumur och Vouvray. Gemensamt för samtliga Àr dock att de produceras med den traditionella metoden dÀr flaskjÀsning pÄ jÀstfÀllningen mÄste genomföras under minst 9 mÄnader. 

Druvorna som anvÀnds Àr frÀmst Chardonnay, Chenin Blanc och Cabernet Franc. Medan Vouvray mest gör mousserande pÄ enbart Chenin Blanc sÄ förekommer blandviner i Saumur men Àven rött bubbel pÄ Cabernet Franc.

Bubbel frÄn Loire beskrivs med en lite mer rökig och rostad karaktÀr i motsats till Champagnens karaktÀristiska toner av bröd och bakverk.

Crémant de Loire produceras i regionerna Anjou, Saumur och Tourraine och apellationen tillkom 1975 precis som i Bourgogne.

Tack för pĂ„sken 2021 đŸŁâ€ïž

Nu har vinpĂ„sken 2021 nĂ„tt vĂ€gs Ă€nde. Den var god, lĂ€rorik och inspirerande och fylld av mycket trevliga aktiviteter. Men mest av allt var pĂ„skhelgen fylld av mycket gemenskap och kĂ€rlek frĂ„n familj, sambo och vĂ€nner. Jag kĂ€nner mig lyckligt lottad att ha sĂ„ mĂ„nga fina mĂ€nniskor i mitt liv. All kĂ€rlek till er! ❀

Glad annandag pÄsk!