Rosé på Dalby Gästis med utsikt mot tingshuset från 1783 och biblioteket som förr i tiden var vagnstall för gästernas hästar och droskor.

Varmrökt lax från grillen

Påskaftons eftermiddag bjöd på solig långpromenad i Skrylle naturreservat. Denna rekreationsplats med slingor av olika längd bjuder på varierad natur. Man tar sig också enkelt dit, både till fots och med cykel eller ifall man väljer bil eller buss. Uppe vid Skrylles center finns gymanläggning både ute och inne, café, restaurang och konferens, närliggande grillplatser och mycket mer. Besök https://skrylle.se för att läsa mer om vad ni kan hitta på där.

Därpå bjöd lördagen på varmrökt lax direkt från grillen med klyftpotatis och ärtor i majonnäs och crème fraîche. Ett glas sydafrikansk Sauvignon Blanc bjöd på en fruktig och frisk fläkt av krusbär och citrus att bryta av den feta fisken och ärtröran.

Zonnebloem
Sauvignon Blanc 2019
79 :-

Syra blir som en cleanser i munnen till fet mat, den bryter igenom den feta hinnan på gommen och tungan. Där hittar ni en av anledningarna till varför lax och annan fet fisk ofta serveras med en citronklyfta.

Hade jag inte tillräckligt med D-vitamin förut så lär jag ha det nu efter gårdagens rejäla portion av sol och lax.

Rosé på anrika Dalby Gästis

Dalby har haft en gästgivaregård sedan åtminstone 1666. Orten var historiskt ett viktigt nav som dansk residensstad och biskopssäte. Ifjol slog man åter upp portarna och här fortsatte lördagens vinäventyr.

Medan resten av familjen drack Dalby Gästis pilsner som har tagits fram i samarbete med Pax Brygghus i Flyinge (https://www.paxbrygghus.se) så valde jag och Johan att hylla våren med en provensalsk rosé.

Olikt andra provensalska roséviner som jag har druckit så var detta vin djupare och varmare i färgen – inte sådär lätt persikofärgat eller laxrosa, utan mer oranget och nästan lite åt koppar i nyansen.
Smak och doft var också lite sötare och mognare med en touch av russin. Men där fanns även en djup bärig smak som bjöd på både syra och sötma. Citrustonerna i vinet var också sötsyrliga med inslag av apelsin och grapefrukt. Lite härliga mineraltoner gav vinet en extra touch. Detta var ett spännande och gott vin som man kunde och ville njuta riktigt länge av.

Mer historia om Dalby och gästgiveriet hittar ni på https://dalbygastis.se medan ni planerar ert besök och låter er frestas av menyn. Ni hittar både stående skånska klassiker och trendiga säkra kort. Jag har redan siktet inställt på äggakakan inför mitt nästa besök. Man blir såklart också lite stolt när hemorten grejar ett så bra ställe för mat och dryck.

Tack för besöket!
Vi ses snart igen!