Långfredagen bjöd på mycket gott 😋

Påsken 2021 fortsatte under långfredagen i min kära hemstad Lund – eller Dalby är det ju egentligen men Lund ligger mig närmast hjärtat.

Lite historia

Vi började besöket med lunch på Restaurang VED som ligger strax intill anrika Krognoshuset på Mårtenstorget. Husets historia går tillbaka till 1300-1400-talet då det ägdes av en dansk adelssläkt. Ett stort nöje med att besöka Lund är att det finns flera medeltida hus bevarade trots två stora bränder under 1600-talet – detta tack vare stadens asymmetriska gatumönster.

Detta lärde jag mig i 9:an under prao på en arkeologisk utgrävning. Detta är något av det häftigaste som jag har gjort. Tänk att hålla i en kam som någon har använt under 1500-talet och i en järnplugg med en tupp som har tillhört en öltunna. Att få hålla ett stycke historia i sina händer som någon har använt i sin vardag så långt tillbaks i tiden är verkligen speciellt.

Vi grävde till öster om Mårtenstorget i resterna av det som troligen var ett värdshus på 1500-talet. Vi hittade massor med fin keramik – av typen rödgods som blev vanligt i Sverige under 1200-talet och som används än idag till bland annat blomkrukor. 

Keramiken var glaserad i olika färger. Jag hade den stora förmånen att gräva fram örat från ett grönmålat krus – en riktigt stor keramikbit i sammanhanget. Vi hittade också mycket matrester i form av fiskben och skal från musslor och ägg.

Toppen-lunch

Igår vankades andra bullar än musslor, ägg och ölkrus. Restaurang VED frestade med lammlägg och örtrostad potatis, smörad rödvinssås, puré på eldad aubergine och rotfruktschips. Till detta valde jag ett glas Pinot Noir från Monterey i Kalifornien:

Noble Vines 
667 Pinot Noir

Vinet var en sötsyrlig fruktbomb av jordgubb, björnbär, lingon och ljusa körsbär. Där fanns också den omisskännliga karaktären av läder och stall hos en Pinot Noir samt en viss pepprighet och lite ekfatskaraktär.

Vinet var medelhögt i syra och tanniner, komplext i doft och smak men också lättdrucket. Syran bröt av det feta och möra köttet. Purén på eldad aubergine gav en helt perfekt spegling av vinets mustiga och kryddiga ton av läder, stall och peppar. De söta och krispiga rotfruktschipsen kändes också helt rätt till den ljusa frukten som vinet bjöd på. Detta kan vara en av de godaste luncher som jag har ätit på mycket länge.

Johan drack ett glas rosé till ugnsbakad lax med räkor och kokt potatis. Han såg ut att njuta minst lika mycket som jag. Som pricken över i kom vi under 500-lappen för hela kalaset. Detta måste jag säga är mer än prisvärt.

Låt er frestas på https://www.restaurangved.se och se vad de har att bjuda på.

Mer historia och sevärdheter

Vi fortsatte besöket på Kulturen. Om ni vill uppleva Lunds historia så leta er fram till denna rika skatt av historia och kultur i Lundagård som inte ger dig ett utan flera museer – en samling bevarade hus från olika tidsepoker med flertalet temporära och permanenta utställningar om historia, konst och kultur. Smält sedan alla intryck över en god kaffe på det lilla mysiga kaféet.

Just nu pågår den fantastiska utställningen om den tidigare lite okända porträttfotografen Ida Ekelund som verkade i Lund under 1920- och 30-talet. Tusentals försvunna glasplåtar hittades gömda under ett golv varav 8000 kunde framkallas och digitaliseras till eftervärlden. Ida anses ha haft en speciell förmåga att knyta an med de hon fotograferade vilket ger liv och känsla åt bilderna. Detta håller jag verkligen med om när jag själv tittar på hennes bilder.

Passa på nu i påsk när Kulturen har öppet alla dagar kl. 10-16. På https://www.kulturen.com hittar ni allt ni behöver veta inför besöket.

Lundagård är verkligen Lunds hjärta, både geografiskt och kulturellt. Där hittar ni även domkyrkan, universitetsbyggnaden, AF-borgen (Akademiska Föreningen) och historiska museet. Strax intill domkyrkan ligger också Kungshuset från sena 1500-talet. Kika in på https://www.lundagard.se och titta på vad ni vill göra.

Påskbuffé

Långfredagen avslutades i Dalby med en härlig påskbuffé tillsammans med familjen. Där fanns såklart klassiker som gravad lax med hovmästarås, sill och ägg. Men lite småplock och charkuterier bjöds det också på och till min stora förtjusning en insalata caprese – en av mina riktigt stora favoriter från det italienska köket. Denna enkla men supergoda sallad består av skivad mozzarella och tomater, olivolja och färsk basilika. Rippla gärna över en god balsamvinäger som finish.

I glaset till detta hittades lite ljus bayersk lager och en alkoholfri IPA och därefter lite gott sydafrikanskt vitt:

Mulderbosch
Chenin Blanc 2019
99 :-

Chenin Blanc har sitt ursprung i Frankrike men det är i Sydafrika som odlingen av denna druva är som störst. Den utgör 19 % av landets odlingsareal av 100 000 hektar och en dubbelt så stor odling som i Frankrike.
Vinet var fruktigt och lent med inslag av päron, honungsmelon och citrus. En alldeles perfekt avslutning på långfredagen.

Nu skiner solen och det är snart dags för en härlig långpromenad.

Glad påskafton!