Pärlande söt riesling

Skärtorsdagen efter jobb inledde vi påskhelgen 2021 med en läskande, pärlande och söt riesling från vinregionen Pfalz i Tyskland producerad av företaget Lergenmüller. 

Sankt Anna
Riesling 2019
89 :-

Som brukligt var det först rieslingens typiska karaktär av petroleum och bränt gummi som hittade till min näsa. I doft och smak hittades även päron, citrus och tropisk frukt. 
Men det var den slående sötman och den härligt pärlande känslan på tungan som gjorde vinet unikt. I det pärlande mötet mellan syrlig och söt frukt fördes tankarna till ett läskande sommarbål.

Jag skulle säga att en lite sötare riesling gör sig utmärkt genom hela påskbuffén med dess kombination av friska, syrliga, söta och feta inslag. Rensa gommen från den feta laxen och västerbottenpajen med hjälp av vinets syra, låt vinets sötma samsas med hovmästarsås och sillinläggningar. Lägg till lite friskt grönt som även bjuder på en behaglig sötma. Mina favoriter är blancherad grön sparris, tunna skivor av fänkål i soppor och sallader eller lite nykokta rödbetor. Mums!

Lergenmüller själva tipsar baktill på flaskan att vinet kan drickas till diverse fiskrätter men också till efterrätten. Tänk er den klassiska påskbakelsen med en bit rulltårta, nyvispad grädde och en inlagd persikohalva. Den tror jag verkligen kan höjas med en söt riesling.

Tyska vinregioner

Pfalz är den näst största vinregionen i landet efter Rheinhessen. De tyska vinregionerna hittas lite neråt i landet mot väster där Tyskland möter Belgien och Luxemburg samt Frankrikes nordöstra hörn. Franken ligger lite mer inåt landet men nära de övriga regionerna. Vinregionerna utgörs av följande från norr till söder där jag även har lagt till de kändaste byarna i förekommande fall:

 • Ahr
 • Mosel
 • Rheingau – Johannisberg; Rüdesheim
 • Nahe – Schlossböckelheim
 • Rheinhessen – Nierstein
 • Franken
 • Pfalz – Forst; Deidesheim
 • Baden

Kloster Eberbach

Jag vill även passa på att slå ett slag för Kloster Eberbach från Rheingau som gör ett trevligt Kabinett på Riesling. Detta vin kan också passa fint genom hela festmåltiden nu till helgen. 
Vi fick prova vinet under en av vinprovningarna på vinkunskapen, det var ett av våra lärares favoritviner. De intygade att vinet gör sig mycket bra i kombination med gravad lax med hovmästarsås. Den söta hovmästarsåsen riskerar annars att ett torrt vitt upplevs som alldeles för surt.

Jag har skrivit lite om QmP-viner tidigare, Qualitätswein mit Prädikat. Kabinett är det första av dessa Prädikat och det som är minst sött. Kabinett-vinerna anses däremot vara de mest delikata Prädikatsvinerna med sin kombination av sötma och friska frukttoner av citrus och gröna äpplen. Kabinett görs dels i halvtorr lite sötare stil och dels i torr stil. De torra ligger på ca 12 vol. % alkohol medan de halvtorra ligger på endast 8-9 vol. %.
Sötman hos de bästa vinerna får man fram genom att avstanna jäsningen vilket ger mer restsötma i vinet, alltså socker som inte jäser ut till alkohol. Denna metod ger en bättre balans mellan syra och sötma. En annan metod för att öka sötman i vinet är att lägga till så kallad Süßreserve vilket är en ofermenterad druvjuice. Detta är ovanligt för högkvalitativa viner och i vissa länder är metoden förbjuden helt eller delvis.

Vinodlingen i Tyskland

Här kan ni läsa vidare om vilka druvor som är vanliga Tyskland

Gröna druvor:

 • Riesling
 • Müller-Thurgau
 • Silvaner 

Blå druvor:

 • Spätburgunder (Pinot Noir)
 • Dornfelder

Övriga gröna:

 • Grauburgunder/Ruländer (Pinot gris/Pinot Grigio)
 • Weißburgunder (Pinot Blanc)

Övriga blå:

 • Portugieser, 
 • Trollinger
 • Schwartzriesling (Pinot Meunier)

På resande fot

I skrivande stund sitter vi på bussen till Skåne. Munskydd är på och det finns gott om avstånd till mina medresenärer. Bus 4 You har tänkt på vår säkerhet. Nu ser jag och Johan fram emot en härlig påskhelg tillsammans med familj och vänner.

Håll utkik i bloggen efter nästa goda påskvin.

Glad påsk!