Hej hej Mona Strej!
Hej på dig Mona Strej!

Hej Mona Strej!

Vem är Mona Strej? 

Det vet jag inte. Men jag vet i alla fall att Monastrell (j) är det spanska namnet på den sydfranska druvan Mourvèdre. I lördags sa jag hej till Monastrell för första gången. Väl mött!

I glaset fanns detta ekologiska vin med 100 % Monastrell från vingården Bodegas Arráez som ligger i regionen Jumilla i sydöstra Spanien.

Vivir Sin Dormir 
Monastrell 2018
99 :-

Vivir Sin Dormir lät redan på namnet som ett vin för mig. Leva utan att sova är som Daniel i ett nötskal. Jag är helt omöjlig att komma ner i varv på kvällarna, det är då jag har som mest energi. Nattuggla har jag varit så länge jag kan minnas.

Vinet hade i alla fall en tydlig karaktär av mörk frukt som björnbär och mörka körsbär men med tydliga tanniner och hög syra. Det gick även att ana lite läder samt fatkaraktär som lockade fram toner av tobak och körsbärskärna. 

Den lite högre alkoholhalten var dock framträdande i både doft och smak. Men efter lite luftning blev Mona mindre bitsk.

Monastrell är efter Garnacha (Grenache) den viktigaste blå druvan i Spanien. I södra Spanien gör man viner på druvan att drickas unga. Utöver Jumilla är den även vanlig i Valencia samt i Castilla-La Mancha som är landets till ytan största vinregion. I Frankrike odlas den också i de södra vinregionerna, bland annat som blandningar i viner från Rhônedalen där man drar nytta av druvans tanniner. 

Nu för tiden har Monastrell också hittat till Nya världen, i synnerhet till Australien och Kalifornien. Där kallas druvan för Mataro efter den spanska staden Mataró från vilken druvan spreds till Frankrike under 1500- och 1600-talet.

Jag tackar ännu en gång André Dominé för matnyttig information i boken ”Vin” samt Munskänkarna genom deras informativa och lättbegripliga hemsida. Eller vänta, kallar man det kanske dricknyttigt? 

Apropå druvans namn kan jag inte heller låta bli att tänka på Sonja Eriksson. Vem var hon? Det undrade min kära mor en gång när hon inte hörde att pappa sa Sony Ericsson…

Nåväl!

Tack och hej Mona Strej! 

Välkommen åter!