Sushi y vino por favor!

Spanskans garzón är samma som i franskan (garçon). Det betyder pojke men det är också så man kallar till sig en manlig kypare.

Så här valde tre festsugna garzóns att umgås en lördagskväll i enlighet med Corona-restriktionerna.

Vi hängde hos vår gode vän Arne och lyssnade på sköna poptoner av Ollie Wride på livestreamad Youtube-konsert. Till detta drack vi följande uruguayanska vin på druvan albariño till några läckra sushibitar från Wasabi i Majorna. 

Garzón
Reserva Albariño 2020
139 :-

Digitala livespelningar är ju ett nödvändigt inslag i tider av Covid-19 när vi inte kan gå på riktiga konserter. Inget Way Out West blev det ifjol och nyss fick vi åter besked om nytt datum för Rammstein på Ullevi som inte blir av förrän juli 2022.

Men som jag längtar till konsertsommar nu. Alltifrån större spelningar på Ullevi och under Way Out West till små intima konserter på Oceanen och Pustervik – för att inte tala om sommarspelningarna på Liseberg där jag fortfarande ångrar att jag inte pallade mig ner för att se Kraftwerk 2019. Det ska också bli spännande att sondera terrängen av platser för spelningar runtomkring vårt nya hem i Eriksberg när detta tillåts igen.

Hursomhelst hade vi en helmysig lördagskväll med en härlig kombination av god mat och vin, musik, film och vänskap. Vinet var mjukt och fruktigt med inslag av päron och honungsmelon men även friska inslag av lime och mineral. Det fanns också en något rostad ton som passade extra bra till riset och till sesamfröna på makirullarna.

Druvan Albariño

Albariño förknippas annars mest med Galicien som utgör nordvästra hörnet av Spanien. Där låg vi i hamn i staden Vigo under en medelhavskryssning 2015 och passade då på att göra en utflykt till vingården Agro de Bazán några mil norr om staden.

Utöver druvans aromatiska fruktighet av päron, äpple och exotisk frukt så visar druvorna i Galicien ofta upp mycket mineraltoner och en tydlig sälta på grund av influenser från Atlanten. De viner vi provade på Agro de Bazán samt en annan galicisk variant som jag fick prova under vinkunskapen i höstas hade också tydlig sälta och mineral i smaken samt storslagen friskhet.

Vinlandet Uruguay

Nu var det dock ett Albariño från nya världen som vi fick stifta bekantskap med, från Maldonado i Uruguay. Detta område hittas i landets södra del vilken utgör merparten av landets vinodling. Vinet som vi drack hade flera likheter med de spanska varianterna trots att det kommer nya världen, med mycket terroir och nyanserade toner. Men detta har givetvis sina förklaringar.

Klimatet är även här påverkat av Atlanten samt av Falklandsströmmen från Antarktis. Odlingsklimatet betraktas därför som maritimt och jämförs också ofta med det som finns i Bordeaux. Det är också diverse franska druvsorter som dominerar odlingen, både sorter från Bordeaux och från Bourgogne. Däremot är det druvan Tannat från Madiran i sydvästra Frankrike som har blivit landets signum och detta med bättre resultat till och med.

Atlantklimatet har också medfört att medan Chile och Argentina med sina influenser från Stilla havet producerar fruktdrivna viner som är mer typiska för nya världen så levererar Uruguay viner som mer motsvarar europeisk stil.

Uruguay räknas till det fjärde viktigaste landet för vinproduktion i Sydamerika efter Chile, Argentina och Brasilien. Ändå står det mycket mindre skrivet om Uruguay än de tre förgående. Däremot har Uruguay en 200 år kortare vinhistoria som börjar först under 1800-talet med hjälp av baskiska nybyggare. Man har inte heller varit lika skyndsamma med att börja exportera till andra länder. Produktion och export har däremot fått en hjälp på traven under senare tid tack vare införande av ett nationellt vininstitut med kvalitetskontroller 1998 samt internationella samarbeten i Spanien och Frankrike.

En bägare av kunskap

Att dricka ett nytt vin bjuder på så mycket ny kunskap. När man börjar läsa vidare förstår man vinets karaktär så mycket bättre. Nu förstår jag till exempel bättre varför jag kunde dra så mycket paralleller till spanska viner av Albariño fastän jag befann mig i nya världen.

Om man vill lära sig mer om vinet eller vad man annars dricker så gör man klokt i att satsa på litteratur eller att kika in på olika hemsidor. 

Till detta inlägg har jag ännu en gång varit hjälpt av boken ”Vin” från 2008 av André Dominé samt av den intressanta och inspirerande faktan på Systembolagets hemsida.
Boken ”Vin” köpte jag på rea för flera år sedan för att ha som bordslektyr och skådebröd – en rejäl pjäs med jättefint omslag. Då trodde jag inte att jag skulle ha så här mycket nytta av den. Idag kan jag betrakta detta som ett av mina bästa bokköp någonsin.

Jag avslutar idag med ett motto som jag har lärt mig att verkligen tro på och anamma fullt ut den senaste tiden. Det kan låta som en kliché men Folkuniversitetet har så rätt när de säger att

”Kunskap förändrar”