Ibland kommer goda saker vid blotta tanken – serendipity, ödets lyckokast. Jag är inte särskilt vidskeplig men jag kan uppskatta det häftiga med dessa stunder eller när jag får en déjà vu.

Idag under en solig långpromenad sa jag till älsklingen att nu ska vi gå riktigt långt och tömma energin så att vi kan unna oss något gott på kvällen. Och just då fick han ett sms av en god vän som bjöd över oss på söndagsstek.

Under helgen har jag fingrat lite fundersamt på min Bordeaux Supérieur och undrat på när denna kan bli av för en provning. Nu har jag svaret på detta. Givetvis tar vi med oss följande 750 ml gott-gott ikväll till vår gode vän:

Château Quinsac
Bordeaux Supérieur 2016
129 :-

Detta vin fick jag tips om under en av provningarna på vinkunskapen i höstas. Nu ska det bli spännande att prova vinet igen och se hur det gör sig ihop med en god matbit och i gott sällskap.

I denna Bordeaux-blend hittas druvorna Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Malbec. De tre första tillsammans med druvan Petit Verdot är de vanligast förekommande blå druvorna och Merlot är den dominerande druvan i regionen. För vita viner odlas de gröna druvorna Sémillion, Sauvignon Blanc och Muscadelle.

I motsats till Bourgogne som jag har skrivit mycket om det senaste så är i Bordeaux nästan alla röd- och vitviner en blend/cuvée med flera olika druvor – ni kanske minns att jag har skrivit om många endruvsviner från Bourgogne med druvor som Aligoté, Chardonnay och Pinot Noir?

Precis som i Bourgogne finns flera olika ursprungsskyddade appellationer i olika rang. Det finns övergripande appellationer som anger vintypen samt avgränsade appellationer för olika distrikt och mindre appellationer för kommuner i dessa distrikt.

Bordeaux och Bordeaux Supérieur är huvudappellationer för röda viner där Bordeaux Supérieur har något strängare appellationsregler och krav på högre alkoholhalt i slutprodukten. Detta vin ligger på 15 % vol.

Därutöver finns vit Bordeaux samt roséviner som går under namnen Bordeaux Rosé eller Bordeaux Clairet. Vid tillverkning av ett clairet ligger skalen med längre i jäsningsprocessen. Detta ger ett fylligare vin med djupare färg till skillnad från ett vanligt rosévin.

Jag hoppas få tillfälle att prova ett clairet en vacker dag. Men nu ser jag fram emot kvällens middag och provningen av detta vin. Nästa gång vi ses så faller domen.

À bientôt!