Äntligen fick jag tid att recensera vinerna från förra helgens söndagsmiddag samt att ge lite välförtjänt beröm till Tobbe som minsann vet hur man levererar en smaskig och festlig söndagsstek. Egen pressgurka och härlig gräddsås på skyn samt konsten bakom en alldeles härligt rinnig kladdkaka – jo man tackar ja!

Det blev två viner under kvällen, Bordeaux-vinet till steken som vi tog med oss och därefter ett portugisiskt vin från vingården Carm i Douro-dalen, nordöstra Portugal.

Château Quinsac
Bordeaux Supérieur 2016
129 :-

Vinha da Urze
Reserva 2014
187 :-

Bordeaux:

Vinet var mycket mörkt i färgen, stramt och nyanserat. Doft och smak var kraftig med inslag av mörka frukter och bär så som körsbär, björnbär och svart vinbär samt lakrits, ek och läder. Det var även mycket kryddigt med inslag av peppar och örter.

Den höga alkoholhalten gjorde dessvärre att vinet stack till lite i näsan och att det brann lite smått i munnen. Men i övrigt bjöd vinet på mycket härlighet för pengarna – massor med härliga smaker som samsades i munnen. Mums!
Tillsammans med såsen och det saftiga köttet blev tanninerna också mycket mjukare. Lite svart vinbärsgelé speglade också den härliga mörka frukten i vinet.

Duoro:

Detta vin var något syrligare men mindre stramt och pepprigt, lite ljusare i färgen och med toner av blåbär och syrliga körsbär.

I glaset samsades 45 % av Portugals toppdruva Touriga Nacional med 35 % Touriga Franca och ytterligare 20 % Tinta Roriz som är Portugals namn på den spanska druvkungen Tempranillo.
Dessa tre druvor ihop med Tinta Barroca och Tinta Cão är de fem druvor som odlas i vinregionen Duoro som annars är mest känd för tillverkningen av portvin.

Hade ni idétorka inför imorgon? Då har ni det inte längre! Bjud era vänner på söndagsstek och Bordeaux!

Bon appétit!