Tacos och ett glas vitt, pizza och en iskall lager, tre rätter och finvin eller bara en påse OLW som i reklamen. Det finns ett fredagsmys för alla smaker och stunder.

Så här rullar vi på Kommendörsgatan en vanlig fredagkväll:

Preppa matlagningsvinet. Och då menar jag inte Winborgs. Nej, något gott att dricka såklart! Maten sköter sig själv – ett fredagsmys à la Kommendörn’ är lugna gatan, utan meck och utan stök.
Unna er lite quality time tillsammans, vänta och njut. En klar favorit för oss att invänta maten med är denna goding från Marlborough, Nya Zeeland:

Stoneleigh Wild Valley
Sauvignon Blanc
129 :-

Fräsch Fruktig Frisk Fläkt

En typisk Sauvignon Blanc hittar man i glaset med aromatiska och fruktiga gröna toner av krusbär, svart vinbär, vinbärsblad och citrus. Rabarbertoner har jag också lyckats hitta i just denna variant. Mums!
En viss frän doft hittar dock vissa hos denna druva som ibland förknippas med kattpiss på en krusbärsbuske. Men låt er inte avskräckas. Vill ni ha en typisk och god Sauvignon Blanc från nya världen så rekommenderar jag varmt detta vin. Det passar även perfekt till pestobakad lax, risotto eller några bitar sushi.

Back to business:

Släng nu varsin rad med Texas Longhorn Ribs i ugnen, toppad med tillhörande glace. Deras ribs går att köpa i vanliga matvarubutiker.
Kör lite pommes i ugnen också – eller i fritös eller airfryer, det går ju bra vilket som. Njut av vin. Njut av sällskap. Summera veckan. Peppa för helgen.

Ett enkelt rött till ribsen

Till ribsen dricker vi gärna detta vin som har kommit att bli vårt husets röda till rätter som carbonara, tortellini och stekt eller grillat kött:

Rawson’s Retreat, South Eastern Australia
Shiraz Cabernet
79 :-

Detta vin har behagliga toner av körsbär och olika mörka bär – de svarta vinbären från Cabernet Sauvignon och de mörka körsbären från Syrah/Shiraz. Det är ett saftigt, fruktigt och mjukt vin. Det sticker inte ut på något sätt men man får ett okomplicerat rödtjut till lite fredagsmys på tu man hand. Ibland är det enklaste det bästa man kan få.
En anledning att viner från South Eastern Australia kan bli något platta är att det täcker in ett mycket stort område av Australien vilket omfattar delstaterna New South Wales, Queensland, South Australia och Victoria. South Eastern Australia fungerar som geografisk ursprungsmärkning för att kunna ange ett ursprung för råvarorna i vinet. Men eftersom området är så stort så blir också vinet mindre karaktäristiskt med mer variation på klimat och växtplats för druvorna.

Vill man lyxa till kvällen lite extra så har förresten min sambo receptet på världens bästa coleslaw. Den passar också utmärkt till en god lasagne:

En kvarts vitkålshuvud
Några morötter
1 halv rödlök
Ett par matskedar majonnäs
3 dl crème fraîche
En klick dijonsenap
Salt och peppar

Strimla, mixa och njut. Easy peasy.

Njut av fredagen!