Allt som glimmar måste inte vara guld. Silverplatsen duger också.

En flaska crémant är ett perfekt tillfälle att fira med franskt bubbel och våga sig utanför Champagne (still my number one to drink <3).

Denna crémant de Bourgogne är en prisvärd favorit som vi skålade in min diplomering som registrator med under denna onsdagskväll:

Clotilde Davenne extra brut
Crémant de Bourgogne
150 :-

Crémant är mousserande vin från Frankrike som har gjorts på samma metod som champagne men i andra vinregioner.

Enligt en artikel i senaste numret av Munskänken är Bourgogne efter Alsace ledande på crémant där det har gjorts bubbel sedan 1826 – först under namnet ”Fleur de Champagne” och sedan 1975 som crémant.
De tillåtna druvorna skiljer sig något från Champagne men även här används mycket Pinot Noir och Chardonnay, de två stora druvorna som har sitt ursprung just i Bourgogne. Aligoté och Gamay är två andra stora Bourgogne-druvor som kan hittas i en Crémant de Bourgogne följt av Pinot Gris och Pinot Blanc samt Melon och Sacy.

Munskänken är en tidning som delas ut av Munskänkarna som i sin tur är en nationell vinprovarorganisation i Sverige sedan 1958 med idag ca 30 000 medlemmar. För att nätverka med andra vinintresserade och utvidga vinkunskapen så förslår jag absolut ett medlemskap. Kika in hos https://www.munskankarna.se och följ gärna också på Facebook och Instagram.

Men nu till vad jag kan hitta i ett glas Clotilde Davenne extra brut:

Jo, först och främst en underbart gyllene färg som drar mycket åt rödguld.

Doften lockar fram härligt syrlig frukt av gröna äpplen och citrus – grapefrukt och lime. Där hittas även mandel och nötter och den klassiska champagne-/crémantdoften av bröd, toast och bakverk. Fruktigheten har också en viss behaglig sötma som lockar fram en liten touch av russin och marsipan.

I smaken hittas också den syrliga fruktigheten av äpple, lime och grapefrukt samt de nötiga tonerna. Bubblorna är små och eleganta och smaken är inte allt för flyktig.

Så vill ni skåla för något, varför inte med denna?

À la vôtre santé et à bientôt mes amis!