Både min pojkvän i torsdag och vinets dag igår hyllades på bästa tänkbara sätt – med en flaska god champagne!

Jacquart
Blanc de Blancs 2013
459 :-

Denna var absolut en hit. Den var välbalanserad, med lång finish och mycket eleganta bubblor – inte alls spritsig. Den doftade härligt av söta äpplen, toast, bakverk och marsipan. I smaken hittades mycket mineral och citrus men även en angenäm söt fruktighet.

Lite champagne-fakta: En blanc de blancs består alltid till 100 % av Chardonnay. Förutom Chardonnay kan det i en champagne även ingå de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier. I en blanc de noirs finns istället bara blå druvor.

Torsdagskvällen fortsatte i huset snett emot på den lilla mat- och vinbaren Diket – så nära och så hemtrevligt att jag kallar detta en förlängning av vårt vardagsrum. Där avnjöts en god middag ackompanjerad av en härlig riesling från Alsace:

Kumpf et Meyer
Riesling 2019
242 :-

Rieslingens typiska petroleumdoft fanns där och en rostad doft som förde tankarna till kokt ris. I doften fanns även sötma och fruktighet, jag hittade vanilj och honung men även mogen banan, söta päron och honungsmelon.

Smaken var syrlig och med härliga mineraler samt mycket citrus och söta päron. Vinet kändes tjockt och fylligt och de rostade tonerna lockade fram lite smak av kryddig svamp.

En extra lyckad kombo var vinet till den bohuslänska krabban med thaisås. Det söta krabbköttet och de heta och söta currytonerna blev perfekt till vinets aromatiska sötma. Det fanns också en fet och mjuk känsla i både vinet och maten.

Till vinets dag provades resterna av champagnen till pestobakad lax med risotto men även denna sydfranska prisvärda favorit från Languedoc-Roussillon:

Picpoul-de-Pinet
Villa Blanche 2017
119:-

I denna favorit hittar jag härliga dofter av vanilj och päron som för tankarna till en päronsplit en varm sommardag. Den är milt medelsyrlig och i smaken finns mycket mineral och umami men även citrus och bittra toner av trä och mandel. Smaken sitter kvar länge.

Det blev ett värdigt firande av både mannen och vinet.