I helgen passade jag på att ta en Masterclass –  ett smidigt och roligt sätt att få lite kunskap och inspiration på ett område. Och nu föll såklart mitt givna val på vingurun James Suckling och hans kurs om vinprovning.

Vi följer med James till Toscana där han bor med sin familj. Han introducerar oss till olika vingårdar och till grundläggande odling och tillverkning samt till hur man provar vin och gör rätt val på restaurang. Mat och vin i kombination samt tips för den framtida vinsamlingen är också något som lärs ut.

För mig blev det ganska mycket repetition eftersom jag redan har hunnit läsa en grundläggande kurs i vinkunskap på universitet. Men ifall man vill lära sig lite om grunderna i vinprovning så kan jag även rekommendera denna masterclass. Och kunskap och inspiration är ju också något som man aldrig kan få för mycket av.

Masterclass finns som applikation till mobilen och har ett varierat utbud av kurser på många olika områden så som fotografi, skrivande, mat och dryck etc. Och vill ni veta mer om mannen bakom kursen som jag tog så kan ni besöka https://www.jamessuckling.com eller söka upp James i sociala medier.

Min uppskattning av vin har förstärkts mycket av den kunskap som jag har fått med mig. Jag lär mig mer och mer att förstå färgerna, dofterna och smakerna i ett vin och varför de finns där. Ju mer man lär sig om detta ju mer har vinet man dricker att berätta.

Det är en riktigt häftig upplevelse, att vinet har en historia att berätta för dig när du har lärt dig att uppfatta vinets språk. Det talar till dig.