Casa E.di Mirafiore

Lördagskvällen denna helg blev tillfället att prova en lyxig italienare till högrevsgrytan:

Casa E.di Mirafiore
Barolo, 2015
459 :-

Vinet var ljusrött i färgen, mycket transparent, med en svag brunaktig nyans längst ut i kanten.

Den första doften som kom till mig var söt choklad som övergick i mogen banan. Kombinationen väckte minnen av chokladdoppade skumbananer. Sedan kom russinen fram följt av läder och en hint av körsbär.

Pepparn var det första som slog mig när jag smakade på vinet medan den framträdande syran förde tankarna till ljusa bär så som lingon, jordgubbar och ljusa körsbär – de härligt syrliga klarbären. Också i smaken fanns tonerna av russin och läder och det gick även att ana lite tobak här.

Vinet bjöd på en härlig nyansrikedom, hög syra och tydliga tanniner. Till grytan blev vinet något mjukare och mindre pepprigt och syrligt tack vare det feta baconet och matlagningsgrädden från redningen.

Ett Barolo-vin måste bestå till 100 % av druvan Nebbiolo, en blå druva med hög andel syra och tanniner men som inte har så mycket färg. Den påstås vara den högst klassade av Italiens blå druvor samt en av de viktigaste blå sorterna överlag. Något som också slog mig när jag provade vinet var likheterna med ett Pinot Noir – den ljusa färgen, jordgubbarna och lädret. När jag läser vidare hittar jag även likheter i odlingen av de båda druvorna – de är kända för att vara kräsna och svårodlade.

Jag avslutar inlägget med lite vidare läsning om Italiens vinlagar.

Barolo som hittas i regionen Piemonte, Italiens nordvästra hörn, är en så kallad DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG är den högsta klassificeringen av ursprungsskyddade viner i de italienska vinlagarna:

  • DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita
  • DOC – Denominazione di Origine Controllata
  • IGP/IGT – Indicazione Geografica Protetta/Indicazione Geografica Tipica
  • Vini da Tavola

För DOCG och DOC krävs att både vinodlingen och vintillverkningen sker inom ett visst geografiskt ursprungsområde. För DOCG-viner kontrolleras även råvaran och framställningsmetoden ytterligare.

IGP/IGT tillhör kategorin som traditionellt brukar kallas för ett lantvin – ett vin där druvorna ska ha odlats inom ett visst geografiskt ursprungsområde.

Vini da Tavola är så kallade bordsviner, den lägsta vinklassen inom EU. Där får inte geografiskt ursprung anges annat än med landet.

Två andra klassificeringar för italienska viner är classico och riserva. Classico är en stämpel som visar att vinet ingår i den traditionella avgränsningen för en skyddad ursprungsbeteckning eftersom dessa kan ha expanderat med tiden. Ett exempel är Chianti Classico som är en egen DOCG i Chianti, Toscana. Riserva är en stämpel som garanterar till exempel högre alkoholhalt och längre lagringstid än vad som är minimikravet för just den vintypen.