Inte ens här kan undvikas att 2020 har kommit med stora påfrestningar och nya förhållningssätt för mötet mellan människor.

Mina kurser i vinkunskap till exempel kunde först hanteras med föreläsningar på zoom och provningar i en överdimensionerad aula. Men när restriktionerna skärptes ytterligare kunde inte institutionen hålla kurserna längre till min stora besvikelse.
Jag läste klart Vinkunskap 1 med högsta betyg och ser fram emot att kurs 2 ska kunna gå som planerat igen till mars. Så länge det finns vin finns det hopp!

Men i glada vänners lag kan en provning göras ändå. Förra lördagen var det åter dags för en träff med Patsy, ett litet vinprovarsällskap uppkallat efter TV-legenden Patsy Stone.
Detta sällskap bestående av min pojkvän med vänner var min första egentliga bekantskap med vin som något mer än bara en dryck bland andra drycker. Patsy Stone Wineclub är ett lättsamt sällskap med god mat och mycket vin, en touch av kunskap på vägen och ett rejält inslag av vänskap, kärlek och värme.

Temat denna lördag var rött till mustig högrevsgryta. På zoom fanns våra vänner ute i Sävedalen samt på andra sidan Atlanten i Greensboro, North Carolina. Och i glasen hittades:

Mc Manis, Petite Sirah 2019, Kalifornien – 115 :-

Mörklila färg och doft av körsbär och svart vinbär, peppar och dill, smörkola och knäck. Smörig och knäckig smak, något pepprig och inslag av björnbär och rejält med svarta vinbär.

Petite Petit, Sirah 2017, Kalifornien – 169 :-

Mycket mörk färg och kryddig doft med inslag av körsbär. Kraftig smak och lite stram med inslag av körsbär samt både svarta vinbär och saft på svarta vinbär.

Château Pierre de Montignac, Médoc Cru Bourgeois Bordeaux, 2016 – 149 :-

Mycket mörk färg och doft av bränd plast och tobak med inslag av inlagda körsbär och dill. Stram och fyllig med pepprig smak samt lite beska och ett rejält inslag av svarta vinbär.


Alla viner gick väl till grytan och var också mycket goda att dricka som de var. Jag hade inte själv någon direkt preferens här men en Patsy-favorit visade sig vara Petite Petit, ”den lilla lilla” typ.
Så ”less is more” är kanske ett passande ledord för den här kvällen som blev lång och bjöd på god mat, god dryck och goda vänner – som en lördagskväll ska vara.

Allt går, vi ska bara hålla ut lite till.
Ta hand om er själva och varandra.