Mitt första bidrag i bloggen handlar om en helt vanlig måndagskväll – en av alla vanliga stunder som man blir sugen att göra lite mindre vanlig. Och hur gör man då? Den frågan har såklart många svar. Jag svarade:

Pinot Noir från Bourgogne med kryddig rödvinskokt lammkorvsgryta

En jättebra grej med att utforska vin är att även mitt matintresse har fått skjuts av detta. Att laga mat som passar till vinet är ett spännande sätt att hitta matglädjen hemma.
En lärdom som jag tar med mig från vinkursen är att hellre anpassa maten till vinet än tvärtom. Vinet är som det är men maten går att ändra med val av råvaror och tillbehör. Min lärare sa bestämt att aldrig mer ville han höra:

”Jag ska äta oxfilé på lördag. Vilket vin tycker du att jag ska dricka till?”

Här hittar ni vinet och mina tankar om detta samt receptet på grytan

Vinet

Prestige Bourgogne, Beaune
Pinot Noir 2018
François Martenot
129 :-

Färg: Ljusröd och klar

Doft: Mogna jordgubbar och sylt. Vanilj, smörkola och smulpaj.

Smak: En aning tanniner, milt pepprig och ganska syrlig. Smak av körsbär och röda bär samt toner av läder, stall och säckväv. Däremot tunn smak och mycket kort finish och eftersmak.

Helhet: Vinet var ganska tråkigt att dricka solo på grund av den tunna smaken. Här var maten en räddare i nöden för att locka fram fruktigheten. Sälta hjälper dig att locka fram sötma och frukt men också fyllighet i vinet. Tomatpuré, köttbuljong och soja var min räddning här. Jag upplevde också grytan som något besk i början vilket jag löste med hjälp av lite balsamvinäger.

Maten

Till denna gryta följde jag inget tidigare recept. Jag höftade efter vad skafferiet bjöd på. Testa er fram och se vad som passar er. Spännande!

Ingredienser:

Flytande smör och olivolja till stekning
Potatis, ca 10 stycken
Lammkorv med timjan och rosmarin – 260 g
Gul lök, två medelstora
Vitlök, tre klyftor
3 msk tomatpuré
1 paket krossade tomater
2 dl rödvin
1 tärning köttbuljong
0,5 l vatten
3 msk balsamvinäger
1 skvätt soja
Chilipulver
Svartpeppar
Salt
Rosmarin
Kanel


Gör så här:

Finhacka lök och vitlök, tärna potatisen fint och slanta korvarna.

Koka upp vattnet och rör ner buljongen så att den blandar sig väl.

Stek korven i en stekpanna med olja. Stek lök och vitlök i smör och olja, fräs ner kryddor och tomatpuré i blandningen. Häll i potatisen och fräs vidare under omrörning. Tillsätt korv, krossade tomater, buljong, vinäger och soja.

Sjud på medeltemperatur tills potatisen är genomkokt. Tillsätt mer vätska eller krydda vid behov.

Bon appétit mes amis!