Nu har jag äntligen tagit steget från enstaka strökurser i vin till något konkret och definitivt, the real deal så att säga. I veckan började äntligen den efterlängtade sommelierutbildningen på Yrgo där det var full rulle direkt.

Bransch och kunskap

Först ut var en inspirationsföreläsning med Nils Bihari-Andersson om de vitt skilda jobbmöjligheterna i branschen vilka är många fler än att bara jobba på restaurang. Personer med kunskap om vin och annan dryck behövs i en rad olika yrken i en lång kedja från producent till konsument. Det finns t.ex. även import och grossist samt olika jobb inom reklam och marknadsföring med mera.

På Yrgo har man fångat denna bredd i utbildningen vilket var avgörande för mitt val att läsa just där. Jag känner mig hoppfull att kunna forma utbildningen efter mina egna drivkrafter, egenskaper och färdigheter.

Ett ord som fick sammanfatta hela branschens behov under föreläsningen var dock kunskap. Det finns en allt högre förväntan på att man ska kunna mycket om vin och/eller annan dryck. Yrgo har även ett stort fokus på faktisk dryckenskap vilket också avgjorde mitt val av skola.

Provning

Och vi fick börja bygga upp vår kunskap redan dag ett med vår första vinprovning. Vingruppen höll en glasprovning med glas från Riedel där vi även kunde köpa ett eget set av 6 vinprovarglas från samma högst eminenta producent av glas och karaffer.

Vi provade fyra olika viner i fyra olika glas i modeller som är designade för olika vinstilar i syfte att lyfta fram just deras goda egenskaper. Vi fick även byta till fel sorts glas för att se hur detta påverkade vinet.

Först fick vi dofta på och smaka av vinet i plastmuggar vilket var något helt annat. I plastmugg blev vinerna bleka och intetsägande och inget positivt alls lyftes fram. Rieslingen blev bara sur och vår ekfatslagrade Chardonnay luktade bara smör. Rieslingen upphälld i glaset för Chardonnay tappade syra och frukt och luktade dammigt och härsket fett. Chardonnay i glaset för Riesling tappade fatkaraktär och blev mest sur.

Även vikten av rätt förvaring av glasen gick vi igenom. Glaset för Pinot Noir stod upp och ner inledningsvis på provningsbladet. Då märkte man en tydlig lukt av papper och cellulosa i glaset som vi behövde lufta bort innan vi hällde på vin.

Jag har skrivit här om olika glas förut fast då mer övergripande om funktionen på ett vinglas. Glaset behöver en rundad kupa som fångar upp doft och smak och som sedan sluter sig mer eller mindre mot öppningen för att även koncentrera doften och smaken. Foten är viktig också eftersom du annars värmer upp vinet med handen. Plastmuggen eller ett vanligt dricksglas saknar allt ovanstående.

Nu är jag intresserad av att få undersöka detta med olika glas lite mer ingående. Jag ska absolut ha en glasprovning hemma vid tillfälle. Glas har vi så det räcker och blir över, i alla möjliga former och storlekar.

Mer provning

Under tisdagen och onsdagen följde vi upp med att prova viner tillsammans med Nils samt med vår WSET-lärare via The Good Wine Habit – Tommasella Perniciaro. Via The Good Wine Habit har Yrgo ett mycket förmånligt pris på de ack så viktiga WSET-certifikaten. Detta var också en anledning till att jag valde att läsa hos Yrgo.

WSET – Wine & Spirits Education Trust – är världsledande på utbildning inom vin och sprit. Med de certifikaten öppnas många dörrar för den som är målmedveten och driven att göra karriär.

Och många viner har det blivit. Under tisdagen provade vi 10+ stycken viner och då kände man sig tämligen trött och bedövad efteråt. Men enligt Nils kan den mycket vältränade vinprovaren klara av att bedöma kanske 70+ / 80+ viner (!)

Kommunikation och säljteknik

Till sista lektionen fick vi en mycket rolig läxa. Vi skulle presentera en meny bestående av Toast Skagen, entrecôte med bearnaisesås och chokladfondant. Jag älskar ju att skriva och att beskriva samt att vara kreativ. Jag fick det faktiskt att vattnas i munnen när jag fick möjligheten att presentera min Toast Skagen. Och såhär valde jag att tolka uppgiften i sin helhet:

Veckan avslutades med kommunikation och säljteknik. Framför allt lyftes vikten av att vara lyhörd och uppmärksam och att sälja på rätt sätt. Kunden ska känna att hen fick något som hen ville ha utan att känna sig lurad på pengar. Att ställa mycket frågor är viktigt, både för att visa intresse och för att leta efter köpsignaler. Frågorna kan vara både öppna och slutna, neutrala och ledande.

En bra sommarkväll på Bistro Berså

Jag blev så glad när jag såg att du nyss beställde vår trevliga Mosel-Reisling, Weingut Nik Weis Alte Reben 2021. Vad tyckte du om vinet?

  • Mehringer Alte Reben
  • Riesling 2021
  • Nr 91253; 198 :-

(Öppen fråga)

(Låt oss anta att kunden gillar vinet)

Vinet passar även jättefint till att inleda vår sommarmeny med tema rustikt och smakrikt. Får jag lov att presentera menyn?

(Ja, kunden vill höra mer)

Först äter du en Toast Skagen med handskalade räkor som toppas med kalixlöjrom. Den serveras på smörstekt surdegslevain som vi bakade imorse. Den höga syran i vinet ger en uppfriskande fräschör till den krämiga och smakrika räkröran.

Du fortsätter med grillad entrecôte av halländsk Highland cattle som kryddas med färsk timjan från trädgården. Köttet serveras med en fluffig nyslagen bearnaisesås, grillad grön sparris och klyftpotatis. Hur vill du att vi steker köttet åt dig?

(Ledande fråga – låt oss säga att kunden säger medium)

Till det smakrika köttet vill jag varmt rekommendera ett glas Dandelion Vineyards Shiraz 2020 från Barossa Valley. Köttets smakrika kolgrillade yta rundas av med hjälp av vinets solmogna fruktighet. 

  • Dandelion Vineyards
  • Firehawk McLaren Vale Shiraz 2020
  • Nr 95881; 209 :-

(Möjlighet till merförsäljning samtidigt som mat och vin lyfts fram lite extra)

Som avslut serveras en fondant på Valrhona-choklad som toppas med färska hallon från buskarna där ute. Som passande sött i glaset kan vi även erbjuda ett fint exemplar av Recioto della Valpolicella, La Roggia 2018.

  • Reciotto della Valpolicella
  • La Roggia, 2018
  • Nr 73579; 299 :-

Hur låter detta? 

(Jag öppnar för merförsäljning igen och ställer en bekräftande fråga för avslut)

Nu är just detta ganska fokuserat på restaurang. Men för min del som vill fortsätta med skrivandet så tycker jag ändå att jag kan använda kunskapen även för att bli bättre på att beskriva på ett säljande sätt. Låt oss också anta att jag kommer att recensera restaurangbesök framöver. Då är ju detta jättebra kunskap att ha med sig som bedömningsgrund när jag betraktar hur personalen agerar.

Klasskompisar

I fredags hade vi även en jättetrevlig after school hos en klasskompis där vi tog med plockmat och varsitt vin. Då hittade jag faktiskt ett Shiraz från samma producent som bakom mitt föreslag till köttet så då var det roligt att ta med just detta. Bara en av oss hade skänkt en tanke på att i fredags var det faktiskt den internationella dagen för Pinot Noir. 

Vi hade det mycket gott och trevligt under många timmar. Jag känner att jag just nu befinner mig i ett väldigt trevligt och givande sammanhang som skänker massor av positiv energi.

Mitt bästa val på länge

Jag funderade länge innan jag beslutade mig att börja på sommelierutbildningen. Men nu ångrar jag inte för något i världen att jag tog detta avgörande steg. Jag tänker framför allt på hur mycket mer produktiv jag är nu med bloggande och Instagram även fast jag både går i skolan och jobbar. Tidigare jobbade jag heltid och pluggade småkurser och jag skrev mer sällan. 

Jag är övertygad  om att denna vändning i min produktivitet har med den positiva energin att göra som mitt liv omges av just nu. För när saker blir mer definitivt så blir man målmedveten och man ser ett syfte med det man gör. Dessutom ifall det är något som man brinner för och tycker är roligt så ger det extra energi. Det är då man orkar och kommer dit man vill.

Resan har redan börjat men nu är det sexans växel 😎