Babylycka kräver bubbel – Vinsdomsord från en stolt fabbe 🥂💡

Sent onsdag kväll 6/10 blev vi fabbar till en alldeles urgullig liten tjej! 😍👶

Stort grattis säger jag till min lillebror Fredrik och såklart till min svägerska Madeleine – som även är förtjänt av en rejäl skopa kudos för strong och väl utförd insats! 💪🤰

Nu ser vi fram emot att åka till Oslo och dela deras familjelycka. Vi började fira den så smått i torsdags med champagne och carbonara:

Don’t judge the book by its fancy cover…

Deutz
Brut Classic
459 :- nr 7487

Tråkbubbel 😒

Denna champagne var ingen hit alls. Smaken var vattnig, tunn och flyktig. Moussen var finbubblig men mjäkig snarare än elegant. Den fattades den fylliga och krämiga texturen hos en god champagne. De typiska tonerna var där så som äpple, citrus, bröd och mineral men intrycket var intetsägande och anonymt.

Det finns många champagner i både denna och lägre prisklasser som är bättre och mycket roligare. Mitt andra glas spädde jag med Crème de Cassis – en Kir Royal var snäppet vassare här.

Flaskjäsning ger en krämigare mousse. Till slut dör jästen och bryts ner till en bottensats. Därefter, när vinet vilar på jästfällningen, skapas den typiska jästkaraktären med toner som bröd, brioche, kex och toast. 

Champagne måste vila 12 månader på fällningen. Denna vilade tre år men många vilar mycket längre. Enligt Wine & Spirit Education Trust bryts jästen ofta ner helt inom 4-5 år men de tillägger att det kan dröja upp till 10 år.

Några viktiga detaljer hos en champagne är därför datumen:

  • Tirage – Datum när vinet går på flaskjäsning
  • Degorgering – Datum när jästfällningen tas bort

En annan viktig detalj är dosage – antal gram socker per liter i vinet som fylls på innan vinet korkas och ställs på slutlagring.

Valutabubbel 💰

Desto trevligare och mycket mer prisvärt var lördagsbubblet – en ny Crémant de Loire att prova till en smaskig räkmacka:

Crémant de Loire
Cuvée Celeste Brut
99 :- nr 50534

Detta var en riktigt trevlig Crémant (franskt bubbel på traditionell metod utanför Champagne) på en blandning av Chardonnay och Chenin Blanc – en blanc de blancs. Vinet gick lite åt det sötare hållet och det var inte heller det mest framträdande och markanta vad gäller syran. Men trots detta var vinet mycket friskt och den extra sötman var inte alls sliskig utan behagligt fruktig. Moussen var härligt krämig och fyllig med mängder av små fina bubblor som for runt i munnen.

Vinet var mycket komplext och välbalanserat. I doften anades citron, gröna äpplen, päron och rostat bröd. I smaken var sötman mer framträdande med toner av mandelmassa, gula äpplen, grapefrukt och apelsin samt ett överraskande och starkt avslut av passionsfrukt.

Detta är definitivt bland de mest prisvärda bubbel som jag har druckit. Den fick 4/4 i Vivino – en extra halvpoäng just för att den var så komplex och överkomlig i pris.

Om ni inte känner för att lägga pengarna på en champagne så är detta en bubblare att lägga på minnet.

Och nu dröjer det inte länge här tills bubbel är på tapeten igen. Den 22 oktober är inte bara en fredag utan även internationella champagnedagen!

Det vore inte annat än ett grovt hobbytjänstefel att missa ställa till med alla tiders

BUBBEL-BALUNS 🤩🥂🍾 

Livet är änna fabbelöst 👌