Finaste Sven 😍 SĂ„ glad att trĂ€ffa Johan igen 😃

Men hallĂ„ eller?! Vilket jĂ€drans vin-Mekka det blev igĂ„r! đŸ˜ƒ Eller Halleaux?! ChĂąteaux Halleaux! Haha, chilla! Vi kommer strax till detta sĂ„ ni vet vad jag svamlar om! đŸ˜„

I lördags kvÀll hÀlsade vi pÄ hos bÀsta Fredrik och Fredrik och sÄklart finaste labradoren Sven. Vi bjöds pÄ hemlagad schnitzel med olika kryddsmör och potatissallad och sÄ en ljuvligt sötsyrlig rabarberpaj pÄ detta:

Mums 😋

Detta ackompanjerades pÄ bÀsta sÀtt med en frisk och fruktig Riesling frÄn Rheinhessen. Vinet bjöd pÄ massor av lime, pÀron och gröna Àpplen och en touch av Rieslingens karaktÀristiska petroleum:

Hans Baer
Riesling Trocken, 2020
89 :- nr 76934

Och sÄ vankades massor av andra spÀnnande viner att prova före och efter maten. Nu kan det verka som att vi hinkade ohemula mÀngder vin. En hel del absolut men inget som inte kan hanteras en söndag förmiddag. Ett av skÀlen till detta tar vi snart upp men vi börjar med en kronologisk vinresumé:

3 x USA Pinot Noir đŸ‡șđŸ‡žđŸ·

 • Calera, Ryan Vineyard – Kalifornien Central Coast; 2016
  599 :-

Doft och smak av jordgubbar, lingon, ljusa körsbÀr och apelsin samt lite vitpeppar.

 • Walter Scott, Seven Springs Vineyard – Oregon; 2017
  645 :- nr 92199

Doft av vanilj och jordgubbar. Smak av lÀder, mandel, ekfat och kött.

 • Hirsch Vineyards, Sonoma Coast – West Ridge; 2017
  759 :-

Doft och smak av jordgubbar och mandarin samt dill, terpentin och linolja.

Franskt vitt đŸ‡«đŸ‡·đŸ„‚

 • Domaine du Tariquet; CĂŽtes De Gascogne, 2020
  89 :- nr 77646

Friskt och fruktigt vin. Doft av pÀron, krusbÀr, honungsmelon och tropisk frukt men tyvÀrr ocksÄ en lite obehaglig touch av svavel. Smak av citrus, pÀron och gröna Àpplen.

 • Blanc Grand Veneur; CĂŽtes du Rhone, 2019
  85 :- nr 74344

Doft av honung och honungsmelon samt Àven hÀr lite svavel. Smak av honungsmelon, mandel, trÀ och rök.

HallĂ„Ă„Ă„ elleeerrr đŸ‘‹đŸ˜œ

Chateaux Halleaux, Napa Valley
Chardonnay, 2015
79 :- nr 74744

ChatĂ„ hallĂ„Ă„Ă„ elleeerrr 👋😜

Detta vin levde verkligen upp till sitt namn för man hajade till sÄ fort man satte nÀsan i glaset. Det hÀr vinet stod ut mest av alla denna kvÀll. En kÀftsmÀll utan dess like av old school ekad knallgul Chardonnay.

Doften var mycket mogen och utvecklad med inslag av honung och övermogna gula Àpplen samt massor av smör och dill. Smaken var frisk med inslag av citrus, dill och gula Àpplen.

Ekfatslagrad Chardonnay har en mycket speciell doft- och smakpalett dÀr fatkaraktÀren kan bli mycket framtrÀdande. Framför allt vid lagring pÄ fat av amerikansk ek blir toner av frÀmst smör och dill mycket pÄtagliga.

Chardonnay liksom Chenin Blanc Àr en druva som Àr ganska neutral i sin fruktarom och dÀr vinet istÀllet fÄr mycket av sin karaktÀr genom odling och tillverkning. Ekad Chardonnay Àr lite av en vattendelare i tycke och smak. Jag kan absolut uppskatta detta men jag skulle inte sÀga att det Àr sÀrskilt lÀttdrucket. Det kan bli mycket helt enkelt.

Coravin is the shit

Att kvĂ€llen Ă€ndĂ„ blev hanterbar kan vi bland annat tacka att Fredrik och Fredrik numera Ă€r med Coravin – den fenomenala lösningen som lĂ„ter dig njuta av ett glas vin frĂ„n flaska med naturkork och Ă€ndĂ„ spara resten av den upp till Ă„ratal. De berĂ€ttade för oss att man har gjort tester som visar att vinet kan hĂ„lla upp till tre Ă„r i flaskan om man anvĂ€nder Coravin.

Coravin fungerar som ett slags pump dÀr korken penetreras med en mycket tunn nÄl. Korken förseglar sig snabbt igen och man kan lÀgga tillbaka flaskan i vinhyllan.

Coravin kan ni vĂ€l skriva upp om ni tĂ€nkte handla mig en julklapp i Ă„r? đŸ„ș😁

https://www.coravin.com

Förlovningspresent

Ett mycket tillfredsstÀllande unboxing moment fick vi ocksÄ med denna förlovningspresent pÄ tre flaskor Garnacha (Grenache):

En lĂ„da gött 😋

I denna specialutgĂ„va frĂ„n den spanska vingĂ„rden Capçanes – https://www.cellercapcanes.com/en/ – har man lĂ„tit experimentera med terroir. Det Ă€r samma lĂ€ge, samma druva och samma Ă„rgĂ„ng men druvorna har odlats i tre helt olika jordmĂ„ner: Skiffer, kalksten och lerjord.

Flaskornas prydliga omslagspapper berÀttar i serietidningsformat om vinernas tillverkning och deras karaktÀrer osv:

Trevlig present! đŸ·đŸŽ

Detta Àr som gjort för en kommande vinprovning! Det blir mycket spÀnnande att göra en horisontalprovning frÄn samma producent. Annars brukar det vara olika producenter men att ÄrgÄng, druva och region Àr samma. I en vertikalprovning provar man istÀllet olika ÄrgÄngar av samma vin.

Men bÀst av allt denna kvÀll var vÀl ÀndÄ detta:

VÄNNER OCH KÄRLEK ❀❀❀