Värmen 🔥

Det är SÅ varmt! SÅ VARMT!

Tänk att få vara ledig nu istället. Jag skulle gärna njuta lite lagom av värmen – i skuggan av ett parasoll med ett glas vin eller tumla runt som en säl i havet. Jag skulle ge mycket för att slippa pendla. Hur man än klär sig svettas man sönder lik förbannat.

Vinet 🍷

Onsdagskvällen hyllade vi i alla fall fransoserna på deras dag i den kvardröjande värmen på balkongen. Vi drack klassiskt vitt från Bourgogne till pestobakad lax med pasta och krämig bechamelsås med massor av riven västerbottenost:

François Martenot
Cuvée Prestige Chardonnay 2019
119 :- nr 5362

Lax och Chardonnay – klassisk kombo

I doft och smak hittades citron, päron och grönt äpple, kalk och mineral samt fatkaraktär med inslag av ek, dill och smörpopcorn – klassiska toner av ekad Chardonnay. Lite doft av våt ylle letade sig också fram i takt med att vinet värmdes upp – vilket gick fort denna kväll på balkongen. 

Vid 23-snåret visade temperaturen ute på 22 grader. Vid halv nio imorse var det redan snudd på 24 grader. 26 grader är det nu en timme senare och då är det alltså fortfarande en ganska tidig förmiddag.

Jag svettas…

Bästkusten 🌊

Men nu under torsdagen jobbar jag hemma tack och lov. Första dosen vaccin får jag under eftermiddagen och redan ikväll styr vi kosan till Hunnebostrand för en härlig långhelg av sol, bad och gott. Fredagen börjar också med distansjobb fast tillsammans med den vackra vyn ner mot hamnen och kobbarna.

Min förhoppning är ett eller flera inlägg snart igen med massor av somriga skärgårdsbilder samt tips på god mat och vin och trevliga västkustpärlor.

Klimatet 🌏

De allt oftare värmeböljorna, bränderna och klimatförändringarna oroar mig dock. Hur blir åren 2030 och framåt? Hur länge överlever vi? Hur många fler tvingas fly från en plats som var deras hem för att den inte längre går att bo på?

Andelen klimatflyktingar ökar i världen och med sämre tillgång till bland annat odlingsbar mark och vatten följer även fler konflikter som tvingar iväg människor. När jag jobbade på Migrationsverket var jag klimatombud på min enhet. Jag bjöd in en anställd från verkets miljöorgan att föreläsa om detta för oss. Det är viktigt att vi får upp ögonen för att våra handlingar får konsekvenser. Vi är inte isolerade öar på planeten, vi påverkar varandra.

Mina tankar kring klimatet tar upp mycket plats också när det gäller vin. Det alltmer föränderliga klimatet med fler extremväder och högre temperaturer syns även där. 

I våras drabbades Frankrike av ett av de värsta frostangreppen på länge. Det blev en världsnyhet i vinvärlden. Många skördar gick helt förlorade. På Instagram och LinkedIn fullkomligt haglade de förtvivlade inläggen med bilder av isklädda vinrankor och gråtande emojis.

När vårfrosten slår till skadas skotten och risken är stor att det inte blir några druvor alls. Kommer frosten på hösten kan man åtminstone skörda och rädda vad som räddas kan.

I södra England med sin kalkrika jord görs nu fina mousserande viner liknande champagne. Samtidigt börjar vissa champagnehus att etablera sig i området för att klimatet är mer tillåtande där nu. Champagne drar nytta av ett svalare klimat för att få till den höga syran i vinet och druvorna skördas tidigt, när de precis har mognat. Men nu ändrar sig alltså klimatet i världen och man får börja titta efter alternativa lösningar.

Det finns såklart fördelar också. Den gröna druvan Aligoté som odlas mycket i Bourgogne vinner i kvalitet tack vare de stigande medelhavstemperaturerna. Detta fick jag berättat för mig av Systembolaget via Instagram. Och i dagsläget är det många vingårdar som har lyckats etablera sig även i Sverige med goda resultat och inte bara i Skåne utan även en bit uppåt landet så som i Halland, Blekinge och Småland.

Detta är glädjande nyheter på många sätt men inget som jag känner att jag behöver på bekostnad av en allt mer lidande planet. Låt vara att jag svär i kyrkan nu men jag ser hellre att jorden som vi lever av kan må lite bättre.

Jorden först 💚