Vem vinner? đŸ€” đŸ„‚

Lycka! Jag kÀnner hoppfullhet och det hÀnder massor av bra saker.

  • Vaccination mot Covid-19 i VĂ€stra Götaland har öppnat för alla 18+
  • I september börjar jag nytt jobb och steppar upp i karriĂ€ren

Som brukligt firas livets milstolpar och bragder med champagne. Detta Àr ju sen gammalt. Men vilken ska man vÀlja?

Som hÀngiven och trogen champagnenörd har jag ju givetvis flera stycken hemma. Men en nackdel att vara jag Àr att jag inte alltid kan bestÀmma mig. IstÀllet lÀt jag vÀnner och följare avgöra vilken av dessa tvÄ champagner det blir:

Diebolt-Vallois
Prestige Brut
399 :- nr 7723

A. Viot & Fils
Brut Tradition
239 :- nr 77657

Diebolt-Vallois – Historisk familjefusion

Champagnehuset Diebolt-Vallois, familjeföretag sedan 1978, drivs av Jacques Diebolt och Nadia Vallois tillsammans med deras tvĂ„ barn, Arnaud och Isabelle. 

Produktionen ligger i omrĂ„det CĂŽte des Blancs dĂ€r de har odlingar frĂ€mst i byarna Cramant (Grand Cru-status) och Cuis (Premier Cru-status). I dessa byar har de bĂ„da familjerna en verksam historia; Diebolt i Cramant sedan slutet av 1800-talet och Vallois i Cuis med vinodling sedan 1400-talet.

https://www.diebolt-vallois.com

Diebolt-Vallois har kommit att bli husets champagne hos vÄra goda vÀnner Tomas och Anders. Jag vÀntar med spÀnning pÄ att undersöka ifall jag till fullo kommer att förstÄ vad de vurmar för. Det mesta talar i alla fall för att jag lÀr bli mycket nöjd.

A. Viot & Fils – Version 5.0

Femte generationen driver idag detta företag som grundades 1921. Idag Ă€r det Julien Viot som Ă€r dess vinmakare. Viots odlingar hittas kring byn ColombĂ©-la-Fosse norr om staden/kommunen Bar-Sur-Aube. 

Geografiskt befinner vi oss i den norra delen av det nĂ„got avsides omrĂ„det CĂŽte des Bar i sydöstra Champagne. Detta omrĂ„de ligger egentligen nĂ€rmre Ă„t Chablis till Ă€n till det huvudsakliga klustret av vinomrĂ„den i Champagne kring stĂ€derna Reims och Épernay.

Denna födelsedagspresent frÄn bÀstisen Emma Àr en för mig helt ny champagne som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Den blir spÀnnande att prova eftersom den ligger sÄ pass avsides frÄn det traditionella omrÄdet. Det kan sÀkert ge en annorlunda upplevelse.

Nya omrÄden

NĂ€stan alla champagner som jag har provat har kommit frĂ„n omrĂ„dena kring staden Reims och Épernay; Montagne de Reims och VallĂ©e de la Marne. Jag Ă€r inte alls bevandrad i CĂŽtes des Blancs eller CĂŽte des Bar. SĂ„ vilken champagne det Ă€n blir som jag poppar först sĂ„ blir det en spĂ€nnande upptĂ€ckt.

Och vinnaren Àr


Diebolt-Vallois med ganska god marginal över A. Viot & Fils. MĂ„nga av de röstande gav mig dock det mycket goda och kloka tipset att vĂ€lja bĂ„da tvĂ„. Mums ju!

Ett snille bollade lite fyndigt tillbaks frĂ„gan till mig och bad mig att vĂ€lja den torraste. Jag valde att kolla upp sockerhalten pĂ„ vinerna i Systembolagets app. Även den duellen vann Diebolt-Vallois med 4 g/l mot 6 g/l.

HÀr kan ni se hela resultatet av undersökningen och var den Àgde rum:

  • Instragram: 7 röster för Diebolt-Vallois; 3 röster för A. Viot & Fils; 1 röst för bĂ„da tvĂ„
  • Facebook: 4 röster för bĂ„da tvĂ„
  • MunskĂ€nkarna pĂ„ Facebook: 3 röster för Diebolt-Vallois; 1 röst pĂ„ A. Viot & Fils; 2 röster för bĂ„da tvĂ„

Nu vet jag vad som vÀntar nÀr jag har kommit hem igen.

Det man inte vet fĂ„r man ta reda pĂ„ – tack för hjĂ€lpen! ❀